Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 april 2017
Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18
Ulf Sibner
 
Nu lär det komma skärpta regler för att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning. Transportstyrelsen föreslår, det är regeringen som gett dem uppdraget att utreda, att dagens bestämmelser ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefoner på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Idag formuleras bestämmelserna så att; "förare får inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen". Med nuvarande skrivning blir det i princip omöjligt för polisen att leda i bevis att det varit så. Och därmed är lagen helt uddlös. Självklart måste vi åtgärda allt som innebär att bilförares uppmärksamhet på körningen inte störs.

Även om jag inte helt svär mig fri från användning så försöker jag verkligen låta bli. Ringer det när jag kör så erkänner jag att jag tittar i displayen om jag kan se vem det är som ringer. Men tyvärr händer det också att jag svarar. Däremot har jag slutat att ringa upp någon om bilen rullar och skickat ett textmeddelande tror jag faktiskt aldrig att jag har gjort när jag kör.

Men sedan har ju mobiltelefonen många andra finesser som exempelvis GPS när det gäller att hitta rätt adress. Men det är faktiskt inget som hindrar oss från att mata in eftersökt adress med stillastående bil och sedan lägga mobilen ifrån oss med högtalare påsatt.

En bil med en ouppmärksam förare utgör definitivt en dödsfara. Redan vid en hastighet av 50 km/tim hinner bilen cirka 45 meter på tre sekunder. Vid 90 km/tim rullar den 75 meter på tre sekunder, eller hela 25 meter på bara en sekund. Mycket allvarligare saker än att damma in i baken på en framförvarande bil kan alltså ske på ett ögonblick. Med dessa perspektiv så borde det vara självklart med ett förbud och oavsett vad lagen säger - och när - så bör vi lägga mobilen ifrån oss vid bilkörning. Och inte minst är det en uppmaning till busschaufförer. Många har vittnat om förare av stadsbussar som samtidigt använder mobilen. Kravet på full uppmärksamhet som förare av motorfordon kan inte delas med någon annan verksamhet. Punkt slut på det.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen