Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 april 2017
Att fly från polisen räknas förmodligen inte som en fysisk aktivitet
Ulf Sibner
 
Så kallade busstreck är inget nytt. Alla har vi väl något sådant på vårt samvete men problemet är att de hela tiden eskalerar. Jämförbart med att slå sönder en eller annan fönsterruta - eller "panga en dora" - på stockholmsslang så har vi idag fått ett betydligt allvarligare slag av vandalism.

Det är illa nog och förorsakar stora kostnader för de utsatta. Oavsett om det är privatpersoner eller samhälle och bara sällan kan de skyldiga ställas till ansvar. Ännu mer sällan händer det att deras föräldrar blir skadeståndsskyldiga. Men det riktigt allvarliga är ändå "skolningen"

En rapport beställd av Nordiska ministerrådet visar att 68 procent svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Det betyder att eleverna inte uppfyller Världshälsoorganisationens krav på minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. I den timmen räknas förmodligen inte in att fly ifrån polisen när de hittat på någon jävelskap.  Rapportens siffror låter naturligtvis inte bra och många av de andra 32 procenten finns förmodligen inom den svenska idrottsrörelsen. Ett faktum som gör att de med råge klarar den där timmen.

Förhoppningsvis så nöjda med fysiska aktiviteter att de flesta av dem inte hör till grupperna som exempelvis vandaliserar bilar på parkeringar i Alvesta eller Sjöräddningens dyra utrustning i Helgasjön. En följdfråga är hur det står till med den fysiska aktiviteten hos dessa vandalers föräldrar. Minderårigas handlande är ytterst de vuxnas ansvar och främst respektive föräldrar.

I helgen håller Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg under temarubriken "Trygghet i en ny tid". Ett vitt begrepp under vilket allt kan förhandlas från världskonflikter till den rent privata sfären. Men det är viktigt att komma ihåg att det oftast är i inledningsfasen av en människas liv vi har en chans att göra riktigt folk av dem. De våldskriminella gängen som breder ut sig är fortfarande i stor minoritet i samhället. Det mest oroväckande, som måste brytas, är den strategiska rekrytering de genomför bland unga.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen