Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2017
Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra
Ulf Sibner
 
Det fanns ett skämtsamt talesätt förr i tiden inom mediebranschen. Vi brukade säga att det går inte att skriva om en synål, utan att någon enögd människa känner sig utpekad. Skämtet är inte längre gångbart och egentligen var uttrycket råare än så, nämligen; "man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad".

Här blir plötsligt den med bara ett öga dessutom en "djävul" vilket naturligtvis inte alls har med saken att göra. Citatet brukar tillskrivas Fritjof Nilsson Piraten, men enligt hans alldeles egna fanclub - Piratensällskapet - använde författaren aldrig uttrycket ordagrant i någon bok, däremot ofta i intervjuer.

Det är i skenet av det här som vi idag skapat den moderna kränktheten. Utan att själv vara personligen utpekad kan - och känner sig allt mer ofta - såväl kreti som pleti kränkta på snart sagt alla andras uttalanden.

Synonymerna till kränkt
är, som ni alla vet, exempelvis förolämpad, sårad, eller förnedrad. Och så kan det väl vara men det finns ju också ett enkelt avfärdande; det behöver ju inte handla om mig, om jag nu inte gör mig större och tror att jag är mer betydelsefull än vad jag verkligen är.

I den moderna debatten blir det allt mer vanligt att vi påstås "stigmatiserar" alla andra genom att tala om en i en grupp. I spåren av den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags har det aktualiserats igen. När det konstateras, att om utvisningsbeslutet mot den misstänkte terroristen effektuerats så hade han inte kunnat genomföra sitt vansinnesdåd, så kommer det genast tillskyndare och menar att därmed stigmatiseras alla de 12.000 människor som håller sig undan utvisningsbeslutet som presumtiva terrorister.

Så är det naturligtvis inte. Men icke desto mindre så har de inte rätten på sin sida. I vart fall inte att uppehålla sig i landet. Att ledande politiker känner sig frustrerade över att det är så är en annan fråga. Det är bara de själva som kan se till att något händer.

Inte du eller jag.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen