Tillbaka till startsidan
Tisdag 22 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 juni 2017
En del murar får tydligen inte rivas
Ulf Sibner
 
När städerna växer försvinner stenrösen ofta utan prut. Men när det gäller landsbygden och lantbrukares företagsmässiga villkor är det tydligen inte lika enkelt. Ibland känns det som att städernas exploatering ska kompenseras med att vi ska göra allt som ligger ungefär två mil därifrån till något sorts romantiskt landsbygdsmuseum.

Är det skillnad på dispensmöjligheterna när åkermark ska bli nya stadsdelar eller sjönära mark bli tomter inom stadsplaner? En levande landsbygd har inte råd med orimliga naturskyddsdrömmar.

En nykter syn på skyddsvärda biotoper i all ära men det får inte gå till överdrift. Ett aktuellt exempel handlar om bröderna Lundquist i Sköldstad utanför Alvesta. För att göra sin åkermark effektivare att bruka måste de söka dispens för att flytta en stenmur.

De småländska stenmurarna bör förvisso betraktas som skyddsvärda, men i det här fallet handlar det om en sträcka kortare än 300 meter. På bara deras marker finns närmare en mil ytterligare stenmur som inte utgör något hinder för ett mer effektivt lantbruk.

Den aktuella stenmuren ser inte heller ut som de murar vi ser i turistbroschyrerna. Tidigare var den gräns mellan två fastigheter och eftersom stenar hela tiden påverkar driften på åkermark i våra trakter så knuffades de helt enkelt dit. Dispens mot generellt biotopskydd kom som lagändring för bara tre år sedan, bland annat för att möjliggöra lösningar som bröderna Lundquist här vill. Men vad hjälper det företagaren på landet om myndigheten som hanterar den inte är pragmatisk?

En gång kom en sommarvikarie från Stockholm till redaktionen i Ljungby. Han gav sig ut och spanade, kom tillbaka och utropade förtjust; "Vet du att alla stenmurar som finns överallt har lagts upp för hand av människor? Det måste vi skriva om."

Jo, det visste jag och självklart är det kulturarvet också värt att bevara. Men det var ingen kulturell gärning, de gjorde det för att överleva. Kanske borde det vara lite lättare att få återställa en del för nya livsvillkor.

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen