Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 december 2017
Ryktet om min död...
Ulf Sibner
 
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.

När det oundvikliga att någon i hans dignitet dör så måste det finnas material förberett. När det verkligen har hänt är det en stor nyhet och mycket ska berättas eller skrivas om. Alla redaktioner i Sverige gör detta och det gäller för övrigt betydligt yngre människor än Kamprad. Men, som sagts och fastslagits, det är självklart djupt oetiskt att dödförklara någon människa, oavsett om det handlar om kändisar eller inte.

Nu skedde ''missen'' inte på grund av att någon på redaktionen litade på ett rykte. Även om sådana var i omloppen dygnen innan det hände. Det begicks helt enkelt ett fel och i samband med det så tycker jag att Ekot skötte även ursäkterna klumpigt. Deras publiceringsansvarige förklarade det hela med att en så kallad Tweet släpptes i sociala medier om en snar artikel om bortgången. Dessa tweets är de verkliga knallskotten i jakten på att vara först med en nyhet. Som om först och störst alltid skulle vara vinnare. När det sedan hänt och tagits tillbaka så ursäktade sig alltså ansvariga med att, citat; ''det är inga fel på våra publiceringsverktyg, det var HELT ENKELT ett mänskligt misstag'', slut citat. I mina ögon hade det varit bättre om det varit fel på publiceringsverktygen än att Ekot har personal som kan begå så grova misstag.

Nu blir det istället så att Ingvar Kamprad får ytterligare pris, inte efter alltså, utan under sin livsgärning. Detta för sitt arbete med att sprida skandinaviska ord, ortsnamn och uttryck får han och Ikea Nordens språkpris.

''Genom att använda skandinaviska namn på våra produkter bidrar vi till att dela våra språk till miljontals familjehem över hela världen. Och för mig, som har kämpat med dyslexi hela mitt liv, så förstår jag betydelsen av språk kanske mer än de flesta'', säger Ingvar Kamprad i ett pressmeddelande. Ett pris inte bara till Kamprad och hans personal som namnsätter produkter på Ikea. Ett ''ypperligt'' val, tycker förmodligen köksbordet ''Ypperlig'' som just nu går att köpa för under 2000 kronor hos den redan omnämnda möbeljätten.

''Ryktet om min död är betydligt överdrivet'' var ju för övrigt Mark Twain nödgad att slå fast redan för mer än 100 år sedan. En kollega till mig, hen var chefredaktör i Skåne, gick för tio år sedan ut med nyheten att Cubas diktator Fidel Castro var död. Enligt tidningen hade de sina källor från Miami och eftersom inga andra media hängde på så blev de ensamma om detta ''scoop''. Nu levde i och för sig Castro i ytterligare nio år så det tog ju så att säga tid att få det bekräftat.

Ett nyckelord för övrigt i medievärlden; sök flera av varandra oberoende källor för att få uppgifterna bekräftade innan publicering. Det räcker inte med att vara trygg i att publiceringstekniken fungerar. Det måste finnas smarta journalister i leden också. Och då är ju ändå inte SR:s Ekoredaktion sämst i klassen precis.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen