Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 augusti 2017
Kan vi skatta oss lyckliga?
Ulf Sibner
 
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.

I ärlighetens namn ska vi naturligtvis erkänna vad vi får för våra inbetalda skattekronor, även om uppfattningen om det skiljer sig från person till person. I dagens krönika på nästa sida påminner oss Frida Christensen om en, i många stycken, suverän sjukvård som möter oss när vi verkligen behöver den.

Så att därför ansluta sig till endera gruppen som alltid tycker det är OK om skatter höjs ytterligare lite, eller till den motsatta gruppen borde vara omöjligt. Uppfattningen om skatter och skattetrycket är mångfalt fler än alla punktskatter i sig och även inräknat den stora delen, kommunalskatten.

Mona Sahlin, då toppolitiker för socialdemokraterna, sa för över tjugo år sedan att det är ''häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är''. Senare fick hon dessutom medhåll av den moderate finansministern Anders Borg som sa; ''i grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat''.

Att det är ''häftigt'' att betala skatt har alltså blivit bevingade ord från både höger och vänster genom åren. Rent intellektuellt förstår vi väl alla att välfärdsstaten måste finansieras av skattemiljarder och att ledande politiker därför kan vara överens om det. oavsett om vi tycker att det är ''häftigt'' eller inte.

Men skattebetalare vill självklart också ha valuta för pengarna och inte bli blåsta. Det är därför allt kring staten och kommunernas rätt att beskatta är så viktigt. Vi vill ha en fungerande välfärd att vara tacksam för. Men det är inte konstigt att vi också vill ha en ordentlig redovisning av varför skatter höjs. Och inte minst är det rimligt att reagera starkt mot alla missbruk av skattemedel. Oavsett om det handlar om politiker som slirar eller bedragare som skor sig på våra offentliga medel.

ULF SIBNER
Utbud och efterfrågan

 

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.
Läs mer...
En gråhårig gerillarörelse?
170915
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.
Läs mer...
Byter sida
170908
Det är inte tanken att flytta fram positionerna genom att lägga krönika här. Inte heller har jag bytt sida i mina tankar och funderingar. Vi "bygger" om tidningen lite då och då och jag vill gärna hälsa välkommen till läsning här på sidan 2 i fortsättningen.
Läs mer...
När sanningen avrättas
170901
Kontrollera fakta. Pedagoger hävdar att detta budskap klingar i dagens skola och det är mer viktigt än någonsin i dagens snabba medievärld. Allt färre "faktafilter" finns det i och med att information och nyheter presenteras med blixtens hastighet. Om skolan gör tillräckligt har jag ingen total koll på. Och säkert skiljer det från skola till skola, ja till och med från lärare till lärare.
Läs mer...
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen