Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 november 2017
Stadens nya paradgata?
Ulf Sibner
 
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.

Jag har haft kritiska synpunkter på parkeringssituationen på stadsdelens gator och ja, ibland har jag säkert varit både för gnällig eller översvallande positiv. Fast att tipsa alla läsare som ännu inte har, men som har möjligheten, att ta en tur till Södra Järnvägsgatan är ingen överdrift. De senaste åren har den gatan genomgått en total förändring och är väl värd ett besök för er med intresse för Växjös stadsmiljöer.

Numera är den mer eller mindre färdigbyggd från Smålands museum och ända ner till Söderleden. Alla bostäder är inte inflyttningsklara och det finns projekt kvar på en del tomter. Men ändå, så mycket har hänt att jag tvivlar på att någon förändring har varit lika stor de senaste åren. Och då är jag ändå väl medveten om att fastigheten Icon rests på Arenastaden, att gamla vattentornet ersätts med ett nytt höghus och att nya huskroppar växer likt svampar ur marken utmed vägen mellan city och Teleborg.

När jag flyttade till Söder så var Södra Järnvägsgatan ingen helhet. På den ena sidan fanns flera av Växjö äldsta och i något fall bland de vackraste husen i staden. Men den norra sidan, som nu är bebyggd, bestod mest av vildvuxet gräs och fula parkeringsplatser.

När man går
på samma Södra Järnvägsgata idag så får jag känslan av att den blivit färdig på ett sätt som den väntat länge på. Förvisso har en del utsikter mot stadens landmärken i norr försvunnit. Det är inte längre domkyrkans torn, Tegnérkyrkogården eller före detta fängelsets fasad vi vilar ögonen på. Nu är det World Trade Center med sitt nya trafik- och busstorg, det är hyreshus i olika former och färger, med egna innergårdar, som bildar fasad mot gatan. Och även om det kan vara spännande att se resenärer lämna eller komma till Växjö så saknar nog ingen på det fula stationsområdet på sin promenad.

Starten av de olika projekten på stationsområdet föregicks av många och ibland hätska debatter. Den så kallade Vita villan skulle rivas, trafiksituationen skulle bli omöjligt och många menade att avsaknaden av de nämnda vyerna enbart var negativt. Som vanligt går det inte att göra alla nöjda. Att trafiken ökat ger en känsla av att Södra Järnvägsgatan nu är en del av city, samtidigt som det minskar chansen att enkelt och smärtfritt ta sig ut på den utan istället behöva vänta några minuter extra.

För många boende
utmed gatan har det säkert varit en tid med mycket störningar, men snart är det mesta klart. Att kalla Södra Järnvägsgatan för stadens nya paradgata är kanske att ta i men Växjös fyra alléer har i alla fall fått konkurrens.

Ta gärna en promenad innan snön faller och på tal om snö, så kan man i och för sig undra hur snösvängen ska klara det jobbet.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen