Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 december 2017
Ryktet om min död...
Ulf Sibner
 
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.

När det oundvikliga att någon i hans dignitet dör så måste det finnas material förberett. När det verkligen har hänt är det en stor nyhet och mycket ska berättas eller skrivas om. Alla redaktioner i Sverige gör detta och det gäller för övrigt betydligt yngre människor än Kamprad. Men, som sagts och fastslagits, det är självklart djupt oetiskt att dödförklara någon människa, oavsett om det handlar om kändisar eller inte.

Nu skedde ''missen'' inte på grund av att någon på redaktionen litade på ett rykte. Även om sådana var i omloppen dygnen innan det hände. Det begicks helt enkelt ett fel och i samband med det så tycker jag att Ekot skötte även ursäkterna klumpigt. Deras publiceringsansvarige förklarade det hela med att en så kallad Tweet släpptes i sociala medier om en snar artikel om bortgången. Dessa tweets är de verkliga knallskotten i jakten på att vara först med en nyhet. Som om först och störst alltid skulle vara vinnare. När det sedan hänt och tagits tillbaka så ursäktade sig alltså ansvariga med att, citat; ''det är inga fel på våra publiceringsverktyg, det var HELT ENKELT ett mänskligt misstag'', slut citat. I mina ögon hade det varit bättre om det varit fel på publiceringsverktygen än att Ekot har personal som kan begå så grova misstag.

Nu blir det istället så att Ingvar Kamprad får ytterligare pris, inte efter alltså, utan under sin livsgärning. Detta för sitt arbete med att sprida skandinaviska ord, ortsnamn och uttryck får han och Ikea Nordens språkpris.

''Genom att använda skandinaviska namn på våra produkter bidrar vi till att dela våra språk till miljontals familjehem över hela världen. Och för mig, som har kämpat med dyslexi hela mitt liv, så förstår jag betydelsen av språk kanske mer än de flesta'', säger Ingvar Kamprad i ett pressmeddelande. Ett pris inte bara till Kamprad och hans personal som namnsätter produkter på Ikea. Ett ''ypperligt'' val, tycker förmodligen köksbordet ''Ypperlig'' som just nu går att köpa för under 2000 kronor hos den redan omnämnda möbeljätten.

''Ryktet om min död är betydligt överdrivet'' var ju för övrigt Mark Twain nödgad att slå fast redan för mer än 100 år sedan. En kollega till mig, hen var chefredaktör i Skåne, gick för tio år sedan ut med nyheten att Cubas diktator Fidel Castro var död. Enligt tidningen hade de sina källor från Miami och eftersom inga andra media hängde på så blev de ensamma om detta ''scoop''. Nu levde i och för sig Castro i ytterligare nio år så det tog ju så att säga tid att få det bekräftat.

Ett nyckelord för övrigt i medievärlden; sök flera av varandra oberoende källor för att få uppgifterna bekräftade innan publicering. Det räcker inte med att vara trygg i att publiceringstekniken fungerar. Det måste finnas smarta journalister i leden också. Och då är ju ändå inte SR:s Ekoredaktion sämst i klassen precis.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.