Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 juni 2017
En del murar får tydligen inte rivas
Ulf Sibner
 
När städerna växer försvinner stenrösen ofta utan prut. Men när det gäller landsbygden och lantbrukares företagsmässiga villkor är det tydligen inte lika enkelt. Ibland känns det som att städernas exploatering ska kompenseras med att vi ska göra allt som ligger ungefär två mil därifrån till något sorts romantiskt landsbygdsmuseum.

Är det skillnad på dispensmöjligheterna när åkermark ska bli nya stadsdelar eller sjönära mark bli tomter inom stadsplaner? En levande landsbygd har inte råd med orimliga naturskyddsdrömmar.

En nykter syn på skyddsvärda biotoper i all ära men det får inte gå till överdrift. Ett aktuellt exempel handlar om bröderna Lundquist i Sköldstad utanför Alvesta. För att göra sin åkermark effektivare att bruka måste de söka dispens för att flytta en stenmur.

De småländska stenmurarna bör förvisso betraktas som skyddsvärda, men i det här fallet handlar det om en sträcka kortare än 300 meter. På bara deras marker finns närmare en mil ytterligare stenmur som inte utgör något hinder för ett mer effektivt lantbruk.

Den aktuella stenmuren ser inte heller ut som de murar vi ser i turistbroschyrerna. Tidigare var den gräns mellan två fastigheter och eftersom stenar hela tiden påverkar driften på åkermark i våra trakter så knuffades de helt enkelt dit. Dispens mot generellt biotopskydd kom som lagändring för bara tre år sedan, bland annat för att möjliggöra lösningar som bröderna Lundquist här vill. Men vad hjälper det företagaren på landet om myndigheten som hanterar den inte är pragmatisk?

En gång kom en sommarvikarie från Stockholm till redaktionen i Ljungby. Han gav sig ut och spanade, kom tillbaka och utropade förtjust; "Vet du att alla stenmurar som finns överallt har lagts upp för hand av människor? Det måste vi skriva om."

Jo, det visste jag och självklart är det kulturarvet också värt att bevara. Men det var ingen kulturell gärning, de gjorde det för att överleva. Kanske borde det vara lite lättare att få återställa en del för nya livsvillkor.

ULF SIBNER
Nu är det spikat - men inte byggt

 

Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen