Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 juni 2017
Kontant betalning tack
Ulf Sibner
 
Nu är det bara en månad kvar. Sedan är cirka 11 miljarder kronor som finns i omlopp värdelösa. Drygt nio miljarder av dessa pengar är sedlar och resten mynt. Självklart kommer merparten av dessa pengar att "återvända" till Riksbanken den sista månaden. Men det kommer inte att ske utan extra kostnader för både privatpersoner som för detaljhandeln.

För det är inte gratis för oss att göra denna omställning av kontanter. Vissa banker har i och för sig tagit bort avgiften för att växla in sedlar och mynt som inte längre ska användas, men inte alla. För när vi väl letat upp merparten av dessa pengar som blir ogiltiga och konsumerar dem får vi eller detaljhandeln betala avgiften. Detta är i och för sig en avgift som redan finns för kontanthantering och fördelen för detaljhandeln blir kanske att många spenderar lite extra mycket i juni jämfört med annars.

Annat blir det med olika sorters "pengar i madrassen". Förmodligen är många av dem inte intjänade på ett helt hederligt sätt. I en del fall handlar det kanske om rent stöldgods och en stor del av dem är förmodligen "obeskattade" reserver som nu snabbt måste omsättas. Utan att innehavarna för den skull är speciellt sugna på att omsätta dem till varor.

Systemet att vem
som helst inte kan komma in på en bank med en mindre förmögenhet i kontanter utan att förklara sig har några år på nacken nu. Och är väl i grund och botten bra för att förhindra skatteflykt eller dölja annan brottslig verksamhet. Så mot den gruppen är det väl bra att Riksbanken inte infört någon form liknande polisens vapenamnesti som görs då och då. Men för de som bara känner en trygghet i att spara lite kontanter skulle det nog behövas avgiftsbefrielse för inväxling.

Nu gäller det att leta i oanvända kläder, i byrå- och skrivbordslådor. Hittar du större mängder sedlar efter juni månad så finns i och för sig ett extra friår att lösa in dem på bank. Det så kallade kontantlösa samhället är alltså ännu inte här ännu och "penningtvättare" lär ha fullt upp. Och även om det är så att vi sparar någon sedel var av nostalgiska skäl så är det långt kvar till 11 miljarder.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen