Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 november 2017
Stadens nya paradgata?
Ulf Sibner
 
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.

Jag har haft kritiska synpunkter på parkeringssituationen på stadsdelens gator och ja, ibland har jag säkert varit både för gnällig eller översvallande positiv. Fast att tipsa alla läsare som ännu inte har, men som har möjligheten, att ta en tur till Södra Järnvägsgatan är ingen överdrift. De senaste åren har den gatan genomgått en total förändring och är väl värd ett besök för er med intresse för Växjös stadsmiljöer.

Numera är den mer eller mindre färdigbyggd från Smålands museum och ända ner till Söderleden. Alla bostäder är inte inflyttningsklara och det finns projekt kvar på en del tomter. Men ändå, så mycket har hänt att jag tvivlar på att någon förändring har varit lika stor de senaste åren. Och då är jag ändå väl medveten om att fastigheten Icon rests på Arenastaden, att gamla vattentornet ersätts med ett nytt höghus och att nya huskroppar växer likt svampar ur marken utmed vägen mellan city och Teleborg.

När jag flyttade till Söder så var Södra Järnvägsgatan ingen helhet. På den ena sidan fanns flera av Växjö äldsta och i något fall bland de vackraste husen i staden. Men den norra sidan, som nu är bebyggd, bestod mest av vildvuxet gräs och fula parkeringsplatser.

När man går
på samma Södra Järnvägsgata idag så får jag känslan av att den blivit färdig på ett sätt som den väntat länge på. Förvisso har en del utsikter mot stadens landmärken i norr försvunnit. Det är inte längre domkyrkans torn, Tegnérkyrkogården eller före detta fängelsets fasad vi vilar ögonen på. Nu är det World Trade Center med sitt nya trafik- och busstorg, det är hyreshus i olika former och färger, med egna innergårdar, som bildar fasad mot gatan. Och även om det kan vara spännande att se resenärer lämna eller komma till Växjö så saknar nog ingen på det fula stationsområdet på sin promenad.

Starten av de olika projekten på stationsområdet föregicks av många och ibland hätska debatter. Den så kallade Vita villan skulle rivas, trafiksituationen skulle bli omöjligt och många menade att avsaknaden av de nämnda vyerna enbart var negativt. Som vanligt går det inte att göra alla nöjda. Att trafiken ökat ger en känsla av att Södra Järnvägsgatan nu är en del av city, samtidigt som det minskar chansen att enkelt och smärtfritt ta sig ut på den utan istället behöva vänta några minuter extra.

För många boende
utmed gatan har det säkert varit en tid med mycket störningar, men snart är det mesta klart. Att kalla Södra Järnvägsgatan för stadens nya paradgata är kanske att ta i men Växjös fyra alléer har i alla fall fått konkurrens.

Ta gärna en promenad innan snön faller och på tal om snö, så kan man i och för sig undra hur snösvängen ska klara det jobbet.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen