Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 augusti 2017
Kan vi skatta oss lyckliga?
Ulf Sibner
 
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.

I ärlighetens namn ska vi naturligtvis erkänna vad vi får för våra inbetalda skattekronor, även om uppfattningen om det skiljer sig från person till person. I dagens krönika på nästa sida påminner oss Frida Christensen om en, i många stycken, suverän sjukvård som möter oss när vi verkligen behöver den.

Så att därför ansluta sig till endera gruppen som alltid tycker det är OK om skatter höjs ytterligare lite, eller till den motsatta gruppen borde vara omöjligt. Uppfattningen om skatter och skattetrycket är mångfalt fler än alla punktskatter i sig och även inräknat den stora delen, kommunalskatten.

Mona Sahlin, då toppolitiker för socialdemokraterna, sa för över tjugo år sedan att det är ''häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är''. Senare fick hon dessutom medhåll av den moderate finansministern Anders Borg som sa; ''i grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat''.

Att det är ''häftigt'' att betala skatt har alltså blivit bevingade ord från både höger och vänster genom åren. Rent intellektuellt förstår vi väl alla att välfärdsstaten måste finansieras av skattemiljarder och att ledande politiker därför kan vara överens om det. oavsett om vi tycker att det är ''häftigt'' eller inte.

Men skattebetalare vill självklart också ha valuta för pengarna och inte bli blåsta. Det är därför allt kring staten och kommunernas rätt att beskatta är så viktigt. Vi vill ha en fungerande välfärd att vara tacksam för. Men det är inte konstigt att vi också vill ha en ordentlig redovisning av varför skatter höjs. Och inte minst är det rimligt att reagera starkt mot alla missbruk av skattemedel. Oavsett om det handlar om politiker som slirar eller bedragare som skor sig på våra offentliga medel.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen