Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 18 augusti 2017
Den vår den svage kallar höst
Ulf Sibner
 
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna. Det är därför butiker som säljer jaktutrustning intensifierat sin annonsering och det är därför många av landets 300.000 jägare kämpat mot mygg de senaste morgon- och kvällspassen. Men för andra är det först på måndag som det är jaktstart.

Från och med nästa vecka är det nämligen tillåtet att svepa kopplet på hunden - för många den bästa jaktkamraten. Men inte heller detta datum är fritt fram för vilka hundar som helst, utpräglade rådjurshundar måste exempelvis vänta till den 1:a oktober. Sen gäller dessutom att viltet som hunden tränas på i de flesta fall inte får skjutas. Men skottet är för många hundförare inte det allra viktigaste.

Min far var en sådan jägare. Han skulle aldrig ha funnit något nöje i att sätta sig i ett torn för att skjuta en råbock som plötsligt dök upp. För honom var skallet från en ung Hamiltonstövare den bästa jaktformen. Till och med när haren senare blev skjutbar kunde han släppa den förbi sig på passet för att både han och hunden upplevde just "drevet" och inte skottet som höjdpunkten.

Därför är också allt för snabbt annalkande mörker, när årets valpar skulle tränas, under sena augustikvällar mitt mest bestående minne av jakt. Även om tiden inte har räckt till för att följa honom i fotspåren som en kompromisslös hundjägare. Men dessa kvällar och hösten och vintern som följde blev min "jägarutbildning".

Jag är alltså en av cirka 300.000 jägare i det här landet. Att det är en stor folkrörelse som lagstiftning inte kan göra hur som helst med är lätt att förstå. Och "riktiga" jägare har alltid var utbildade, tidigare genom arv och uppfostran. Sedan många år tillbaka är det dessutom krav på dokumenterad utbildning genom den så kallade jägarexamen.
Tiden är inne för många som bejakar uttrycket; "Nu kommer den vår som den svage kallar höst"

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen