Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 april 2017
Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18
Ulf Sibner
 
Nu lär det komma skärpta regler för att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning. Transportstyrelsen föreslår, det är regeringen som gett dem uppdraget att utreda, att dagens bestämmelser ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefoner på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Idag formuleras bestämmelserna så att; "förare får inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen". Med nuvarande skrivning blir det i princip omöjligt för polisen att leda i bevis att det varit så. Och därmed är lagen helt uddlös. Självklart måste vi åtgärda allt som innebär att bilförares uppmärksamhet på körningen inte störs.

Även om jag inte helt svär mig fri från användning så försöker jag verkligen låta bli. Ringer det när jag kör så erkänner jag att jag tittar i displayen om jag kan se vem det är som ringer. Men tyvärr händer det också att jag svarar. Däremot har jag slutat att ringa upp någon om bilen rullar och skickat ett textmeddelande tror jag faktiskt aldrig att jag har gjort när jag kör.

Men sedan har ju mobiltelefonen många andra finesser som exempelvis GPS när det gäller att hitta rätt adress. Men det är faktiskt inget som hindrar oss från att mata in eftersökt adress med stillastående bil och sedan lägga mobilen ifrån oss med högtalare påsatt.

En bil med en ouppmärksam förare utgör definitivt en dödsfara. Redan vid en hastighet av 50 km/tim hinner bilen cirka 45 meter på tre sekunder. Vid 90 km/tim rullar den 75 meter på tre sekunder, eller hela 25 meter på bara en sekund. Mycket allvarligare saker än att damma in i baken på en framförvarande bil kan alltså ske på ett ögonblick. Med dessa perspektiv så borde det vara självklart med ett förbud och oavsett vad lagen säger - och när - så bör vi lägga mobilen ifrån oss vid bilkörning. Och inte minst är det en uppmaning till busschaufförer. Många har vittnat om förare av stadsbussar som samtidigt använder mobilen. Kravet på full uppmärksamhet som förare av motorfordon kan inte delas med någon annan verksamhet. Punkt slut på det.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.