Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 augusti 2017
Det finns människor som varken är vänner eller fiender
Ulf Sibner
 
Den som känner sig obekväm med människor han eller hon inte känner, eller till och med känner olust eller oro, blir alldeles för lätt klassad som främlingsfientlig nu för tiden. Och från främlingsfientlig är steget inte långt, snarare inget steg alls, till att kallas och betraktas för att vara rasist.

Det är olyckligt att det inte finns kvar några nyanser i lusten eller olusten till att närma sig nya människor. Spelar ingen roll om det handlar om människor från Dalarna eller Damaskus.

Dessutom utmålas det på något sätt som typiskt svenskt, detta att ha svårt att ständigt ta till sig nya intryck eller att lära känna nya människor. Det om något är förmodligen en stor myt så den mest intressanta frågan är ändå vad vi, högst individuellt, mår bäst av.

Säkert finns det forskning på området. Men många, framförallt inom "tyckareliten" menar att nya intryck, möten med andra människor (främlingar) och besök i okända miljöer enbart är stimulerande. Och kräver att alla ska var likadana.  Ja, de ivrigaste förespråkarna menar säkert att det är rent av skadligt att inte anamma detta "öppna" sinne. Det ligger säkert en hel del i det. Men nu har vi kommit dit att det finns noll respekt för dem som inte klarar det.

Kanske är det snarare så att, icke frivilliga utan, påtvingade liv som rubbar cirklar är direkt skadligt. På samma sätt som lust och nyfikenhet uppstår ur nya möten och intryck kanske olust och oro är resultatet av detsamma?

Tillit till andra människor tar tid att bygga upp och många behöver mer tid på sig än andra. Att känna tillit till andra människor är mer än en reflex. Förmodligen är det på många sätt en bättre naturbegåvning än det omvända, som istället innehåller stora doser av aningslöshet.

Därför är inte alla uttryck av försiktighet inför främlingar på något sätt detsamma som främlingsfientlighet. Inte heller behöver du vara i avsaknad av empati för det. Och långt ifrån alltid handlar det om att ha rasistiska anlag.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen