Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Kunskap är inget resultat per automatik
Ulf Sibner
 
Polisen gör nu bedömningen att antalet bostadsområden som klassas som "särskilt utsatta" är 23 i hela landet, betydligt fler än de 15 som listades för något år sedan. Men totalt handlar det om hela 61 bostadsområden som betraktas som utsatta. Bland de 15 som redan för ett år sedan särskilt uppmärksammades hör Araby i Växjö. De flesta av dem ligger och har tillkommit i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Men förutom i Växjö finns problemen också i Örebro, Linköping, Borås Landskrona och Uppsala. Tillståndet när det gäller våld och övrig kriminalitet i de markerade 23 bostadsområdena betraktar nu polisen som akut. Beskyllningar att polisen över tid "mörkat" att problemen är så allvarliga vill inte rikspolischefen Dan Eliasson hålla med om. Tvärtom är polisen försvar i flera fall att situationen förbättrats. I de "särskilt utsatta områdena" - till vilka Araby alltså inräknas - har det enligt polisen byggts upp parallella samhällsstrukturer som gör det svårt för polisen att arbeta där.

När det gäller Araby i Växjö spreds det nyligen inspelade filmer på Youtube som ville spegla just att "egna lagar" råder, dikterade av ungdomsgäng med stöd av kriminella nätverk. Enligt polisen är det också vanligt med extremism som riskerar att bemötas med samma mynt från motsatta sidor.

Utvecklingen i dessa områden är helt klart ohållbara och Linda Staff som är chef för underrättelsen på polisens Nationella operativa avdelning - Noa - håller med. Icke desto mindre så måste även denna gång polisen "släta över" en del av frågan. När hon säger att läget - trots den dystra bilden - generellt inte försämrats så ger det fel signaler. Polisen menar bland annat att en av orsakerna till att fler områden nu bedöms som särskilt utsatta är för att de har bättre koll och utökat sin kunskap om dem. Det låter märkligt i sammanhanget och ska inte ses som att läget förbättrats. Alla förväntar sig att samhället istället ska nå resultatet att område efter område ska kunna avföras. Polisen själva kan inte klara detta, eller som Eliasson uttrycker det; "hjälp oss", hjälp oss".

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen