Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
En gråhårig gerillarörelse?
Ulf Sibner
 
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.

Mitt personnummer är 521208 plus fyra andra siffror som inte har med det här att göra. Det i sin tur betyder att ända sedan jag fick mitt första orange kuvert så har jag kunnat läsa 2017-12-08 som ett måldatum som jag både har och inte har velat uppnå. Overkligt att något som man från början tycker lågt så långt fram i tiden plötsligt är här. Nu handlar det bara om månader.

I mitt fall betyder det dock inte att jag plockar ihop sakerna på jobbet och går hem. Jag tänker fortsätta lite till här på Växjöbladet/Kronobergarens redaktion. Inte heller blir det speciellt synd om mig rent ekonomiskt. Sedan min första anställning har jag i princip aldrig varit arbetslös, även om det har funnits arbetsbefriade dagar på vägen. Det gör att pensionsprognosen ser ganska OK ut. Självklart blir det mindre in på kontot än när man jobbar. Men som sagt, jag vet att många som uppnår pensionsåldern varken kan eller vill jobba vidare. Och för många blir intäktssidan ett jätteproblem utan möjlighet att göra något åt det.

Med så många människor som slutat jobba, i förtid eller på exakt datum - för fler och fler blir vi för varje dag - är det konstigt att denna grupp "arbetsbefriade" människor i Sverige inte besitter mer makt och inflytande över vår vardag. Det har gjorts försök att starta politiska partier med pensionen och andra villkor främst på agendan. Men de har aldrig fått framgångar i förhållande till tänkbar väljarstöd. Det finns också organisationer som företräder pensionärer och visst har alla etablerade partierna ett partiprogram på denna väljargrupp. För även om lönekontot slutar fungera så gör ju - gudskelov - inte rösträtten det.

Det sägs ibland att 65 är det nya 50. Det kommer att göra att fler och fler aktiva invånare inte längre kommer att lönearbeta men väl ställa krav på sitt liv. Ett aktivt liv som de är beredda att betala för men också ställa krav på regering och riksdag att vidta åtgärder så att det är möjligt. Vi har förmodligen ännu inte sett början på en "pensionärsrevolution". Det säger jag inte bara för att jag själv snart är där.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen