Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2017
Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra
Ulf Sibner
 
Det fanns ett skämtsamt talesätt förr i tiden inom mediebranschen. Vi brukade säga att det går inte att skriva om en synål, utan att någon enögd människa känner sig utpekad. Skämtet är inte längre gångbart och egentligen var uttrycket råare än så, nämligen; "man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad".

Här blir plötsligt den med bara ett öga dessutom en "djävul" vilket naturligtvis inte alls har med saken att göra. Citatet brukar tillskrivas Fritjof Nilsson Piraten, men enligt hans alldeles egna fanclub - Piratensällskapet - använde författaren aldrig uttrycket ordagrant i någon bok, däremot ofta i intervjuer.

Det är i skenet av det här som vi idag skapat den moderna kränktheten. Utan att själv vara personligen utpekad kan - och känner sig allt mer ofta - såväl kreti som pleti kränkta på snart sagt alla andras uttalanden.

Synonymerna till kränkt
är, som ni alla vet, exempelvis förolämpad, sårad, eller förnedrad. Och så kan det väl vara men det finns ju också ett enkelt avfärdande; det behöver ju inte handla om mig, om jag nu inte gör mig större och tror att jag är mer betydelsefull än vad jag verkligen är.

I den moderna debatten blir det allt mer vanligt att vi påstås "stigmatiserar" alla andra genom att tala om en i en grupp. I spåren av den fruktansvärda terrorattacken i Stockholm i fredags har det aktualiserats igen. När det konstateras, att om utvisningsbeslutet mot den misstänkte terroristen effektuerats så hade han inte kunnat genomföra sitt vansinnesdåd, så kommer det genast tillskyndare och menar att därmed stigmatiseras alla de 12.000 människor som håller sig undan utvisningsbeslutet som presumtiva terrorister.

Så är det naturligtvis inte. Men icke desto mindre så har de inte rätten på sin sida. I vart fall inte att uppehålla sig i landet. Att ledande politiker känner sig frustrerade över att det är så är en annan fråga. Det är bara de själva som kan se till att något händer.

Inte du eller jag.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen