Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 18 augusti 2017
Den vår den svage kallar höst
Ulf Sibner
 
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna. Det är därför butiker som säljer jaktutrustning intensifierat sin annonsering och det är därför många av landets 300.000 jägare kämpat mot mygg de senaste morgon- och kvällspassen. Men för andra är det först på måndag som det är jaktstart.

Från och med nästa vecka är det nämligen tillåtet att svepa kopplet på hunden - för många den bästa jaktkamraten. Men inte heller detta datum är fritt fram för vilka hundar som helst, utpräglade rådjurshundar måste exempelvis vänta till den 1:a oktober. Sen gäller dessutom att viltet som hunden tränas på i de flesta fall inte får skjutas. Men skottet är för många hundförare inte det allra viktigaste.

Min far var en sådan jägare. Han skulle aldrig ha funnit något nöje i att sätta sig i ett torn för att skjuta en råbock som plötsligt dök upp. För honom var skallet från en ung Hamiltonstövare den bästa jaktformen. Till och med när haren senare blev skjutbar kunde han släppa den förbi sig på passet för att både han och hunden upplevde just "drevet" och inte skottet som höjdpunkten.

Därför är också allt för snabbt annalkande mörker, när årets valpar skulle tränas, under sena augustikvällar mitt mest bestående minne av jakt. Även om tiden inte har räckt till för att följa honom i fotspåren som en kompromisslös hundjägare. Men dessa kvällar och hösten och vintern som följde blev min "jägarutbildning".

Jag är alltså en av cirka 300.000 jägare i det här landet. Att det är en stor folkrörelse som lagstiftning inte kan göra hur som helst med är lätt att förstå. Och "riktiga" jägare har alltid var utbildade, tidigare genom arv och uppfostran. Sedan många år tillbaka är det dessutom krav på dokumenterad utbildning genom den så kallade jägarexamen.
Tiden är inne för många som bejakar uttrycket; "Nu kommer den vår som den svage kallar höst"

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen