Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 november 2017
Lejonkungar
Ulf Sibner
 
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.

Vi är ju alla barn till någon även sedan vi blivit fäder och det viktigaste en stund av eftertanke. Även om söndagsmiddagen, eller besöket vid graven, är omöjligt att klara på grund av praktiska skäl. Värst är ändå alla de relationer som brutits mellan barn och fäder som fortfarande lever. Men betänk också att för en del var det kanske nödvändigt, om än smärtsamt. I bästa fall kan det bli just nu på söndag som något positivt händer med några avbrutna relationer.

För min egen del är min far sedan mer än 20 år tillbaka död och jordfäst. När det gäller mina egna avkommor så finns förhoppning om besök från Alvesta, men jag begär inget från sonen utanför Stockholm. På samma adress som mig själv har jag "plastbarn" och det är en annan situation som jag delar med många andra. Plast- eller biologisk pappa spelar mindre roll. Överöst av presenter, eller besök som är tidskrävande att fixa är inte det viktigaste. Det är, som det brukar heta, "tanken som gäller".

Idag är det ju sociala medier som dominerar när vi ska uppmärksamma högtidsdagar. Men det finns faktiskt fortfarande ett värde i att höra rösten. Glöm inte det alla ni som grattar via Facebook med blomster- eller champange-sprakande bilder. Knappa gärna fram ett röstsamtal, säger jag utan att för den skull marknadsföra telejättarna.

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm sedan hans hustru dött i barnsäng.  I Sverige firar vi Fars dag sedan 1931.

Det senare berättar jag bara för mina barn när jag hör deras röster.

En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Stadens nya paradgata? (171103)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen