Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 april 2017
Att fly från polisen räknas förmodligen inte som en fysisk aktivitet
Ulf Sibner
 
Så kallade busstreck är inget nytt. Alla har vi väl något sådant på vårt samvete men problemet är att de hela tiden eskalerar. Jämförbart med att slå sönder en eller annan fönsterruta - eller "panga en dora" - på stockholmsslang så har vi idag fått ett betydligt allvarligare slag av vandalism.

Det är illa nog och förorsakar stora kostnader för de utsatta. Oavsett om det är privatpersoner eller samhälle och bara sällan kan de skyldiga ställas till ansvar. Ännu mer sällan händer det att deras föräldrar blir skadeståndsskyldiga. Men det riktigt allvarliga är ändå "skolningen"

En rapport beställd av Nordiska ministerrådet visar att 68 procent svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Det betyder att eleverna inte uppfyller Världshälsoorganisationens krav på minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. I den timmen räknas förmodligen inte in att fly ifrån polisen när de hittat på någon jävelskap.  Rapportens siffror låter naturligtvis inte bra och många av de andra 32 procenten finns förmodligen inom den svenska idrottsrörelsen. Ett faktum som gör att de med råge klarar den där timmen.

Förhoppningsvis så nöjda med fysiska aktiviteter att de flesta av dem inte hör till grupperna som exempelvis vandaliserar bilar på parkeringar i Alvesta eller Sjöräddningens dyra utrustning i Helgasjön. En följdfråga är hur det står till med den fysiska aktiviteten hos dessa vandalers föräldrar. Minderårigas handlande är ytterst de vuxnas ansvar och främst respektive föräldrar.

I helgen håller Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg under temarubriken "Trygghet i en ny tid". Ett vitt begrepp under vilket allt kan förhandlas från världskonflikter till den rent privata sfären. Men det är viktigt att komma ihåg att det oftast är i inledningsfasen av en människas liv vi har en chans att göra riktigt folk av dem. De våldskriminella gängen som breder ut sig är fortfarande i stor minoritet i samhället. Det mest oroväckande, som måste brytas, är den strategiska rekrytering de genomför bland unga.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen