Tillbaka till startsidan
Torsdag 29 juni 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 juni 2017
En del murar får tydligen inte rivas
Ulf Sibner
 
När städerna växer försvinner stenrösen ofta utan prut. Men när det gäller landsbygden och lantbrukares företagsmässiga villkor är det tydligen inte lika enkelt. Ibland känns det som att städernas exploatering ska kompenseras med att vi ska göra allt som ligger ungefär två mil därifrån till något sorts romantiskt landsbygdsmuseum.

Är det skillnad på dispensmöjligheterna när åkermark ska bli nya stadsdelar eller sjönära mark bli tomter inom stadsplaner? En levande landsbygd har inte råd med orimliga naturskyddsdrömmar.

En nykter syn på skyddsvärda biotoper i all ära men det får inte gå till överdrift. Ett aktuellt exempel handlar om bröderna Lundquist i Sköldstad utanför Alvesta. För att göra sin åkermark effektivare att bruka måste de söka dispens för att flytta en stenmur.

De småländska stenmurarna bör förvisso betraktas som skyddsvärda, men i det här fallet handlar det om en sträcka kortare än 300 meter. På bara deras marker finns närmare en mil ytterligare stenmur som inte utgör något hinder för ett mer effektivt lantbruk.

Den aktuella stenmuren ser inte heller ut som de murar vi ser i turistbroschyrerna. Tidigare var den gräns mellan två fastigheter och eftersom stenar hela tiden påverkar driften på åkermark i våra trakter så knuffades de helt enkelt dit. Dispens mot generellt biotopskydd kom som lagändring för bara tre år sedan, bland annat för att möjliggöra lösningar som bröderna Lundquist här vill. Men vad hjälper det företagaren på landet om myndigheten som hanterar den inte är pragmatisk?

En gång kom en sommarvikarie från Stockholm till redaktionen i Ljungby. Han gav sig ut och spanade, kom tillbaka och utropade förtjust; "Vet du att alla stenmurar som finns överallt har lagts upp för hand av människor? Det måste vi skriva om."

Jo, det visste jag och självklart är det kulturarvet också värt att bevara. Men det var ingen kulturell gärning, de gjorde det för att överleva. Kanske borde det vara lite lättare att få återställa en del för nya livsvillkor.

ULF SIBNER
Kunskap är inget resultat per automatik

 

Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" är 23 i hela landet, betydligt fler än de 15 som listades för något år sedan. Men totalt handlar det om hela 61 bostadsområden som betraktas som utsatta. Bland de 15 som redan för ett år sedan särskilt uppmärksammades hör Araby i Växjö. De flesta av dem ligger och har tillkommit i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.
Läs mer...
Den första Alliansen försvann med badvattnet
170609
Nu tar tydligen moderaternas ledare Anna Kinberg Batra initiativet till att försöka återskapa en mer eller mindre enig allians. Hon utlovar inget dopp i badtunna som det var när Alliansen en gång skapades hemma hos dåvarande centerledaren, Maud Olofsson, utan en enkel träff vid köksbordet i Nacka. Huruvida det eventuellt bjuds på ståupkomik av maken David Batra framgår inte av inbjudan.
Läs mer...
Kontant betalning tack
170602
Nu är det bara en månad kvar. Sedan är cirka 11 miljarder kronor som finns i omlopp värdelösa. Drygt nio miljarder av dessa pengar är sedlar och resten mynt. Självklart kommer merparten av dessa pengar att "återvända" till Riksbanken den sista månaden. Men det kommer inte att ske utan extra kostnader för både privatpersoner som för detaljhandeln.
Läs mer...
Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet
170526
Centerpartisten Gunnar Petersson för i en debattartikel idag fram tanken att landsbygden - eller någon form av bolagiserad landsbygd - borde få en beredskapsuppgift vid eventuellt kommande kriser som kan drabba vårt land.
Vid en första anblick kan det möjligen låta lite bygderomantiskt. Men vid närmare eftertanke är inget förslag till krisberedskap fel att pröva.
Läs mer...
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)
> Att fly från polisen räknas förmodligen inte som en fysisk aktivitet (170407)
> Minst av allt är det bönder som bor på landsbygden (170331)
> Inget annat yrke eller uppdrag är så mångfacetterat som just polisens. (170324)
> Vi lägger kraft på "luckorna" som andra inte bevakar (170317)

 
FAMILJ
Allsång på Ryttartorpet
Onsdagskvällar på sommaren innebär musik och allsång på Ryttartorpet...
Läs mer...
LEDAREN
Kunskap är inget resultat per automatik
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som ...
Läs mer...
FAMILJ
Sjöng om studentens lyckliga dagar
Juni är lika med studentider. Folk i Farten besökte Katedralskolan d...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen