Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 1 december 2017
Vad väntar du på?
Ulf Sibner
 
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?

Advent, från latin, låter som ett ord vi vill översätta till "väntan" och jag har många gånger, felaktigt, hört den översättningen. I och för sig inte helt fel för det är bibliskt en tid av väntan men även förberedelse och fasta inför Herrens ankomst. Exakt översättning av latinska adventus är annars just "ankomst". Adventstiden har, som så mycket annat med julhelgen, religiöst helt raderats ut av de flesta. Tiden fram till jul skulle kroppsligt markera Herrens väntade glädjerika ankomst och det skulle göras med stillhet och vördnad.

Bullriga arbeten och oväsen skulle undvikas, men när vi iakttar varandra, dessa fyra återstående veckor fram till jul, så inser vi att det i dag är precis det motsatta. Så mycket väntan är det inte frågan om för de allra flesta handlar det om att förbruka så mycket kraft, energi och pengar som möjligt fram till julafton.

När juldagen kommer är många blasé på hela härligheten och väntar definitivt inte till påsk med att sparka ut den jul som kostat så mycket kraft. Möjligen är det några som ligger lågt fram till nyårshelgen, men därefter rensar vi snabbt ut hela härligheten. Undantagen som bekräftar regeln finns naturligtvis alltid och därför lär vi få läsa i lokapressen även nästa år om någon som har julgranen kvar vid midsommar.

När det gäller julklapparna så är inte heller de särskilt långlivade. Många har omvandlats till presentkort som sedan förbrukats i alla "reor" som följer i spåren på tidigare "reor". En gång hade vi en man i bekantskapskretsen som väntade med att öppna julklappen. Den förblev oöppnad vid hans död och då kastade hans anhöriga den i soporna, fortfarande med presentpappret obrutet. Det är sådant som kan få fantasin att flöda!

Det finns så klart många andra skrönor om adventstiden och julen också. En är exempelvis att man ska akta sig för att gifta sig under advent för då fanns det stor risk att paret skulle få vänta länge på avkomman. För övrigt finns det de som hävdar att gifta sig ska man akta sig för över huvud taget. Det sägs dessutom att man ska passa sig för att väcka björnen i dess idé. Som om inte det vore en berättigad varning oavsett vilken månad under vintern det handlar om. Det där med att väcka björnen ur sin vinterdvala är ju dock inte något som jag riskerar att göra under decemberjakterna.

Några
övervintrande björnar lär jag inte stöta på, oavsett om de väckts av mig eller någon annan. Däremot är risken tydligen större att möta vargen. Den senaste rapporten handlar om två observationer av en sådan i Öjaby, utanför Växjö. Men chans eller risk att få se den är nog liten. Då räds jag mer det vi vädermässigt brukar kalla "en riktig vargavinter". …Londonväder är bäst.

ULF SIBNER
Delad tid - dubbel glädje

 

Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
Ryktet om min död...
171208
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen