Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 december 2017
Vad väntar du på?
Ulf Sibner
 
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?

Advent, från latin, låter som ett ord vi vill översätta till "väntan" och jag har många gånger, felaktigt, hört den översättningen. I och för sig inte helt fel för det är bibliskt en tid av väntan men även förberedelse och fasta inför Herrens ankomst. Exakt översättning av latinska adventus är annars just "ankomst". Adventstiden har, som så mycket annat med julhelgen, religiöst helt raderats ut av de flesta. Tiden fram till jul skulle kroppsligt markera Herrens väntade glädjerika ankomst och det skulle göras med stillhet och vördnad.

Bullriga arbeten och oväsen skulle undvikas, men när vi iakttar varandra, dessa fyra återstående veckor fram till jul, så inser vi att det i dag är precis det motsatta. Så mycket väntan är det inte frågan om för de allra flesta handlar det om att förbruka så mycket kraft, energi och pengar som möjligt fram till julafton.

När juldagen kommer är många blasé på hela härligheten och väntar definitivt inte till påsk med att sparka ut den jul som kostat så mycket kraft. Möjligen är det några som ligger lågt fram till nyårshelgen, men därefter rensar vi snabbt ut hela härligheten. Undantagen som bekräftar regeln finns naturligtvis alltid och därför lär vi få läsa i lokapressen även nästa år om någon som har julgranen kvar vid midsommar.

När det gäller julklapparna så är inte heller de särskilt långlivade. Många har omvandlats till presentkort som sedan förbrukats i alla "reor" som följer i spåren på tidigare "reor". En gång hade vi en man i bekantskapskretsen som väntade med att öppna julklappen. Den förblev oöppnad vid hans död och då kastade hans anhöriga den i soporna, fortfarande med presentpappret obrutet. Det är sådant som kan få fantasin att flöda!

Det finns så klart många andra skrönor om adventstiden och julen också. En är exempelvis att man ska akta sig för att gifta sig under advent för då fanns det stor risk att paret skulle få vänta länge på avkomman. För övrigt finns det de som hävdar att gifta sig ska man akta sig för över huvud taget. Det sägs dessutom att man ska passa sig för att väcka björnen i dess idé. Som om inte det vore en berättigad varning oavsett vilken månad under vintern det handlar om. Det där med att väcka björnen ur sin vinterdvala är ju dock inte något som jag riskerar att göra under decemberjakterna.

Några
övervintrande björnar lär jag inte stöta på, oavsett om de väckts av mig eller någon annan. Däremot är risken tydligen större att möta vargen. Den senaste rapporten handlar om två observationer av en sådan i Öjaby, utanför Växjö. Men chans eller risk att få se den är nog liten. Då räds jag mer det vi vädermässigt brukar kalla "en riktig vargavinter". …Londonväder är bäst.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.