Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 augusti 2017
Det finns människor som varken är vänner eller fiender
Ulf Sibner
 
Den som känner sig obekväm med människor han eller hon inte känner, eller till och med känner olust eller oro, blir alldeles för lätt klassad som främlingsfientlig nu för tiden. Och från främlingsfientlig är steget inte långt, snarare inget steg alls, till att kallas och betraktas för att vara rasist.

Det är olyckligt att det inte finns kvar några nyanser i lusten eller olusten till att närma sig nya människor. Spelar ingen roll om det handlar om människor från Dalarna eller Damaskus.

Dessutom utmålas det på något sätt som typiskt svenskt, detta att ha svårt att ständigt ta till sig nya intryck eller att lära känna nya människor. Det om något är förmodligen en stor myt så den mest intressanta frågan är ändå vad vi, högst individuellt, mår bäst av.

Säkert finns det forskning på området. Men många, framförallt inom "tyckareliten" menar att nya intryck, möten med andra människor (främlingar) och besök i okända miljöer enbart är stimulerande. Och kräver att alla ska var likadana.  Ja, de ivrigaste förespråkarna menar säkert att det är rent av skadligt att inte anamma detta "öppna" sinne. Det ligger säkert en hel del i det. Men nu har vi kommit dit att det finns noll respekt för dem som inte klarar det.

Kanske är det snarare så att, icke frivilliga utan, påtvingade liv som rubbar cirklar är direkt skadligt. På samma sätt som lust och nyfikenhet uppstår ur nya möten och intryck kanske olust och oro är resultatet av detsamma?

Tillit till andra människor tar tid att bygga upp och många behöver mer tid på sig än andra. Att känna tillit till andra människor är mer än en reflex. Förmodligen är det på många sätt en bättre naturbegåvning än det omvända, som istället innehåller stora doser av aningslöshet.

Därför är inte alla uttryck av försiktighet inför främlingar på något sätt detsamma som främlingsfientlighet. Inte heller behöver du vara i avsaknad av empati för det. Och långt ifrån alltid handlar det om att ha rasistiska anlag.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen