Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
En historia med spänning
Ulf Sibner
 
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."

Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%. Förvisso gjorde han och Hasse Alfredsson den känd som ett inslag i deras 88-öresrevy och vissa textrader var nya. Men annars ska det tydligen vara bondkomikern Skånska Lasse som ska vara rättmätig upphovsman. Han föddes i slutet av 1880-talet och därför inte så konstigt att han förundrades över hur tillgången på el växte fram i landet.

"Man bara knäpper, har ej besvär så blir det volter i tråden. Och utav volter det blir ampére, Det e så svårt att förstå den"

Nu för tiden är det ingen som förundras över all knapptryckning som bygger på att vi har elektricitet. Däremot blir vi inte bara frustrerade utan minst sagt sårbara om något gör att vi inte har tillgång till den. Minst sagt varje liten höstblåst brukar direkt ställa till problem på landet, alla minns väl veckor utan el vid exempelvis orkanen "Gudrun"

Men inte alla, för människor i städerna är bättre garanterade el än invånare på landet. Då - i januari 2005 - lär ovädret på sin höjd ha gjort att lamporna i Växjö blinkade till.
Växjös elektricitetsverk, idag Veab, startade alltså för 130 år sedan. I artikeln här bredvid berättar Mats Lundin mer, men intressant är det faktum att Växjö var den första "småstaden" vid sidan av Stockholm och Göteborg att elektrifieras. Mycket har hänt med "elverket" sedan dess och såväl uppfinningar som miljöfrågor har förändrat verksamheten. Industrins efterfrågan har förändrats, men också när det gäller oss som privatpersoner har synen på förbrukningen ändrats.

 Få eller ingen släcker längre lampor efter sig av sparsamhet och vem minns inte alla elprylar vi köpt och senare förundrats över varför. Allt från elektriska äggkokare till bakmaskiner.

Men en sak har Veab "förbisett" i sin berättelse om de 130 åren. Det är den så kallade oljeskandalen 1981 som kostade bolaget 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde. I dag är motsvarande värdet det tiodubbla. Oljereserven, som förvarades i bergrum i Karlshamn, "lånades" ut till en norsk affärsman som lovade bra återbäring om han fick göra en kortvarig affär med oljan. Han fick tillgång till de 40000 kubikmetrarna och därmed var både olja och vinst försvunna. En skandal som kostade höga chefer jobbet och i ett fall, tillsammans med affärsmannen Finn Malmberg, till och med ledde till fängelsestraff.

Den dåliga affären är slutbetald av bolaget och inte minst Växjös skattebetalare sedan några år tillbaka. Och även om storyn förmodligen aldrig kommer att glömmas, så är det vad vi kallar "historia" nu.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen