Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 18 augusti 2017
Den vår den svage kallar höst
Ulf Sibner
 
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga eller skjuta något vilt nästan hela året, så är det när rådjursbocken blir lovlig den 16:e augusti som blir själva premiären. Det är därför det har smällt extra mycket på våra skjutbanor på kvällar och helger de senaste veckorna. Det är därför butiker som säljer jaktutrustning intensifierat sin annonsering och det är därför många av landets 300.000 jägare kämpat mot mygg de senaste morgon- och kvällspassen. Men för andra är det först på måndag som det är jaktstart.

Från och med nästa vecka är det nämligen tillåtet att svepa kopplet på hunden - för många den bästa jaktkamraten. Men inte heller detta datum är fritt fram för vilka hundar som helst, utpräglade rådjurshundar måste exempelvis vänta till den 1:a oktober. Sen gäller dessutom att viltet som hunden tränas på i de flesta fall inte får skjutas. Men skottet är för många hundförare inte det allra viktigaste.

Min far var en sådan jägare. Han skulle aldrig ha funnit något nöje i att sätta sig i ett torn för att skjuta en råbock som plötsligt dök upp. För honom var skallet från en ung Hamiltonstövare den bästa jaktformen. Till och med när haren senare blev skjutbar kunde han släppa den förbi sig på passet för att både han och hunden upplevde just "drevet" och inte skottet som höjdpunkten.

Därför är också allt för snabbt annalkande mörker, när årets valpar skulle tränas, under sena augustikvällar mitt mest bestående minne av jakt. Även om tiden inte har räckt till för att följa honom i fotspåren som en kompromisslös hundjägare. Men dessa kvällar och hösten och vintern som följde blev min "jägarutbildning".

Jag är alltså en av cirka 300.000 jägare i det här landet. Att det är en stor folkrörelse som lagstiftning inte kan göra hur som helst med är lätt att förstå. Och "riktiga" jägare har alltid var utbildade, tidigare genom arv och uppfostran. Sedan många år tillbaka är det dessutom krav på dokumenterad utbildning genom den så kallade jägarexamen.
Tiden är inne för många som bejakar uttrycket; "Nu kommer den vår som den svage kallar höst"

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen