Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 21 april 2017
Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats
Ulf Sibner
 
Mediebranschen är inne i en revolutionerande omställning. Och det är inte så konstigt eftersom den digitala utvecklingen de senaste decennierna ställt allt på huvudet. Nya konsumtionsmönster av information har tillkommit, och därmed tusentals aktörer utanför de traditionella medierna, och alla verkar vilja göra allting så snabbt som möjligt. Det blir väldigt mycket katten på råttan och råttan på repet om ni förstår vad jag menar.

Beslut om inriktning den ena dagen ändras nästa, det går med en rasande hastighet och nästan alla kollar vad de "nya" jättarna som exempelvis Google och Facebook gör. Jättar som i sin tur, likt en myrslok, suger till sig nya embryon och innovationer som kopplas till moderskeppet.

Det mesta är för övrigt helt utan kontroll för svenska myndigheter som exempelvis Konkurrensverket. De kan möjligen ha synpunkter på om koncerner som Gota Media (Växjöbladets ägare), Bonnier eller för den delen Shipstedts skaffar sig för starkt ställning. Men när det gäller mediebranschen totalt så är utbudet idag så världsomspännande att det mest blir tomma slag i luften.

Den lilla tidningen VK, som du nu läser, lever naturligtvis också i denna verklighet. Men skillnaden är att vi för varje dag blir mer och mer övertygade om att vi ska hålla fast vid vår lilla nisch. Vi har bestämt oss för att, utifrån vår storlek och våra resurser, inte försöka tävla om det allra senaste, inte bli digitala och jaga klickrubriker utan lägga all kraft på att spegla det som inte uppmärksammas i den jakten.

Därför jobbar vi oförtrutet vidare med det vi kallar de små nyheterna. De som inte får plats i flödet som nu för tiden allt mer liknar en medial tsunami. Vi vill lägga kraft på att förstå vilka våra kärnläsare är och vända oss till just ER. Berätta gärna för dina vänner att det vi gör är inte att sopa upp smulorna i mediebruset. Vi vill servera godbitar, lite hemlagat men smakfullt och inte halvfabrikat som de stora snabbmediekedjorna.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen