Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
Utbud och efterfrågan
Ulf Sibner
 
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.

De närmaste veckorna kommer därför över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Kronobergs län genomförs intervjuer med knappt 600 arbetsgivare, med frågan vilka konsekvenser denna brist på arbetskraft får? Hur läget och framtidsutsikterna ser ut på arbetsmarknaden presenteras sedan i prognosen i december.

Jo, vi har hört det förr. Det finns ingen självklar symbios mellan arbetslöshet och efterfrågad arbetskraft. Det är väl egentligen inte heller något nytt fenomen. I övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället på 1940- och 1950-talet sågs samma fenomen. I och för sig var kanske inte alla småbrukare som inte kunde försörja sig anmälda till Arbetsförmedlingen. 1948 bildades Arbetsmarknadsverket, med uppgift att omsätta den statliga arbetsmarknadspolitiken i hela landet och därmed det villar AMS-utbildningar. Och det var säkert enklare att omskola en lantbrukare till svetsare än vad det är att idag fortbilda ut till den allt mer komplicerade arbetsmarknaden.
 
Den första arbetsförmedlingen i Sverige startades annars i Helsingborg 1902, som ett första steg mot att lösa den nya arbetsmarknadens behov. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare – en princip som Arbetsförmedlingen säger sig leva efter än i idag. En annan sanning är väl att allt fler företag inte är nöjda med deras prestation utan söker sig till alternativ i rekryteringsbranschen.

Nu är det ju inte heller så att hela problematiken är siffrorna på utbud och efterfrågan på arbetskraft. Dagens- och kanske framförallt morgondagens arbetsmarknad ska hantera andra generationer, med andra krav, behov och önskemål, än den då Sverige ställde om från ett jordbruksland till en industristat. Många som analyserar och debatterar människan och synen på arbete menar att den absoluta merparten vill jobba. Och det är kanske sant, men det är också en verklighet att kraven på vilket jobb en nyutbildad - eller sen länge arbetslös - vill ha har ökat. Det gagnar kanske inte heller siffrorna att möjligheten att inte jobba men ändå "försörja" sig är större nu än då.

Det får inte visa sig - när de 600 intervjuerna är klara - att bara ett fåtal av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen matchar cirka 1900 efterfrågningar.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen