Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 juni 2017
En del murar får tydligen inte rivas
Ulf Sibner
 
När städerna växer försvinner stenrösen ofta utan prut. Men när det gäller landsbygden och lantbrukares företagsmässiga villkor är det tydligen inte lika enkelt. Ibland känns det som att städernas exploatering ska kompenseras med att vi ska göra allt som ligger ungefär två mil därifrån till något sorts romantiskt landsbygdsmuseum.

Är det skillnad på dispensmöjligheterna när åkermark ska bli nya stadsdelar eller sjönära mark bli tomter inom stadsplaner? En levande landsbygd har inte råd med orimliga naturskyddsdrömmar.

En nykter syn på skyddsvärda biotoper i all ära men det får inte gå till överdrift. Ett aktuellt exempel handlar om bröderna Lundquist i Sköldstad utanför Alvesta. För att göra sin åkermark effektivare att bruka måste de söka dispens för att flytta en stenmur.

De småländska stenmurarna bör förvisso betraktas som skyddsvärda, men i det här fallet handlar det om en sträcka kortare än 300 meter. På bara deras marker finns närmare en mil ytterligare stenmur som inte utgör något hinder för ett mer effektivt lantbruk.

Den aktuella stenmuren ser inte heller ut som de murar vi ser i turistbroschyrerna. Tidigare var den gräns mellan två fastigheter och eftersom stenar hela tiden påverkar driften på åkermark i våra trakter så knuffades de helt enkelt dit. Dispens mot generellt biotopskydd kom som lagändring för bara tre år sedan, bland annat för att möjliggöra lösningar som bröderna Lundquist här vill. Men vad hjälper det företagaren på landet om myndigheten som hanterar den inte är pragmatisk?

En gång kom en sommarvikarie från Stockholm till redaktionen i Ljungby. Han gav sig ut och spanade, kom tillbaka och utropade förtjust; "Vet du att alla stenmurar som finns överallt har lagts upp för hand av människor? Det måste vi skriva om."

Jo, det visste jag och självklart är det kulturarvet också värt att bevara. Men det var ingen kulturell gärning, de gjorde det för att överleva. Kanske borde det vara lite lättare att få återställa en del för nya livsvillkor.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen