Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2017
Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra
Ulf Sibner
 
Det fanns ett skämtsamt talesätt förr i tiden inom mediebranschen. Vi brukade säga att det går inte att skriva om en synål, utan att någon enögd människa känner sig utpekad. Skämtet är inte längre gångbart och egentligen var uttrycket råare än så, nämligen; "man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad".

Här blir plötsligt den med bara ett öga dessutom en "djävul" vilket naturligtvis inte alls har med saken att göra. Citatet brukar tillskrivas Fritjof Nilsson Piraten, men enligt hans alldeles egna fanclub - Piratensällskapet - använde författaren aldrig uttrycket ordagrant i någon bok, däremot ofta i intervjuer.

Det är i skenet av det här som vi idag skapat den moderna kränktheten. Utan att själv vara personligen utpekad kan - och känner sig allt mer ofta - såväl kreti som pleti kränkta på snart sagt alla andras uttalanden.

Synonymerna till kränkt
är, som ni alla vet, exempelvis förolämpad, sårad, eller förnedrad. Och så kan det väl vara men det finns ju också ett enkelt avfärdande; det behöver ju inte handla om mig, om jag nu inte gör mig större och tror att jag är mer betydelsefull än vad jag verkligen är.

I den moderna debatten blir det allt mer vanligt att vi påstås "stigmatiserar" alla andra genom att tala om en i en grupp. I spåren av den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags har det aktualiserats igen. När det konstateras, att om utvisningsbeslutet mot den misstänkte terroristen effektuerats så hade han inte kunnat genomföra sitt vansinnesdåd, så kommer det genast tillskyndare och menar att därmed stigmatiseras alla de 12.000 människor som håller sig undan utvisningsbeslutet som presumtiva terrorister.

Så är det naturligtvis inte. Men icke desto mindre så har de inte rätten på sin sida. I vart fall inte att uppehålla sig i landet. Att ledande politiker känner sig frustrerade över att det är så är en annan fråga. Det är bara de själva som kan se till att något händer.

Inte du eller jag.

ULF SIBNER
Ryktet om min död...

 

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen