Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 oktober 2017
Inga undantag - med regler
Ulf Sibner
 
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö. Deras senaste forskningsprojekt ("Entreprenörskap efter pensioneringen") har fokuserat på äldre egenföretagare, både de som fortsätter i rollen som företagare eller startar eget företag efter pensioneringen från ett lönearbete, exempelvis för att stärka en låg pensionsinkomst.

Dessutom visar forskning att människor som får möjlighet att på sina egna villkor vara aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldrarna mår bättre än de som inte får den möjligheten. En viktig faktor för nya möjligheter att inte bara "sätta sig och rulla tummarna" efter 65 års ålder. Forskningen vid Linnéuniversitetet är finansierad av Familjen Kamprads forskningsstiftelse och studerar upplevd livskvalitet bland människor som är 61 år eller äldre och som driver företag. Inte minst Kamprad själv är ju ett slående exempel på att livskvalitet och egenföretagande kan hå hand i hand långt upp i åldrarna.

Däremot blir jag lite fundersam över ett stycke i den debattartikel där Hammarstedt och Aldén presenterar sin forskning. De skriver att det kanske inte är helt oproblematiskt för människor att var aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldern med tanke på att den egna, eller anhörigas hälsa ofta utgör begränsningar.  Kanske vore en fortsatt karriär som företagare lättare att anpassa till det, men jag undrar om inte äldres sjukskrivningstal är lägre än de yngre generationerna. Och inte minst, sämre möjlighet att jobba på grund av att sköta sjuka, anhöriga är förmodligen ett mindre tapp än jobbande föräldrar med småbarn. Vi vet att frånvaron på grund av vabb-dagar är hög och växer på den svenska arbetsmarknaden.

Men som i nästan all forskning kring egenföretagandet så är det alltså svaren att det är krångligt med ett stort regelverk och många gånger komplicerade lagar som hämmar företagande, såväl för unga som äldre entreprenörer. Och väldigt lite verkar hända när det gäller att förenkla. Detta gäller oavsett om det är en vänster- eller borgerlig majoritet i regeringen.

När Mona Sahlin blev arbetsmarknadsminister 1998 i Näringsdepartementet fick hon ansvar för arbetsrättsfrågor och småföretagande på sitt bord. Jag glömmer aldrig en intervju som jag gjorde med henne på hennes tjänsterum 1999 som ekonomredaktör för Smålandsposten. Mona Sahlin spände ögonen i redaktören från den borgerliga tidningen från landets småföretagarmecka och lovade att Socialdemokraterna skulle bli mest företagarvänliga partiet av alla. Hinder i att "småföretaga" på grund av onödiga regler och komplicerade lagar skulle minska till ett minimum. Det blev inget av det, men inte heller borgerligt tillsatta politiker på näringsdepartementet har lyckats bättre.

Att vara egenföretagare efter 65 år blir inte roligare av att det inte händer något med kärnfrågor som denna.


ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen