Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 april 2017
Att fly från polisen räknas förmodligen inte som en fysisk aktivitet
Ulf Sibner
 
Så kallade busstreck är inget nytt. Alla har vi väl något sådant på vårt samvete men problemet är att de hela tiden eskalerar. Jämförbart med att slå sönder en eller annan fönsterruta - eller "panga en dora" - på stockholmsslang så har vi idag fått ett betydligt allvarligare slag av vandalism.

Det är illa nog och förorsakar stora kostnader för de utsatta. Oavsett om det är privatpersoner eller samhälle och bara sällan kan de skyldiga ställas till ansvar. Ännu mer sällan händer det att deras föräldrar blir skadeståndsskyldiga. Men det riktigt allvarliga är ändå "skolningen"

En rapport beställd av Nordiska ministerrådet visar att 68 procent svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Det betyder att eleverna inte uppfyller Världshälsoorganisationens krav på minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. I den timmen räknas förmodligen inte in att fly ifrån polisen när de hittat på någon jävelskap.  Rapportens siffror låter naturligtvis inte bra och många av de andra 32 procenten finns förmodligen inom den svenska idrottsrörelsen. Ett faktum som gör att de med råge klarar den där timmen.

Förhoppningsvis så nöjda med fysiska aktiviteter att de flesta av dem inte hör till grupperna som exempelvis vandaliserar bilar på parkeringar i Alvesta eller Sjöräddningens dyra utrustning i Helgasjön. En följdfråga är hur det står till med den fysiska aktiviteten hos dessa vandalers föräldrar. Minderårigas handlande är ytterst de vuxnas ansvar och främst respektive föräldrar.

I helgen håller Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg under temarubriken "Trygghet i en ny tid". Ett vitt begrepp under vilket allt kan förhandlas från världskonflikter till den rent privata sfären. Men det är viktigt att komma ihåg att det oftast är i inledningsfasen av en människas liv vi har en chans att göra riktigt folk av dem. De våldskriminella gängen som breder ut sig är fortfarande i stor minoritet i samhället. Det mest oroväckande, som måste brytas, är den strategiska rekrytering de genomför bland unga.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.