Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 augusti 2017
Kan vi skatta oss lyckliga?
Ulf Sibner
 
För oss svenskar tar det en bra bit mer än halva året innan vi får behålla hela inkomsten för egen del. Före dess går alla inkomster åt till att betala skatt. Självklart är det bara så i teorin, i verkligheten fördelas ju skatt över hela året. Men som exempel är det ganska beskrivande hur vårt skattetryck är.

I ärlighetens namn ska vi naturligtvis erkänna vad vi får för våra inbetalda skattekronor, även om uppfattningen om det skiljer sig från person till person. I dagens krönika på nästa sida påminner oss Frida Christensen om en, i många stycken, suverän sjukvård som möter oss när vi verkligen behöver den.

Så att därför ansluta sig till endera gruppen som alltid tycker det är OK om skatter höjs ytterligare lite, eller till den motsatta gruppen borde vara omöjligt. Uppfattningen om skatter och skattetrycket är mångfalt fler än alla punktskatter i sig och även inräknat den stora delen, kommunalskatten.

Mona Sahlin, då toppolitiker för socialdemokraterna, sa för över tjugo år sedan att det är ''häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är''. Senare fick hon dessutom medhåll av den moderate finansministern Anders Borg som sa; ''i grund och botten är det så att det är häftigt att betala skatt om man vill ha en välfärdsstat''.

Att det är ''häftigt'' att betala skatt har alltså blivit bevingade ord från både höger och vänster genom åren. Rent intellektuellt förstår vi väl alla att välfärdsstaten måste finansieras av skattemiljarder och att ledande politiker därför kan vara överens om det. oavsett om vi tycker att det är ''häftigt'' eller inte.

Men skattebetalare vill självklart också ha valuta för pengarna och inte bli blåsta. Det är därför allt kring staten och kommunernas rätt att beskatta är så viktigt. Vi vill ha en fungerande välfärd att vara tacksam för. Men det är inte konstigt att vi också vill ha en ordentlig redovisning av varför skatter höjs. Och inte minst är det rimligt att reagera starkt mot alla missbruk av skattemedel. Oavsett om det handlar om politiker som slirar eller bedragare som skor sig på våra offentliga medel.

ULF SIBNER
Nu är det spikat - men inte byggt

 

Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen