Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 augusti 2017
Det finns människor som varken är vänner eller fiender
Ulf Sibner
 
Den som känner sig obekväm med människor han eller hon inte känner, eller till och med känner olust eller oro, blir alldeles för lätt klassad som främlingsfientlig nu för tiden. Och från främlingsfientlig är steget inte långt, snarare inget steg alls, till att kallas och betraktas för att vara rasist.

Det är olyckligt att det inte finns kvar några nyanser i lusten eller olusten till att närma sig nya människor. Spelar ingen roll om det handlar om människor från Dalarna eller Damaskus.

Dessutom utmålas det på något sätt som typiskt svenskt, detta att ha svårt att ständigt ta till sig nya intryck eller att lära känna nya människor. Det om något är förmodligen en stor myt så den mest intressanta frågan är ändå vad vi, högst individuellt, mår bäst av.

Säkert finns det forskning på området. Men många, framförallt inom "tyckareliten" menar att nya intryck, möten med andra människor (främlingar) och besök i okända miljöer enbart är stimulerande. Och kräver att alla ska var likadana.  Ja, de ivrigaste förespråkarna menar säkert att det är rent av skadligt att inte anamma detta "öppna" sinne. Det ligger säkert en hel del i det. Men nu har vi kommit dit att det finns noll respekt för dem som inte klarar det.

Kanske är det snarare så att, icke frivilliga utan, påtvingade liv som rubbar cirklar är direkt skadligt. På samma sätt som lust och nyfikenhet uppstår ur nya möten och intryck kanske olust och oro är resultatet av detsamma?

Tillit till andra människor tar tid att bygga upp och många behöver mer tid på sig än andra. Att känna tillit till andra människor är mer än en reflex. Förmodligen är det på många sätt en bättre naturbegåvning än det omvända, som istället innehåller stora doser av aningslöshet.

Därför är inte alla uttryck av försiktighet inför främlingar på något sätt detsamma som främlingsfientlighet. Inte heller behöver du vara i avsaknad av empati för det. Och långt ifrån alltid handlar det om att ha rasistiska anlag.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen