Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 december 2017
God, gott, granar och grannar
Ulf Sibner
 
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning. Hinner ni inte med allt så här dagarna före jul så är alltså årets sista nummer väl värd att spara i närhet av tv-soffa eller läsfåtölj. Min lilla, men fantastiska redaktion, måste också få lite andrum mellan helgerna men den 5 januari är vi tillbaka igen med nya krafter.

Trots att julen är vår mesta tradition så är ingen jul den andra lik. Många kan räkna in samma antal släkt och vänner men det finns också familjer där en stol eller flera står tomma. Föräldrar som delat på sig kanske bara har barnen vartannat år, mannen eller kvinnan som såg lite trötta ut förra julen kanske inte längre är med oss men den största skillnaden är ändå att det verkar som om allt fler kan tänka sig alternativt julfirande, på många olika sätt. Resor till fjällen eller varma länder över jul- och nyårshelger verkar bara öka. Men även alternativt firande i bemärkelsen hjälpa och stötta människor som inte har anhöriga att fira med, eller inte kraft eller möjlighet att ta tag i sina problem, är ett alternativ som också ökar.

Det viktigaste är ändå att inte ''skriva andra på näsan'' hur vi ska göra eller inte. Välgörenhetsorganisationer har kampanjat om att skänka pengar till de som bättre behöver det istället för att köpa presenter. En fin handling men ska därför inte vara bättre än att skämma bort barnen om vi kan. I veckan publicerade en kvällstidning en story om en mamma som köpt runt 300 julklappar till sina barn. Hon möttes naturligtvis av avsky i kommentarsfälten, eller ''pissrännorna'' som de också kallas, när grejen hamnade i sociala medier. Jag köper hennes förklaring; ''jag har tjänat ihop till varje julklapp själv, jag gör vad jag vill med mina pengar''. Det verkar nu för tiden mest populärt att ha synpunkter på andra men blunda inför sina egna tillkortakommanden.

I jul kommer runt tre miljoner julgranar att bäras in i svenska hem. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är vår tradition med vanliga granar årets mest miljövänliga insats. Våra cirka tre miljoner julgranar binder nio miljoner kol i de svenska hemmen i jul, omräknat till växthusgas blir det 33 miljoner kilo koldioxid. Nu har jag inte koll på varför de inte gjort det även om de stått kvar i skogen. Men det låter ju bra och sedan ska de samlas in och eldas upp för ännu bättre miljöanvändning. Det gör jag. I somras tog jag till och med grannens gran till tippen äntligen.

På tal om grannar så har Svensk Fastighetsförmedling tagit reda på vilka som skulle vara våra favoritgrannar. Leif GW Persson och Mia Skäringer kom i topp. Verkliga personligheter och det mest spännande vore kanske att uppleva om de båda i sin tur skulle bo grannar. Grannsämja är viktig, dem träffar du många gånger mer ofta än släkten.

God Jul och Gott nytt år på er.


ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen