Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 juni 2017
Den första Alliansen försvann med badvattnet
Ulf Sibner
 
Nu tar tydligen moderaternas ledare Anna Kinberg Batra initiativet till att försöka återskapa en mer eller mindre enig allians. Hon utlovar inget dopp i badtunna som det var när Alliansen en gång skapades hemma hos dåvarande centerledaren, Maud Olofsson, utan en enkel träff vid köksbordet i Nacka. Huruvida det eventuellt bjuds på ståupkomik av maken David Batra framgår inte av inbjudan.

Men nu ska det betänkas att det har gått tretton år sedan badtunnan i Högfors.  De fyra partierna har mer eller mindre alliansaktigt deltagit i tre val och väldigt mycket har förändrats sedan dess. 2004 fanns exempelvis inget alternativ till att dra sig åt höger och inte minst; ingen av de fyra partiledare som bildade alliansen finns kvar inom politiken. Dessutom har nog exempelvis KD många tankar på en egen identitet om partiet över huvud taget ska klara riksdagsspärren nästa gång.

Så när AKB säger att det är dags för Alliansen att röra sig framåt så är frågan; från vilken punkt då? Som en adressering till träffen vid köksbordet säger hon att Alliansen ''måste växla upp''. Ska initiativet tolkas som att den prövade försommarflirten med SD är över och begravt som ett misstag som kostat många tappade väljarsympatier. Eller kanske förmodligen, missade väljarsympatier. Att frågan om förhållningssättet till Sverigedemokraterna kommer att toppa agendan är inget tips med höga odds.

En sak är dock som vanligt med moderaterna. Frågor om hur vi skapar jobb och arbetsvillkoren samt brottslighet och därmed medborgarnas säkerhet står högt upp på agendan och det är bra. Det finns inga genvägar förbi jobben för att säkerställa välfärden. Men när det gäller trygghetsfrågorna så är de idag av en helt annan dignitet än när fler poliser och lagstiftning efterfrågades mot tjuvar och vardagsvåld. Idag handlar det om att övertyga väljarna om ett år att politiken har en lösning, om inte helt så i vart på gång mot den eskalerande terrorismen.

Så agendan i Nacka är svårare än den var i badtunnan för tretton år sedan.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen