Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Kunskap är inget resultat per automatik
Ulf Sibner
 
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" är 23 i hela landet, betydligt fler än de 15 som listades för något år sedan. Men totalt handlar det om hela 61 bostadsområden som betraktas som utsatta. Bland de 15 som redan för ett år sedan särskilt uppmärksammades hör Araby i Växjö. De flesta av dem ligger och har tillkommit i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men förutom i Växjö finns problemen också i Örebro, Linköping, Borås Landskrona och Uppsala. Tillståndet när det gäller våld och övrig kriminalitet i de markerade 23 bostadsområdena betraktar nu polisen som akut. Beskyllningar att polisen över tid "mörkat" att problemen är så allvarliga vill inte rikspolischefen Dan Eliasson hålla med om. Tvärtom är polisen försvar i flera fall att situationen förbättrats. I de "särskilt utsatta områdena" - till vilka Araby alltså inräknas - har det enligt polisen byggts upp parallella samhällsstrukturer som gör det svårt för polisen att arbeta där.

När det gäller Araby i Växjö spreds det nyligen inspelade filmer på Youtube som ville spegla just att "egna lagar" råder, dikterade av ungdomsgäng med stöd av kriminella nätverk. Enligt polisen är det också vanligt med extremism som riskerar att bemötas med samma mynt från motsatta sidor.

Utvecklingen i dessa områden är helt klart ohållbara och Linda Staff som är chef för underrättelsen på polisens Nationella operativa avdelning - Noa - håller med. Icke desto mindre så måste även denna gång polisen "släta över" en del av frågan. När hon säger att läget - trots den dystra bilden - generellt inte försämrats så ger det fel signaler. Polisen menar bland annat att en av orsakerna till att fler områden nu bedöms som särskilt utsatta är för att de har bättre koll och utökat sin kunskap om dem. Det låter märkligt i sammanhanget och ska inte ses som att läget förbättrats. Alla förväntar sig att samhället istället ska nå resultatet att område efter område ska kunna avföras. Polisen själva kan inte klara detta, eller som Eliasson uttrycker det; "hjälp oss", hjälp oss".

ULF SIBNER
Med plats längst bak i kön

 

Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
Spel med höga insatser
171027
Beräkningar som Folkhälsomyndigheten gjort visar att 75 procent av omsättningen på kasinon och spelautomater kommer från personer som har problem med sitt spelande. Totalt beräknar myndigheten att "bara" 2-3 procent av alla som spelar ligger i gränslandet till att vara problemspelare, eller spelmissbrukare som de också kallas.
Läs mer...
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen