Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 april 2017
Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18
Ulf Sibner
 
Nu lär det komma skärpta regler för att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning. Transportstyrelsen föreslår, det är regeringen som gett dem uppdraget att utreda, att dagens bestämmelser ska kompletteras med formuleringen "föraren får inte använda mobiltelefoner på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen".

Idag formuleras bestämmelserna så att; "förare får inte hantera mobilen på ett sådant sätt att det inverkar menligt på körningen". Med nuvarande skrivning blir det i princip omöjligt för polisen att leda i bevis att det varit så. Och därmed är lagen helt uddlös. Självklart måste vi åtgärda allt som innebär att bilförares uppmärksamhet på körningen inte störs.

Även om jag inte helt svär mig fri från användning så försöker jag verkligen låta bli. Ringer det när jag kör så erkänner jag att jag tittar i displayen om jag kan se vem det är som ringer. Men tyvärr händer det också att jag svarar. Däremot har jag slutat att ringa upp någon om bilen rullar och skickat ett textmeddelande tror jag faktiskt aldrig att jag har gjort när jag kör.

Men sedan har ju mobiltelefonen många andra finesser som exempelvis GPS när det gäller att hitta rätt adress. Men det är faktiskt inget som hindrar oss från att mata in eftersökt adress med stillastående bil och sedan lägga mobilen ifrån oss med högtalare påsatt.

En bil med en ouppmärksam förare utgör definitivt en dödsfara. Redan vid en hastighet av 50 km/tim hinner bilen cirka 45 meter på tre sekunder. Vid 90 km/tim rullar den 75 meter på tre sekunder, eller hela 25 meter på bara en sekund. Mycket allvarligare saker än att damma in i baken på en framförvarande bil kan alltså ske på ett ögonblick. Med dessa perspektiv så borde det vara självklart med ett förbud och oavsett vad lagen säger - och när - så bör vi lägga mobilen ifrån oss vid bilkörning. Och inte minst är det en uppmaning till busschaufförer. Många har vittnat om förare av stadsbussar som samtidigt använder mobilen. Kravet på full uppmärksamhet som förare av motorfordon kan inte delas med någon annan verksamhet. Punkt slut på det.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen