Tillbaka till startsidan
Fredag 15 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 december 2017
Ryktet om min död...
Ulf Sibner
 
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.

När det oundvikliga att någon i hans dignitet dör så måste det finnas material förberett. När det verkligen har hänt är det en stor nyhet och mycket ska berättas eller skrivas om. Alla redaktioner i Sverige gör detta och det gäller för övrigt betydligt yngre människor än Kamprad. Men, som sagts och fastslagits, det är självklart djupt oetiskt att dödförklara någon människa, oavsett om det handlar om kändisar eller inte.

Nu skedde ''missen'' inte på grund av att någon på redaktionen litade på ett rykte. Även om sådana var i omloppen dygnen innan det hände. Det begicks helt enkelt ett fel och i samband med det så tycker jag att Ekot skötte även ursäkterna klumpigt. Deras publiceringsansvarige förklarade det hela med att en så kallad Tweet släpptes i sociala medier om en snar artikel om bortgången. Dessa tweets är de verkliga knallskotten i jakten på att vara först med en nyhet. Som om först och störst alltid skulle vara vinnare. När det sedan hänt och tagits tillbaka så ursäktade sig alltså ansvariga med att, citat; ''det är inga fel på våra publiceringsverktyg, det var HELT ENKELT ett mänskligt misstag'', slut citat. I mina ögon hade det varit bättre om det varit fel på publiceringsverktygen än att Ekot har personal som kan begå så grova misstag.

Nu blir det istället så att Ingvar Kamprad får ytterligare pris, inte efter alltså, utan under sin livsgärning. Detta för sitt arbete med att sprida skandinaviska ord, ortsnamn och uttryck får han och Ikea Nordens språkpris.

''Genom att använda skandinaviska namn på våra produkter bidrar vi till att dela våra språk till miljontals familjehem över hela världen. Och för mig, som har kämpat med dyslexi hela mitt liv, så förstår jag betydelsen av språk kanske mer än de flesta'', säger Ingvar Kamprad i ett pressmeddelande. Ett pris inte bara till Kamprad och hans personal som namnsätter produkter på Ikea. Ett ''ypperligt'' val, tycker förmodligen köksbordet ''Ypperlig'' som just nu går att köpa för under 2000 kronor hos den redan omnämnda möbeljätten.

''Ryktet om min död är betydligt överdrivet'' var ju för övrigt Mark Twain nödgad att slå fast redan för mer än 100 år sedan. En kollega till mig, hen var chefredaktör i Skåne, gick för tio år sedan ut med nyheten att Cubas diktator Fidel Castro var död. Enligt tidningen hade de sina källor från Miami och eftersom inga andra media hängde på så blev de ensamma om detta ''scoop''. Nu levde i och för sig Castro i ytterligare nio år så det tog ju så att säga tid att få det bekräftat.

Ett nyckelord för övrigt i medievärlden; sök flera av varandra oberoende källor för att få uppgifterna bekräftade innan publicering. Det räcker inte med att vara trygg i att publiceringstekniken fungerar. Det måste finnas smarta journalister i leden också. Och då är ju ändå inte SR:s Ekoredaktion sämst i klassen precis.

ULF SIBNER
Delad tid - dubbel glädje

 

Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)

 
LEDAREN
Delad tid - dubbel glädje
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge....
Läs mer...
FAMILJ
Smarta investeringstips till aktiesparare i Kosta
Det kan löna sig att hålla på med aktier. Om du investerat en krona ...
Läs mer...
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen