Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 juni 2017
Den första Alliansen försvann med badvattnet
Ulf Sibner
 
Nu tar tydligen moderaternas ledare Anna Kinberg Batra initiativet till att försöka återskapa en mer eller mindre enig allians. Hon utlovar inget dopp i badtunna som det var när Alliansen en gång skapades hemma hos dåvarande centerledaren, Maud Olofsson, utan en enkel träff vid köksbordet i Nacka. Huruvida det eventuellt bjuds på ståupkomik av maken David Batra framgår inte av inbjudan.

Men nu ska det betänkas att det har gått tretton år sedan badtunnan i Högfors.  De fyra partierna har mer eller mindre alliansaktigt deltagit i tre val och väldigt mycket har förändrats sedan dess. 2004 fanns exempelvis inget alternativ till att dra sig åt höger och inte minst; ingen av de fyra partiledare som bildade alliansen finns kvar inom politiken. Dessutom har nog exempelvis KD många tankar på en egen identitet om partiet över huvud taget ska klara riksdagsspärren nästa gång.

Så när AKB säger att det är dags för Alliansen att röra sig framåt så är frågan; från vilken punkt då? Som en adressering till träffen vid köksbordet säger hon att Alliansen ''måste växla upp''. Ska initiativet tolkas som att den prövade försommarflirten med SD är över och begravt som ett misstag som kostat många tappade väljarsympatier. Eller kanske förmodligen, missade väljarsympatier. Att frågan om förhållningssättet till Sverigedemokraterna kommer att toppa agendan är inget tips med höga odds.

En sak är dock som vanligt med moderaterna. Frågor om hur vi skapar jobb och arbetsvillkoren samt brottslighet och därmed medborgarnas säkerhet står högt upp på agendan och det är bra. Det finns inga genvägar förbi jobben för att säkerställa välfärden. Men när det gäller trygghetsfrågorna så är de idag av en helt annan dignitet än när fler poliser och lagstiftning efterfrågades mot tjuvar och vardagsvåld. Idag handlar det om att övertyga väljarna om ett år att politiken har en lösning, om inte helt så i vart på gång mot den eskalerande terrorismen.

Så agendan i Nacka är svårare än den var i badtunnan för tretton år sedan.

ULF SIBNER
Med plats längst bak i kön

 

Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
Spel med höga insatser
171027
Beräkningar som Folkhälsomyndigheten gjort visar att 75 procent av omsättningen på kasinon och spelautomater kommer från personer som har problem med sitt spelande. Totalt beräknar myndigheten att "bara" 2-3 procent av alla som spelar ligger i gränslandet till att vara problemspelare, eller spelmissbrukare som de också kallas.
Läs mer...
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen