Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 21 april 2017
Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats
Ulf Sibner
 
Mediebranschen är inne i en revolutionerande omställning. Och det är inte så konstigt eftersom den digitala utvecklingen de senaste decennierna ställt allt på huvudet. Nya konsumtionsmönster av information har tillkommit, och därmed tusentals aktörer utanför de traditionella medierna, och alla verkar vilja göra allting så snabbt som möjligt. Det blir väldigt mycket katten på råttan och råttan på repet om ni förstår vad jag menar.

Beslut om inriktning den ena dagen ändras nästa, det går med en rasande hastighet och nästan alla kollar vad de "nya" jättarna som exempelvis Google och Facebook gör. Jättar som i sin tur, likt en myrslok, suger till sig nya embryon och innovationer som kopplas till moderskeppet.

Det mesta är för övrigt helt utan kontroll för svenska myndigheter som exempelvis Konkurrensverket. De kan möjligen ha synpunkter på om koncerner som Gota Media (Växjöbladets ägare), Bonnier eller för den delen Shipstedts skaffar sig för starkt ställning. Men när det gäller mediebranschen totalt så är utbudet idag så världsomspännande att det mest blir tomma slag i luften.

Den lilla tidningen VK, som du nu läser, lever naturligtvis också i denna verklighet. Men skillnaden är att vi för varje dag blir mer och mer övertygade om att vi ska hålla fast vid vår lilla nisch. Vi har bestämt oss för att, utifrån vår storlek och våra resurser, inte försöka tävla om det allra senaste, inte bli digitala och jaga klickrubriker utan lägga all kraft på att spegla det som inte uppmärksammas i den jakten.

Därför jobbar vi oförtrutet vidare med det vi kallar de små nyheterna. De som inte får plats i flödet som nu för tiden allt mer liknar en medial tsunami. Vi vill lägga kraft på att förstå vilka våra kärnläsare är och vända oss till just ER. Berätta gärna för dina vänner att det vi gör är inte att sopa upp smulorna i mediebruset. Vi vill servera godbitar, lite hemlagat men smakfullt och inte halvfabrikat som de stora snabbmediekedjorna.

ULF SIBNER
Ryktet om min död...

 

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen