Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
En historia med spänning
Ulf Sibner
 
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."

Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%. Förvisso gjorde han och Hasse Alfredsson den känd som ett inslag i deras 88-öresrevy och vissa textrader var nya. Men annars ska det tydligen vara bondkomikern Skånska Lasse som ska vara rättmätig upphovsman. Han föddes i slutet av 1880-talet och därför inte så konstigt att han förundrades över hur tillgången på el växte fram i landet.

"Man bara knäpper, har ej besvär så blir det volter i tråden. Och utav volter det blir ampére, Det e så svårt att förstå den"

Nu för tiden är det ingen som förundras över all knapptryckning som bygger på att vi har elektricitet. Däremot blir vi inte bara frustrerade utan minst sagt sårbara om något gör att vi inte har tillgång till den. Minst sagt varje liten höstblåst brukar direkt ställa till problem på landet, alla minns väl veckor utan el vid exempelvis orkanen "Gudrun"

Men inte alla, för människor i städerna är bättre garanterade el än invånare på landet. Då - i januari 2005 - lär ovädret på sin höjd ha gjort att lamporna i Växjö blinkade till.
Växjös elektricitetsverk, idag Veab, startade alltså för 130 år sedan. I artikeln här bredvid berättar Mats Lundin mer, men intressant är det faktum att Växjö var den första "småstaden" vid sidan av Stockholm och Göteborg att elektrifieras. Mycket har hänt med "elverket" sedan dess och såväl uppfinningar som miljöfrågor har förändrat verksamheten. Industrins efterfrågan har förändrats, men också när det gäller oss som privatpersoner har synen på förbrukningen ändrats.

 Få eller ingen släcker längre lampor efter sig av sparsamhet och vem minns inte alla elprylar vi köpt och senare förundrats över varför. Allt från elektriska äggkokare till bakmaskiner.

Men en sak har Veab "förbisett" i sin berättelse om de 130 åren. Det är den så kallade oljeskandalen 1981 som kostade bolaget 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde. I dag är motsvarande värdet det tiodubbla. Oljereserven, som förvarades i bergrum i Karlshamn, "lånades" ut till en norsk affärsman som lovade bra återbäring om han fick göra en kortvarig affär med oljan. Han fick tillgång till de 40000 kubikmetrarna och därmed var både olja och vinst försvunna. En skandal som kostade höga chefer jobbet och i ett fall, tillsammans med affärsmannen Finn Malmberg, till och med ledde till fängelsestraff.

Den dåliga affären är slutbetald av bolaget och inte minst Växjös skattebetalare sedan några år tillbaka. Och även om storyn förmodligen aldrig kommer att glömmas, så är det vad vi kallar "historia" nu.

ULF SIBNER
Ryktet om min död...

 

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen