Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 april 2018
Tar nya tag mot jättebalsamin
Elisabeth Ebbesson under fjolårets bekämpningsrunda vid Sjölyckan.
Elisabeth Ebbesson under fjolårets bekämpningsrunda vid Sjölyckan.
I fjol inledde Naturskyddsföreningen i Alvesta en bekämpning av invasiva arter längs Sjölyckans promenadslinga i centrala Alvesta.
Fokus ligger på jättebalsamin och parkslide och i mitten av maj vill man ha med sig så många både medlemmar och ickemedlemmar om möjligt för att komma tillrätta med problemet.

ALVESTA. Fjolårets aktion av alla de som hjälpte till under två kvällar resulterade i sex stora hinkar med insamlat jättebalsaminmaterial. Att man inte kan starta upp årets aktiviteter tidigare beror på att man inte kan se hur stor populationen är förrän framemot mitten av maj.

– Därför ska vi nu igen den 15 och 16 maj ta oss an växterna och då är de såpass stora att man kan ta växterna i skaftet och rycka upp dessa med rötterna.  Det gäller att ta jättebalsamin då den är runt 20 centimeter för är den större kan den tydligen fröa av sig och dessutom får man inte med roten då, säger Elisabeth Ebbesson.

Målsättningen är att få bort de båda skadeväxtarterna helt från Sjölyckan, men det är inte säkert att detta lyckas i år, utan man kanske måste hålla på ett eller flera år till.

– Att jättebalsamin dök upp här är förmodligen att den använts som trädgårdsväxt och den är verkligen fin, men den tar över och tar död på närliggande växter. Det är samma med parkslidet som dessutom har en otrolig växtkraft.

Ett annat sätt att utrota just parkslidet är att hälla nära 100-gradigt vatten på växten. Under fjolårets aktion mot de invasiva växterna märkte eldsjälarna i föreningen av både glada tillrop men också reaktioner från folk som undrade varför man försökte få bort växterna som sågs som välprydande.

– Det beror till stor del hur kunnig man är just om dessa växter hur man reagerar. Vi funderar på att sätta upp anslag för att få så många som möjligt att engagera sig när det är dags att ta itu med årets omgång, säger Elisabeth Ebbesson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Säsongavslutning i hembygdsparken

Många kom till terminsavslutningen av Qi-gong kursen som PRO Moheda höll i hembygdsparken.
Foto: Rune Liljenrud


I måndags var det terminsavslutning för PRO Mohedas Qi-gongkurs med 29 entusiastiska deltagare som övade i gröngräset i hembygdsparken i Moheda.
Läs mer...
Kämpainsats i segelflygtävling
180517
I helgen hölls årets första större sträck-segelflygtävling i regionen med deltagare från bland annat Kronobergs segelflygklubb på Feringe flygfält utanför Ljungby.
Det blev en utmaning för deltagarna då på grund av vädret i praktiken endast kunde flyga under den inledande torsdagen och under den avslutande söndagen.
Läs mer...
Satsar på golfdag för kvinnor
180514
Alvesta golfklubb består idag av 75 procent män och 25 procent kvinnor, detta vill man ändra på och kommer hålla en tjejdag den 20 maj, uppger klubbchef Lasse Prick.
Läs mer...
Odlar sitt trädgårdsintresse
180512
Trädgårdsintresset fortsätter att vara stort och kanske har den långa vintern gjort längtan till vår och växande extra stark. I varje fall fylldes Tyrolen snabbt när Hållbara Blädinge i helgen bjöd in till sin traditionella trädgårdsdag.
Läs mer...
> Laget börjar få upp ångan (180509)
> Nostalgiträffarna tillbaka i sommar (180509)
> Succé när PRO invigde konstutställning (180506)
> Röda korset i Vislanda i snart 100 år (180430)
> Minnie Marks till kulturkällaren (180425)
> Föreningsträff för andra året (180425)
> Har premiäråkt för säsongen (180416)
> Vernissage för utställning (180411)
> Manifestation för vårdcentral (180409)
> Rekordsäsong för Hanaslöv (180407)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen