Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 augusti 2017
Kulturens nya tiggarmugg
Ulf Sibner
 
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.

Det förekommer också inom näringslivet och inte minst bland entreprenörer utan eget kapital eller möjlighet att skaffa annan finansiering. Men mest har det blivit den tämligen okände kulturarbetarens sätt att skaffa finansiärer.

Namnet Crowdfounding är helt enkelt en översättning från engelskan som betyder att du letar finansiärer, inte en eller några utan bland massan, därför kallas också fenomenet "Gräsrotsfinansiering".

Nu är det väl
i sig inget fenomen. Att söka många finansiärer till något är i sig inget nytt. Ett tämligen beprövat begrepp och i sig inte helt olikt exempelvis aktienotering av bolag.

Det är självklart internet som gjort det möjligt. För den som har en idé är det tämligen enkelt att snabbt nå stora massor av möjliga intressenter. Inga stora slantar men tillräckligt många blir snabbt betydande belopp. Huruvida det ställs motprestation kan naturligtvis variera. Det kan naturligtvis också finnas Crowdfounding som utlovar framtida ekonomisk utdelning. Men det lär i princip inte behövas några bindande avtal och räntefritt är det också i sin enklaste form.

En tämligen okänd författare samlade nyligen in närmare tre miljoner kronor efter att ha presenterat sitt bokprojekt på nätet. Det han skrev där var möjligen bättre än själva boken. Så vi förstår att det handlar många gånger om mycket mer än enkla allmosor. Helt klart går det att se på - låt oss fortfarande kalla det ett fenomen - det hela på minst två sätt.

Självklart ett givande sätt att både starta och stödja spännande projekt. Men risken är naturligtvis att det inte finns några garantier för att alla projekt är seriösa sådana.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen