Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 juni 2017
Kontant betalning tack
Ulf Sibner
 
Nu är det bara en månad kvar. Sedan är cirka 11 miljarder kronor som finns i omlopp värdelösa. Drygt nio miljarder av dessa pengar är sedlar och resten mynt. Självklart kommer merparten av dessa pengar att "återvända" till Riksbanken den sista månaden. Men det kommer inte att ske utan extra kostnader för både privatpersoner som för detaljhandeln.

För det är inte gratis för oss att göra denna omställning av kontanter. Vissa banker har i och för sig tagit bort avgiften för att växla in sedlar och mynt som inte längre ska användas, men inte alla. För när vi väl letat upp merparten av dessa pengar som blir ogiltiga och konsumerar dem får vi eller detaljhandeln betala avgiften. Detta är i och för sig en avgift som redan finns för kontanthantering och fördelen för detaljhandeln blir kanske att många spenderar lite extra mycket i juni jämfört med annars.

Annat blir det med olika sorters "pengar i madrassen". Förmodligen är många av dem inte intjänade på ett helt hederligt sätt. I en del fall handlar det kanske om rent stöldgods och en stor del av dem är förmodligen "obeskattade" reserver som nu snabbt måste omsättas. Utan att innehavarna för den skull är speciellt sugna på att omsätta dem till varor.

Systemet att vem
som helst inte kan komma in på en bank med en mindre förmögenhet i kontanter utan att förklara sig har några år på nacken nu. Och är väl i grund och botten bra för att förhindra skatteflykt eller dölja annan brottslig verksamhet. Så mot den gruppen är det väl bra att Riksbanken inte infört någon form liknande polisens vapenamnesti som görs då och då. Men för de som bara känner en trygghet i att spara lite kontanter skulle det nog behövas avgiftsbefrielse för inväxling.

Nu gäller det att leta i oanvända kläder, i byrå- och skrivbordslådor. Hittar du större mängder sedlar efter juni månad så finns i och för sig ett extra friår att lösa in dem på bank. Det så kallade kontantlösa samhället är alltså ännu inte här ännu och "penningtvättare" lär ha fullt upp. Och även om det är så att vi sparar någon sedel var av nostalgiska skäl så är det långt kvar till 11 miljarder.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen