Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 juni 2017
Den första Alliansen försvann med badvattnet
Ulf Sibner
 
Nu tar tydligen moderaternas ledare Anna Kinberg Batra initiativet till att försöka återskapa en mer eller mindre enig allians. Hon utlovar inget dopp i badtunna som det var när Alliansen en gång skapades hemma hos dåvarande centerledaren, Maud Olofsson, utan en enkel träff vid köksbordet i Nacka. Huruvida det eventuellt bjuds på ståupkomik av maken David Batra framgår inte av inbjudan.

Men nu ska det betänkas att det har gått tretton år sedan badtunnan i Högfors.  De fyra partierna har mer eller mindre alliansaktigt deltagit i tre val och väldigt mycket har förändrats sedan dess. 2004 fanns exempelvis inget alternativ till att dra sig åt höger och inte minst; ingen av de fyra partiledare som bildade alliansen finns kvar inom politiken. Dessutom har nog exempelvis KD många tankar på en egen identitet om partiet över huvud taget ska klara riksdagsspärren nästa gång.

Så när AKB säger att det är dags för Alliansen att röra sig framåt så är frågan; från vilken punkt då? Som en adressering till träffen vid köksbordet säger hon att Alliansen ''måste växla upp''. Ska initiativet tolkas som att den prövade försommarflirten med SD är över och begravt som ett misstag som kostat många tappade väljarsympatier. Eller kanske förmodligen, missade väljarsympatier. Att frågan om förhållningssättet till Sverigedemokraterna kommer att toppa agendan är inget tips med höga odds.

En sak är dock som vanligt med moderaterna. Frågor om hur vi skapar jobb och arbetsvillkoren samt brottslighet och därmed medborgarnas säkerhet står högt upp på agendan och det är bra. Det finns inga genvägar förbi jobben för att säkerställa välfärden. Men när det gäller trygghetsfrågorna så är de idag av en helt annan dignitet än när fler poliser och lagstiftning efterfrågades mot tjuvar och vardagsvåld. Idag handlar det om att övertyga väljarna om ett år att politiken har en lösning, om inte helt så i vart på gång mot den eskalerande terrorismen.

Så agendan i Nacka är svårare än den var i badtunnan för tretton år sedan.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen