Tillbaka till startsidan
Söndag 24 september 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 augusti 2017
Kulturens nya tiggarmugg
Ulf Sibner
 
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.

Det förekommer också inom näringslivet och inte minst bland entreprenörer utan eget kapital eller möjlighet att skaffa annan finansiering. Men mest har det blivit den tämligen okände kulturarbetarens sätt att skaffa finansiärer.

Namnet Crowdfounding är helt enkelt en översättning från engelskan som betyder att du letar finansiärer, inte en eller några utan bland massan, därför kallas också fenomenet "Gräsrotsfinansiering".

Nu är det väl
i sig inget fenomen. Att söka många finansiärer till något är i sig inget nytt. Ett tämligen beprövat begrepp och i sig inte helt olikt exempelvis aktienotering av bolag.

Det är självklart internet som gjort det möjligt. För den som har en idé är det tämligen enkelt att snabbt nå stora massor av möjliga intressenter. Inga stora slantar men tillräckligt många blir snabbt betydande belopp. Huruvida det ställs motprestation kan naturligtvis variera. Det kan naturligtvis också finnas Crowdfounding som utlovar framtida ekonomisk utdelning. Men det lär i princip inte behövas några bindande avtal och räntefritt är det också i sin enklaste form.

En tämligen okänd författare samlade nyligen in närmare tre miljoner kronor efter att ha presenterat sitt bokprojekt på nätet. Det han skrev där var möjligen bättre än själva boken. Så vi förstår att det handlar många gånger om mycket mer än enkla allmosor. Helt klart går det att se på - låt oss fortfarande kalla det ett fenomen - det hela på minst två sätt.

Självklart ett givande sätt att både starta och stödja spännande projekt. Men risken är naturligtvis att det inte finns några garantier för att alla projekt är seriösa sådana.

ULF SIBNER
Utbud och efterfrågan

 

Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.
Läs mer...
En gråhårig gerillarörelse?
170915
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.
Läs mer...
Byter sida
170908
Det är inte tanken att flytta fram positionerna genom att lägga krönika här. Inte heller har jag bytt sida i mina tankar och funderingar. Vi "bygger" om tidningen lite då och då och jag vill gärna hälsa välkommen till läsning här på sidan 2 i fortsättningen.
Läs mer...
När sanningen avrättas
170901
Kontrollera fakta. Pedagoger hävdar att detta budskap klingar i dagens skola och det är mer viktigt än någonsin i dagens snabba medievärld. Allt färre "faktafilter" finns det i och med att information och nyheter presenteras med blixtens hastighet. Om skolan gör tillräckligt har jag ingen total koll på. Och säkert skiljer det från skola till skola, ja till och med från lärare till lärare.
Läs mer...
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)
> Den första Alliansen försvann med badvattnet (170609)
> Kontant betalning tack (170602)
> Om kriget kommer. Information i varje hem på 1950-talet (170526)
> Kooperativa företag och politiska kopplingar (170519)

 
LEDAREN
Utbud och efterfrågan
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka m...
Läs mer...
FAMILJ
Tennisfilm väckte minnen
En av höstens svenska storfilmer är Borg med Sverrir Gudnason och Sh...
Läs mer...
LEDAREN
En gråhårig gerillarörelse?
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinna...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen