Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 juni 2017
Kontant betalning tack
Ulf Sibner
 
Nu är det bara en månad kvar. Sedan är cirka 11 miljarder kronor som finns i omlopp värdelösa. Drygt nio miljarder av dessa pengar är sedlar och resten mynt. Självklart kommer merparten av dessa pengar att "återvända" till Riksbanken den sista månaden. Men det kommer inte att ske utan extra kostnader för både privatpersoner som för detaljhandeln.

För det är inte gratis för oss att göra denna omställning av kontanter. Vissa banker har i och för sig tagit bort avgiften för att växla in sedlar och mynt som inte längre ska användas, men inte alla. För när vi väl letat upp merparten av dessa pengar som blir ogiltiga och konsumerar dem får vi eller detaljhandeln betala avgiften. Detta är i och för sig en avgift som redan finns för kontanthantering och fördelen för detaljhandeln blir kanske att många spenderar lite extra mycket i juni jämfört med annars.

Annat blir det med olika sorters "pengar i madrassen". Förmodligen är många av dem inte intjänade på ett helt hederligt sätt. I en del fall handlar det kanske om rent stöldgods och en stor del av dem är förmodligen "obeskattade" reserver som nu snabbt måste omsättas. Utan att innehavarna för den skull är speciellt sugna på att omsätta dem till varor.

Systemet att vem
som helst inte kan komma in på en bank med en mindre förmögenhet i kontanter utan att förklara sig har några år på nacken nu. Och är väl i grund och botten bra för att förhindra skatteflykt eller dölja annan brottslig verksamhet. Så mot den gruppen är det väl bra att Riksbanken inte infört någon form liknande polisens vapenamnesti som görs då och då. Men för de som bara känner en trygghet i att spara lite kontanter skulle det nog behövas avgiftsbefrielse för inväxling.

Nu gäller det att leta i oanvända kläder, i byrå- och skrivbordslådor. Hittar du större mängder sedlar efter juni månad så finns i och för sig ett extra friår att lösa in dem på bank. Det så kallade kontantlösa samhället är alltså ännu inte här ännu och "penningtvättare" lär ha fullt upp. Och även om det är så att vi sparar någon sedel var av nostalgiska skäl så är det långt kvar till 11 miljarder.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen