Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 juni 2017
Kontant betalning tack
Ulf Sibner
 
Nu är det bara en månad kvar. Sedan är cirka 11 miljarder kronor som finns i omlopp värdelösa. Drygt nio miljarder av dessa pengar är sedlar och resten mynt. Självklart kommer merparten av dessa pengar att "återvända" till Riksbanken den sista månaden. Men det kommer inte att ske utan extra kostnader för både privatpersoner som för detaljhandeln.

För det är inte gratis för oss att göra denna omställning av kontanter. Vissa banker har i och för sig tagit bort avgiften för att växla in sedlar och mynt som inte längre ska användas, men inte alla. För när vi väl letat upp merparten av dessa pengar som blir ogiltiga och konsumerar dem får vi eller detaljhandeln betala avgiften. Detta är i och för sig en avgift som redan finns för kontanthantering och fördelen för detaljhandeln blir kanske att många spenderar lite extra mycket i juni jämfört med annars.

Annat blir det med olika sorters "pengar i madrassen". Förmodligen är många av dem inte intjänade på ett helt hederligt sätt. I en del fall handlar det kanske om rent stöldgods och en stor del av dem är förmodligen "obeskattade" reserver som nu snabbt måste omsättas. Utan att innehavarna för den skull är speciellt sugna på att omsätta dem till varor.

Systemet att vem
som helst inte kan komma in på en bank med en mindre förmögenhet i kontanter utan att förklara sig har några år på nacken nu. Och är väl i grund och botten bra för att förhindra skatteflykt eller dölja annan brottslig verksamhet. Så mot den gruppen är det väl bra att Riksbanken inte infört någon form liknande polisens vapenamnesti som görs då och då. Men för de som bara känner en trygghet i att spara lite kontanter skulle det nog behövas avgiftsbefrielse för inväxling.

Nu gäller det att leta i oanvända kläder, i byrå- och skrivbordslådor. Hittar du större mängder sedlar efter juni månad så finns i och för sig ett extra friår att lösa in dem på bank. Det så kallade kontantlösa samhället är alltså ännu inte här ännu och "penningtvättare" lär ha fullt upp. Och även om det är så att vi sparar någon sedel var av nostalgiska skäl så är det långt kvar till 11 miljarder.

ULF SIBNER
Ryktet om min död...

 

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen