Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Delad tid - dubbel glädje
Ulf Sibner
 
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.

Det som mest förvånar mig är de som tror att vi kan utbilda oss tills vi blir i 25-årsåldern och sedan gå i pension runt 60. Inte lätt för pensionsmyndigheten och politiker att få ihop den budgeten. Speciellt inte eftersom vi blir äldre och äldre innan vi checkar ut. Statistiska Centralbyrån säger exempelvis att om cirka tio år räknar man med att varannan människa som föds kommer att bli äldre än 90 år. Ekvationen går inte ihop.

Nu verkar du ju ändå som om det ska införas en 44-årsgräns av arbete för rätt till pension. Tydligen en eftergift till LO som inte sett med blida ögon på förslagen om höjd pensionsålder och tvång att jobba längre upp i åldrarna. 44-årsgränsen ska i praktiken innebära att den som går ut i arbetslivet som 18-åring ska få rätt att pensionera sig vid 62 års ålder. Det borde vara marginella eftergifter eftersom de allra flesta gör sin "gymnasieplikt" och inte blir aktuell för pensionsgrundande inkomst förrän de är lägst 19 år gamla. Däremot är det ett mer än rimligt krav att drygt 40 års pensionsgrundande arbete, självklart inräknat föräldraledighet och annat, ska vara tillräckligt. Den gamla modellen var väl något av 22-23 års utbildning och 42 till 43 års arbetande. Inte minst med tanke på att inte så många - ännu så länge då - kan räkna med att få njuta av pensionslönen i mer än cirka 20 år.

Sedan finns det ju den motsatta gruppen. De som idag inte har rätten att vara kvar på sina arbetsplatser längre än till 67 års ålder även om de vill. För den gruppen stärks anställningsskyddet - enligt förslaget - till 69 års ålder. Men nästa fråga är var utredningen har att komma med när det gäller kombinationen av jobb och pension. Ett läge som jag för övrigt själv tillämpar för tillfället och som känns alldeles utmärkt. Det är skillnad på en arbetsvecka som är tre eller fem dagar eller kanske ännu bättre två av fem dagar.

En nedgång i arbetstid hjälper för att återhämta kraft när man blivit äldre, men också göra något annan när man fått mer ledig tid, utan att för den skull helt släppa kontakten med yrkeslivet. När det gäller frågorna kring delpension känns det som om det finns mer att utreda. För ett tag sedan skrev jag om ett bemanningsföretag inriktat mot pensionärer. Hos dem står människor näst intill i kö för att jobba "lite då och då". Fortsätta jobba, men lite mindre kan rekommenderas.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen