Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2017
Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra
Ulf Sibner
 
Det fanns ett skämtsamt talesätt förr i tiden inom mediebranschen. Vi brukade säga att det går inte att skriva om en synål, utan att någon enögd människa känner sig utpekad. Skämtet är inte längre gångbart och egentligen var uttrycket råare än så, nämligen; "man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad".

Här blir plötsligt den med bara ett öga dessutom en "djävul" vilket naturligtvis inte alls har med saken att göra. Citatet brukar tillskrivas Fritjof Nilsson Piraten, men enligt hans alldeles egna fanclub - Piratensällskapet - använde författaren aldrig uttrycket ordagrant i någon bok, däremot ofta i intervjuer.

Det är i skenet av det här som vi idag skapat den moderna kränktheten. Utan att själv vara personligen utpekad kan - och känner sig allt mer ofta - såväl kreti som pleti kränkta på snart sagt alla andras uttalanden.

Synonymerna till kränkt
är, som ni alla vet, exempelvis förolämpad, sårad, eller förnedrad. Och så kan det väl vara men det finns ju också ett enkelt avfärdande; det behöver ju inte handla om mig, om jag nu inte gör mig större och tror att jag är mer betydelsefull än vad jag verkligen är.

I den moderna debatten blir det allt mer vanligt att vi påstås "stigmatiserar" alla andra genom att tala om en i en grupp. I spåren av den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags har det aktualiserats igen. När det konstateras, att om utvisningsbeslutet mot den misstänkte terroristen effektuerats så hade han inte kunnat genomföra sitt vansinnesdåd, så kommer det genast tillskyndare och menar att därmed stigmatiseras alla de 12.000 människor som håller sig undan utvisningsbeslutet som presumtiva terrorister.

Så är det naturligtvis inte. Men icke desto mindre så har de inte rätten på sin sida. I vart fall inte att uppehålla sig i landet. Att ledande politiker känner sig frustrerade över att det är så är en annan fråga. Det är bara de själva som kan se till att något händer.

Inte du eller jag.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen