Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 augusti 2017
Kulturens nya tiggarmugg
Ulf Sibner
 
Crowdfounding. Lite krasst skulle man kunna säga att det är kulturelitens motsvarighet till muggen som tiggarna sitter med utanför din matvarubutik. Det är de små allmosorna som ska göra att du som tämligen okänd konstnär eller författare ska kunna, inte bara finansiera din kulturella gärning utan naturligtvis också skaffa mat på bordet.

Det förekommer också inom näringslivet och inte minst bland entreprenörer utan eget kapital eller möjlighet att skaffa annan finansiering. Men mest har det blivit den tämligen okände kulturarbetarens sätt att skaffa finansiärer.

Namnet Crowdfounding är helt enkelt en översättning från engelskan som betyder att du letar finansiärer, inte en eller några utan bland massan, därför kallas också fenomenet "Gräsrotsfinansiering".

Nu är det väl
i sig inget fenomen. Att söka många finansiärer till något är i sig inget nytt. Ett tämligen beprövat begrepp och i sig inte helt olikt exempelvis aktienotering av bolag.

Det är självklart internet som gjort det möjligt. För den som har en idé är det tämligen enkelt att snabbt nå stora massor av möjliga intressenter. Inga stora slantar men tillräckligt många blir snabbt betydande belopp. Huruvida det ställs motprestation kan naturligtvis variera. Det kan naturligtvis också finnas Crowdfounding som utlovar framtida ekonomisk utdelning. Men det lär i princip inte behövas några bindande avtal och räntefritt är det också i sin enklaste form.

En tämligen okänd författare samlade nyligen in närmare tre miljoner kronor efter att ha presenterat sitt bokprojekt på nätet. Det han skrev där var möjligen bättre än själva boken. Så vi förstår att det handlar många gånger om mycket mer än enkla allmosor. Helt klart går det att se på - låt oss fortfarande kalla det ett fenomen - det hela på minst två sätt.

Självklart ett givande sätt att både starta och stödja spännande projekt. Men risken är naturligtvis att det inte finns några garantier för att alla projekt är seriösa sådana.

ULF SIBNER
Nu är det spikat - men inte byggt

 

Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen