Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Kunskap är inget resultat per automatik
Ulf Sibner
 
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" är 23 i hela landet, betydligt fler än de 15 som listades för något år sedan. Men totalt handlar det om hela 61 bostadsområden som betraktas som utsatta. Bland de 15 som redan för ett år sedan särskilt uppmärksammades hör Araby i Växjö. De flesta av dem ligger och har tillkommit i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men förutom i Växjö finns problemen också i Örebro, Linköping, Borås Landskrona och Uppsala. Tillståndet när det gäller våld och övrig kriminalitet i de markerade 23 bostadsområdena betraktar nu polisen som akut. Beskyllningar att polisen över tid "mörkat" att problemen är så allvarliga vill inte rikspolischefen Dan Eliasson hålla med om. Tvärtom är polisen försvar i flera fall att situationen förbättrats. I de "särskilt utsatta områdena" - till vilka Araby alltså inräknas - har det enligt polisen byggts upp parallella samhällsstrukturer som gör det svårt för polisen att arbeta där.

När det gäller Araby i Växjö spreds det nyligen inspelade filmer på Youtube som ville spegla just att "egna lagar" råder, dikterade av ungdomsgäng med stöd av kriminella nätverk. Enligt polisen är det också vanligt med extremism som riskerar att bemötas med samma mynt från motsatta sidor.

Utvecklingen i dessa områden är helt klart ohållbara och Linda Staff som är chef för underrättelsen på polisens Nationella operativa avdelning - Noa - håller med. Icke desto mindre så måste även denna gång polisen "släta över" en del av frågan. När hon säger att läget - trots den dystra bilden - generellt inte försämrats så ger det fel signaler. Polisen menar bland annat att en av orsakerna till att fler områden nu bedöms som särskilt utsatta är för att de har bättre koll och utökat sin kunskap om dem. Det låter märkligt i sammanhanget och ska inte ses som att läget förbättrats. Alla förväntar sig att samhället istället ska nå resultatet att område efter område ska kunna avföras. Polisen själva kan inte klara detta, eller som Eliasson uttrycker det; "hjälp oss", hjälp oss".

ULF SIBNER
Den vår den svage kallar höst

 

I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna.
Läs mer...
Kulturens nya tiggarmugg
170811
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.
Läs mer...
Kan vi skatta oss lyckliga?
170804
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.
Läs mer...
Så långt vingarna bär
170630
Växjös flygplats kommer att påverkas negativt om den planerade flygskatten införs. Skatten som drabbar flygets aktörer kommer att slå hårt mot exempelvis Bra Flyg som trafikerar Växjö-Bromma. Skatteutredningens miljövinster kritiseras och självklart ska vi vara kritiska även till de flyglobbyister som påstår detta också utifrån känslor och ekonomi.
Läs mer...
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)
> ''Hålla liv i en, sedan fyrtio år borgången, författare hör inte till det allra enklaste'' (170512)
> Fåglar kvar på grenen får inget i näbben. (170505)
> Leka med bilar går bra - innan man fyllt 18 (170428)
> Växjöbladet/Kronobergaren är tidningen där små nyheter får stor plats (170421)
> Att vara enögd har väldigt lite med stoppnålen att göra (170413)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen