Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 december 2017
Vad väntar du på?
Ulf Sibner
 
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?

Advent, från latin, låter som ett ord vi vill översätta till "väntan" och jag har många gånger, felaktigt, hört den översättningen. I och för sig inte helt fel för det är bibliskt en tid av väntan men även förberedelse och fasta inför Herrens ankomst. Exakt översättning av latinska adventus är annars just "ankomst". Adventstiden har, som så mycket annat med julhelgen, religiöst helt raderats ut av de flesta. Tiden fram till jul skulle kroppsligt markera Herrens väntade glädjerika ankomst och det skulle göras med stillhet och vördnad.

Bullriga arbeten och oväsen skulle undvikas, men när vi iakttar varandra, dessa fyra återstående veckor fram till jul, så inser vi att det i dag är precis det motsatta. Så mycket väntan är det inte frågan om för de allra flesta handlar det om att förbruka så mycket kraft, energi och pengar som möjligt fram till julafton.

När juldagen kommer är många blasé på hela härligheten och väntar definitivt inte till påsk med att sparka ut den jul som kostat så mycket kraft. Möjligen är det några som ligger lågt fram till nyårshelgen, men därefter rensar vi snabbt ut hela härligheten. Undantagen som bekräftar regeln finns naturligtvis alltid och därför lär vi få läsa i lokapressen även nästa år om någon som har julgranen kvar vid midsommar.

När det gäller julklapparna så är inte heller de särskilt långlivade. Många har omvandlats till presentkort som sedan förbrukats i alla "reor" som följer i spåren på tidigare "reor". En gång hade vi en man i bekantskapskretsen som väntade med att öppna julklappen. Den förblev oöppnad vid hans död och då kastade hans anhöriga den i soporna, fortfarande med presentpappret obrutet. Det är sådant som kan få fantasin att flöda!

Det finns så klart många andra skrönor om adventstiden och julen också. En är exempelvis att man ska akta sig för att gifta sig under advent för då fanns det stor risk att paret skulle få vänta länge på avkomman. För övrigt finns det de som hävdar att gifta sig ska man akta sig för över huvud taget. Det sägs dessutom att man ska passa sig för att väcka björnen i dess idé. Som om inte det vore en berättigad varning oavsett vilken månad under vintern det handlar om. Det där med att väcka björnen ur sin vinterdvala är ju dock inte något som jag riskerar att göra under decemberjakterna.

Några
övervintrande björnar lär jag inte stöta på, oavsett om de väckts av mig eller någon annan. Däremot är risken tydligen större att möta vargen. Den senaste rapporten handlar om två observationer av en sådan i Öjaby, utanför Växjö. Men chans eller risk att få se den är nog liten. Då räds jag mer det vi vädermässigt brukar kalla "en riktig vargavinter". …Londonväder är bäst.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen