Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 januari 2018
Nu ska det läggas snö i spåren
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med en förväntad kyla i helgen satsar Alvesta skid- och orienteringsklubb, (SOK) ihop med Friluftsfrämjandet stort på att snölägga sina skidspår vid Hanaslövsbergets fot.  Om allt går som det ska kommer det inom kort att kunna erbjudas tre olika spårlängder för åksugna längdskidåkare.

LEKARYD. Per Gustavsson i Alvesta SOK samordnar det ideella arbetet under snöläggningen för betalskidspåren, en verksamhet man hållit igång under de senaste 15 åren.

– Vi har tre varianter på spår där det kortaste vi anlagt är på 600 meter och är en enklare rund slinga för i första hand barn och nybörjare, men också för att vi ska kunna lägga snö snabbt. Nästa steg är 1,3 och 1,8 kilometer och det är elbelyst på alla sträckor, säger Per Gustavsson.

Han uppger att åkarna nuförtiden är medvetna om kostnaderna med att göra snö och ser inga problem med att klubben tar betalt för servicen. I fjol investerades ett par hundra tusen kronor i verksamheten. Samtidigt har många av åkarna ambitionen att genomföra Vasaloppet där det tas ut en omfattande spåravgift för att få delta.

– Innan har vi och Friluftsfrämjandet jobbat lite på varsitt håll men från och med i år hjälps vi åt med varandras verksamheter i mycket större utsträckning. Det kan vara lite svårt att få tag i ideella krafter under vardagar då folk jobbar och på nätterna då man egentligen behöver sova, men det brukar ordna sig.

För att preparera spåret har man fyra snökanonsplatser där snön sprutas på hög. Därefter kommer ett skogsbolag med sina hjullastare och kör ut snön. Sist i processen är att Friluftsfrämjandet kommer med sin lilla pistmaskin och jämnar till underlaget, varefter man gör upp spåren.

– Vi siktar på att lägga åtminstone 60 centimeter, sedan fungerar det bra om det inte blir för mycket töväder då det både kan bli isigt och att det samlas skräp i spåret.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Anders åker till Japan

Anders Olsson med sin skapelse med plats för två som nu är på väg till utställningen i Japan.

Efter drygt 20 år som utställningsansvarig för Alvesta utställningshall har nu Anders Olsson återgått till sitt kreativa skapande som konsthantverkare.
Nu ska hans en av hans skapelser visas upp på flera ställen i Japan under det kommande halvåret.
Läs mer...
Säsongavslutning i hembygdsparken
180521
I måndags var det terminsavslutning för PRO Mohedas Qi-gongkurs med 29 entusiastiska deltagare som övade i gröngräset i hembygdsparken i Moheda.
Läs mer...
Kämpainsats i segelflygtävling
180517
I helgen hölls årets första större sträck-segelflygtävling i regionen med deltagare från bland annat Kronobergs segelflygklubb på Feringe flygfält utanför Ljungby.
Det blev en utmaning för deltagarna då på grund av vädret i praktiken endast kunde flyga under den inledande torsdagen och under den avslutande söndagen.
Läs mer...
Satsar på golfdag för kvinnor
180514
Alvesta golfklubb består idag av 75 procent män och 25 procent kvinnor, detta vill man ändra på och kommer hålla en tjejdag den 20 maj, uppger klubbchef Lasse Prick.
Läs mer...
> Odlar sitt trädgårdsintresse (180512)
> Laget börjar få upp ångan (180509)
> Nostalgiträffarna tillbaka i sommar (180509)
> Succé när PRO invigde konstutställning (180506)
> Röda korset i Vislanda i snart 100 år (180430)
> Minnie Marks till kulturkällaren (180425)
> Föreningsträff för andra året (180425)
> Tar nya tag mot jättebalsamin (180424)
> Har premiäråkt för säsongen (180416)
> Vernissage för utställning (180411)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.