Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
Utbud och efterfrågan
Ulf Sibner
 
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.

De närmaste veckorna kommer därför över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Kronobergs län genomförs intervjuer med knappt 600 arbetsgivare, med frågan vilka konsekvenser denna brist på arbetskraft får? Hur läget och framtidsutsikterna ser ut på arbetsmarknaden presenteras sedan i prognosen i december.

Jo, vi har hört det förr. Det finns ingen självklar symbios mellan arbetslöshet och efterfrågad arbetskraft. Det är väl egentligen inte heller något nytt fenomen. I övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället på 1940- och 1950-talet sågs samma fenomen. I och för sig var kanske inte alla småbrukare som inte kunde försörja sig anmälda till Arbetsförmedlingen. 1948 bildades Arbetsmarknadsverket, med uppgift att omsätta den statliga arbetsmarknadspolitiken i hela landet och därmed det villar AMS-utbildningar. Och det var säkert enklare att omskola en lantbrukare till svetsare än vad det är att idag fortbilda ut till den allt mer komplicerade arbetsmarknaden.
 
Den första arbetsförmedlingen i Sverige startades annars i Helsingborg 1902, som ett första steg mot att lösa den nya arbetsmarknadens behov. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare – en princip som Arbetsförmedlingen säger sig leva efter än i idag. En annan sanning är väl att allt fler företag inte är nöjda med deras prestation utan söker sig till alternativ i rekryteringsbranschen.

Nu är det ju inte heller så att hela problematiken är siffrorna på utbud och efterfrågan på arbetskraft. Dagens- och kanske framförallt morgondagens arbetsmarknad ska hantera andra generationer, med andra krav, behov och önskemål, än den då Sverige ställde om från ett jordbruksland till en industristat. Många som analyserar och debatterar människan och synen på arbete menar att den absoluta merparten vill jobba. Och det är kanske sant, men det är också en verklighet att kraven på vilket jobb en nyutbildad - eller sen länge arbetslös - vill ha har ökat. Det gagnar kanske inte heller siffrorna att möjligheten att inte jobba men ändå "försörja" sig är större nu än då.

Det får inte visa sig - när de 600 intervjuerna är klara - att bara ett fåtal av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen matchar cirka 1900 efterfrågningar.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen