Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 november 2017
Nu är det spikat - men inte byggt
Ulf Sibner
 
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.

Växjö fick sina stadsprivilegier 1342 av kung Magnus Eriksson. Där lär han ha skrivit att "Sankt Sigfrid och Växjö lidit svårt avbräck av att Växjö inte varit en köpstad" Det lär dock främst ha varit kyrkan och biskopen som drog nytta av privilegierna. Men det är en annan historia.

Däremot kan vi konstatera att något eget stadshus i egentlig bemärkelse aldrig blev byggt, däremot ett rådhus. Men om det på något sätt har påverkat "dagens behov" vet vi inget om. I vart fall har inga sådana tankar kommit till allmänhetens kännedom. Stockholm däremot, som fick sina stadsprivilegier cirka hundra år senare än Växjö (inga jämförelser som sagt i övrigt) kom till skott snabbare. Även om det också i huvudstaden tog cirka 600 år för beslutet. Det som då blev Stockholms stadshus och färdigställt i början av 1900-talet vill säkert ingen invånare i huvudstaden vara utan idag. Kanske inte heller rådhuset även om många som måste gå dig idag säkert känner olust inför besöket. (Stockholms tingsrätt, red. anmärkning)

Många gånger förväxlas stadshus med rådhus, men ofta var det samma sak. Såväl den dömande som beslutande församlingen satt i samma hus. Rådhusen för ju annars tankar till just rådhusrätterna. Även de reformerade 1971 när de blev tingsrätter. Rådhus (och därmed stadshus) har och har Växjö vad jag förstår haft några stycken, påverkade och flyttade bland annat på grund av bränder. En gång i tiden var det huset som idag är Elit hotell, tidigare stadshotellet. På motsatta sida av torget ligger residenset men dit har kommuntjänstemän egentligen inget tillträde annat än när de är inbjudna av statens förlängda arm i form av landshövding med förvaltning.

Ja, det blev lite mycket historia kanske. Men sammanfattningsvis får vi koka ner det till att det historiska stadshus som finns i Växjö är hotellbyggnaden i södra delen av Stortorget, en i många stycken storslagen byggnad. Tycka vad man tycka vill men de byggnader som idag hyser stadens (kommunens) ledning och tjänstemän är väl allt annat än storslaget (majoritetens uppfattning). Om det nu behöver vara det (oppositionens uppfattning).

Hur som helst är beslutet taget, klubban slagen i bordet av ingen mindre än borgmästaren Bo Frank själv. Växjö ska få ett nytt stadshus eller - som reformisterna från 1971 - hellre skulle kalla det: kommunhus.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen