Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 november 2017
Nu är det spikat - men inte byggt
Ulf Sibner
 
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.

Växjö fick sina stadsprivilegier 1342 av kung Magnus Eriksson. Där lär han ha skrivit att "Sankt Sigfrid och Växjö lidit svårt avbräck av att Växjö inte varit en köpstad" Det lär dock främst ha varit kyrkan och biskopen som drog nytta av privilegierna. Men det är en annan historia.

Däremot kan vi konstatera att något eget stadshus i egentlig bemärkelse aldrig blev byggt, däremot ett rådhus. Men om det på något sätt har påverkat "dagens behov" vet vi inget om. I vart fall har inga sådana tankar kommit till allmänhetens kännedom. Stockholm däremot, som fick sina stadsprivilegier cirka hundra år senare än Växjö (inga jämförelser som sagt i övrigt) kom till skott snabbare. Även om det också i huvudstaden tog cirka 600 år för beslutet. Det som då blev Stockholms stadshus och färdigställt i början av 1900-talet vill säkert ingen invånare i huvudstaden vara utan idag. Kanske inte heller rådhuset även om många som måste gå dig idag säkert känner olust inför besöket. (Stockholms tingsrätt, red. anmärkning)

Många gånger förväxlas stadshus med rådhus, men ofta var det samma sak. Såväl den dömande som beslutande församlingen satt i samma hus. Rådhusen för ju annars tankar till just rådhusrätterna. Även de reformerade 1971 när de blev tingsrätter. Rådhus (och därmed stadshus) har och har Växjö vad jag förstår haft några stycken, påverkade och flyttade bland annat på grund av bränder. En gång i tiden var det huset som idag är Elit hotell, tidigare stadshotellet. På motsatta sida av torget ligger residenset men dit har kommuntjänstemän egentligen inget tillträde annat än när de är inbjudna av statens förlängda arm i form av landshövding med förvaltning.

Ja, det blev lite mycket historia kanske. Men sammanfattningsvis får vi koka ner det till att det historiska stadshus som finns i Växjö är hotellbyggnaden i södra delen av Stortorget, en i många stycken storslagen byggnad. Tycka vad man tycka vill men de byggnader som idag hyser stadens (kommunens) ledning och tjänstemän är väl allt annat än storslaget (majoritetens uppfattning). Om det nu behöver vara det (oppositionens uppfattning).

Hur som helst är beslutet taget, klubban slagen i bordet av ingen mindre än borgmästaren Bo Frank själv. Växjö ska få ett nytt stadshus eller - som reformisterna från 1971 - hellre skulle kalla det: kommunhus.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen