Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
En historia med spänning
Ulf Sibner
 
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."

Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%. Förvisso gjorde han och Hasse Alfredsson den känd som ett inslag i deras 88-öresrevy och vissa textrader var nya. Men annars ska det tydligen vara bondkomikern Skånska Lasse som ska vara rättmätig upphovsman. Han föddes i slutet av 1880-talet och därför inte så konstigt att han förundrades över hur tillgången på el växte fram i landet.

"Man bara knäpper, har ej besvär så blir det volter i tråden. Och utav volter det blir ampére, Det e så svårt att förstå den"

Nu för tiden är det ingen som förundras över all knapptryckning som bygger på att vi har elektricitet. Däremot blir vi inte bara frustrerade utan minst sagt sårbara om något gör att vi inte har tillgång till den. Minst sagt varje liten höstblåst brukar direkt ställa till problem på landet, alla minns väl veckor utan el vid exempelvis orkanen "Gudrun"

Men inte alla, för människor i städerna är bättre garanterade el än invånare på landet. Då - i januari 2005 - lär ovädret på sin höjd ha gjort att lamporna i Växjö blinkade till.
Växjös elektricitetsverk, idag Veab, startade alltså för 130 år sedan. I artikeln här bredvid berättar Mats Lundin mer, men intressant är det faktum att Växjö var den första "småstaden" vid sidan av Stockholm och Göteborg att elektrifieras. Mycket har hänt med "elverket" sedan dess och såväl uppfinningar som miljöfrågor har förändrat verksamheten. Industrins efterfrågan har förändrats, men också när det gäller oss som privatpersoner har synen på förbrukningen ändrats.

 Få eller ingen släcker längre lampor efter sig av sparsamhet och vem minns inte alla elprylar vi köpt och senare förundrats över varför. Allt från elektriska äggkokare till bakmaskiner.

Men en sak har Veab "förbisett" i sin berättelse om de 130 åren. Det är den så kallade oljeskandalen 1981 som kostade bolaget 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde. I dag är motsvarande värdet det tiodubbla. Oljereserven, som förvarades i bergrum i Karlshamn, "lånades" ut till en norsk affärsman som lovade bra återbäring om han fick göra en kortvarig affär med oljan. Han fick tillgång till de 40000 kubikmetrarna och därmed var både olja och vinst försvunna. En skandal som kostade höga chefer jobbet och i ett fall, tillsammans med affärsmannen Finn Malmberg, till och med ledde till fängelsestraff.

Den dåliga affären är slutbetald av bolaget och inte minst Växjös skattebetalare sedan några år tillbaka. Och även om storyn förmodligen aldrig kommer att glömmas, så är det vad vi kallar "historia" nu.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
Utbud och efterfrågan
170922
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.
Läs mer...
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen