Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
En gråhårig gerillarörelse?
Ulf Sibner
 
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.

Mitt personnummer är 521208 plus fyra andra siffror som inte har med det här att göra. Det i sin tur betyder att ända sedan jag fick mitt första orange kuvert så har jag kunnat läsa 2017-12-08 som ett måldatum som jag både har och inte har velat uppnå. Overkligt att något som man från början tycker lågt så långt fram i tiden plötsligt är här. Nu handlar det bara om månader.

I mitt fall betyder det dock inte att jag plockar ihop sakerna på jobbet och går hem. Jag tänker fortsätta lite till här på Växjöbladet/Kronobergarens redaktion. Inte heller blir det speciellt synd om mig rent ekonomiskt. Sedan min första anställning har jag i princip aldrig varit arbetslös, även om det har funnits arbetsbefriade dagar på vägen. Det gör att pensionsprognosen ser ganska OK ut. Självklart blir det mindre in på kontot än när man jobbar. Men som sagt, jag vet att många som uppnår pensionsåldern varken kan eller vill jobba vidare. Och för många blir intäktssidan ett jätteproblem utan möjlighet att göra något åt det.

Med så många människor som slutat jobba, i förtid eller på exakt datum - för fler och fler blir vi för varje dag - är det konstigt att denna grupp "arbetsbefriade" människor i Sverige inte besitter mer makt och inflytande över vår vardag. Det har gjorts försök att starta politiska partier med pensionen och andra villkor främst på agendan. Men de har aldrig fått framgångar i förhållande till tänkbar väljarstöd. Det finns också organisationer som företräder pensionärer och visst har alla etablerade partierna ett partiprogram på denna väljargrupp. För även om lönekontot slutar fungera så gör ju - gudskelov - inte rösträtten det.

Det sägs ibland att 65 är det nya 50. Det kommer att göra att fler och fler aktiva invånare inte längre kommer att lönearbeta men väl ställa krav på sitt liv. Ett aktivt liv som de är beredda att betala för men också ställa krav på regering och riksdag att vidta åtgärder så att det är möjligt. Vi har förmodligen ännu inte sett början på en "pensionärsrevolution". Det säger jag inte bara för att jag själv snart är där.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> Utbud och efterfrågan (170922)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen