Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 7 april 2017
Att fly från polisen räknas förmodligen inte som en fysisk aktivitet
Ulf Sibner
 
Så kallade busstreck är inget nytt. Alla har vi väl något sådant på vårt samvete men problemet är att de hela tiden eskalerar. Jämförbart med att slå sönder en eller annan fönsterruta - eller "panga en dora" - på stockholmsslang så har vi idag fått ett betydligt allvarligare slag av vandalism.

Det är illa nog och förorsakar stora kostnader för de utsatta. Oavsett om det är privatpersoner eller samhälle och bara sällan kan de skyldiga ställas till ansvar. Ännu mer sällan händer det att deras föräldrar blir skadeståndsskyldiga. Men det riktigt allvarliga är ändå "skolningen"

En rapport beställd av Nordiska ministerrådet visar att 68 procent svenska skolbarn är fysiskt inaktiva. Det betyder att eleverna inte uppfyller Världshälsoorganisationens krav på minst en timmes fysisk aktivitet om dagen. I den timmen räknas förmodligen inte in att fly ifrån polisen när de hittat på någon jävelskap.  Rapportens siffror låter naturligtvis inte bra och många av de andra 32 procenten finns förmodligen inom den svenska idrottsrörelsen. Ett faktum som gör att de med råge klarar den där timmen.

Förhoppningsvis så nöjda med fysiska aktiviteter att de flesta av dem inte hör till grupperna som exempelvis vandaliserar bilar på parkeringar i Alvesta eller Sjöräddningens dyra utrustning i Helgasjön. En följdfråga är hur det står till med den fysiska aktiviteten hos dessa vandalers föräldrar. Minderårigas handlande är ytterst de vuxnas ansvar och främst respektive föräldrar.

I helgen håller Socialdemokraterna sin partikongress i Göteborg under temarubriken "Trygghet i en ny tid". Ett vitt begrepp under vilket allt kan förhandlas från världskonflikter till den rent privata sfären. Men det är viktigt att komma ihåg att det oftast är i inledningsfasen av en människas liv vi har en chans att göra riktigt folk av dem. De våldskriminella gängen som breder ut sig är fortfarande i stor minoritet i samhället. Det mest oroväckande, som måste brytas, är den strategiska rekrytering de genomför bland unga.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen