Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 april 2017
Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18
Ulf Sibner
 
Nu lär det komma skärpta regler för att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning. Transportstyrelsen föreslår, det är regeringen som gett dem uppdraget att utreda, att dagens bestämmelser ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefoner på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Idag formuleras bestämmelserna så att; "förare får inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen". Med nuvarande skrivning blir det i princip omöjligt för polisen att leda i bevis att det varit så. Och därmed är lagen helt uddlös. Självklart måste vi åtgärda allt som innebär att bilförares uppmärksamhet på körningen inte störs.

Även om jag inte helt svär mig fri från användning så försöker jag verkligen låta bli. Ringer det när jag kör så erkänner jag att jag tittar i displayen om jag kan se vem det är som ringer. Men tyvärr händer det också att jag svarar. Däremot har jag slutat att ringa upp någon om bilen rullar och skickat ett textmeddelande tror jag faktiskt aldrig att jag har gjort när jag kör.

Men sedan har ju mobiltelefonen många andra finesser som exempelvis GPS när det gäller att hitta rätt adress. Men det är faktiskt inget som hindrar oss från att mata in eftersökt adress med stillastående bil och sedan lägga mobilen ifrån oss med högtalare påsatt.

En bil med en ouppmärksam förare utgör definitivt en dödsfara. Redan vid en hastighet av 50 km/tim hinner bilen cirka 45 meter på tre sekunder. Vid 90 km/tim rullar den 75 meter på tre sekunder, eller hela 25 meter på bara en sekund. Mycket allvarligare saker än att damma in i baken på en framförvarande bil kan alltså ske på ett ögonblick. Med dessa perspektiv så borde det vara självklart med ett förbud och oavsett vad lagen säger - och när - så bör vi lägga mobilen ifrån oss vid bilkörning. Och inte minst är det en uppmaning till busschaufförer. Många har vittnat om förare av stadsbussar som samtidigt använder mobilen. Kravet på full uppmärksamhet som förare av motorfordon kan inte delas med någon annan verksamhet. Punkt slut på det.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen