Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
En gråhårig gerillarörelse?
Ulf Sibner
 
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.

Mitt personnummer är 521208 plus fyra andra siffror som inte har med det här att göra. Det i sin tur betyder att ända sedan jag fick mitt första orange kuvert så har jag kunnat läsa 2017-12-08 som ett måldatum som jag både har och inte har velat uppnå. Overkligt att något som man från början tycker lågt så långt fram i tiden plötsligt är här. Nu handlar det bara om månader.

I mitt fall betyder det dock inte att jag plockar ihop sakerna på jobbet och går hem. Jag tänker fortsätta lite till här på Växjöbladet/Kronobergarens redaktion. Inte heller blir det speciellt synd om mig rent ekonomiskt. Sedan min första anställning har jag i princip aldrig varit arbetslös, även om det har funnits arbetsbefriade dagar på vägen. Det gör att pensionsprognosen ser ganska OK ut. Självklart blir det mindre in på kontot än när man jobbar. Men som sagt, jag vet att många som uppnår pensionsåldern varken kan eller vill jobba vidare. Och för många blir intäktssidan ett jätteproblem utan möjlighet att göra något åt det.

Med så många människor som slutat jobba, i förtid eller på exakt datum - för fler och fler blir vi för varje dag - är det konstigt att denna grupp "arbetsbefriade" människor i Sverige inte besitter mer makt och inflytande över vår vardag. Det har gjorts försök att starta politiska partier med pensionen och andra villkor främst på agendan. Men de har aldrig fått framgångar i förhållande till tänkbar väljarstöd. Det finns också organisationer som företräder pensionärer och visst har alla etablerade partierna ett partiprogram på denna väljargrupp. För även om lönekontot slutar fungera så gör ju - gudskelov - inte rösträtten det.

Det sägs ibland att 65 är det nya 50. Det kommer att göra att fler och fler aktiva invånare inte längre kommer att lönearbeta men väl ställa krav på sitt liv. Ett aktivt liv som de är beredda att betala för men också ställa krav på regering och riksdag att vidta åtgärder så att det är möjligt. Vi har förmodligen ännu inte sett början på en "pensionärsrevolution". Det säger jag inte bara för att jag själv snart är där.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen