Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Delad tid - dubbel glädje
Ulf Sibner
 
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.

Det som mest förvånar mig är de som tror att vi kan utbilda oss tills vi blir i 25-årsåldern och sedan gå i pension runt 60. Inte lätt för pensionsmyndigheten och politiker att få ihop den budgeten. Speciellt inte eftersom vi blir äldre och äldre innan vi checkar ut. Statistiska Centralbyrån säger exempelvis att om cirka tio år räknar man med att varannan människa som föds kommer att bli äldre än 90 år. Ekvationen går inte ihop.

Nu verkar du ju ändå som om det ska införas en 44-årsgräns av arbete för rätt till pension. Tydligen en eftergift till LO som inte sett med blida ögon på förslagen om höjd pensionsålder och tvång att jobba längre upp i åldrarna. 44-årsgränsen ska i praktiken innebära att den som går ut i arbetslivet som 18-åring ska få rätt att pensionera sig vid 62 års ålder. Det borde vara marginella eftergifter eftersom de allra flesta gör sin "gymnasieplikt" och inte blir aktuell för pensionsgrundande inkomst förrän de är lägst 19 år gamla. Däremot är det ett mer än rimligt krav att drygt 40 års pensionsgrundande arbete, självklart inräknat föräldraledighet och annat, ska vara tillräckligt. Den gamla modellen var väl något av 22-23 års utbildning och 42 till 43 års arbetande. Inte minst med tanke på att inte så många - ännu så länge då - kan räkna med att få njuta av pensionslönen i mer än cirka 20 år.

Sedan finns det ju den motsatta gruppen. De som idag inte har rätten att vara kvar på sina arbetsplatser längre än till 67 års ålder även om de vill. För den gruppen stärks anställningsskyddet - enligt förslaget - till 69 års ålder. Men nästa fråga är var utredningen har att komma med när det gäller kombinationen av jobb och pension. Ett läge som jag för övrigt själv tillämpar för tillfället och som känns alldeles utmärkt. Det är skillnad på en arbetsvecka som är tre eller fem dagar eller kanske ännu bättre två av fem dagar.

En nedgång i arbetstid hjälper för att återhämta kraft när man blivit äldre, men också göra något annan när man fått mer ledig tid, utan att för den skull helt släppa kontakten med yrkeslivet. När det gäller frågorna kring delpension känns det som om det finns mer att utreda. För ett tag sedan skrev jag om ett bemanningsföretag inriktat mot pensionärer. Hos dem står människor näst intill i kö för att jobba "lite då och då". Fortsätta jobba, men lite mindre kan rekommenderas.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen