Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 januari 2018
Brott och straff
Ulf Sibner
 
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Det finns säkert flera bakomliggande förklaringar. Men många gånger verkar åklagaren konstatera att polisens förundersökning inte håller tillräckligt hög kvalitet för en fällande dom. Oftast är det just åklagaren själv som är förundersökningsledare men självklart beroende av vilka resurser polisen har. Det har skrivit och debatterat mycket om vår polismyndighet från högsta ledning ner till enskilda polisers brist på kompetens eller resurser. Ingen har någon självklar eller enkel lösning och vi som utomstående som tar del av informationen blir ofta förvånade. Men vi har all anledning att bli oroade. För oavsett vilka siffror kriminologer eller andra forskare på brott och brottsbekämpning presenterar, så ser vi att framförallt den mycket grova gängkriminaliteten, ofta med dödligt våld, ökar.

Det debatteras om hur speciellt utpekade områden, varav Växjös Araby är ett, kan hanteras av polis och juridik eller inte. Att de inte fullt ut kan övervakas dygnets alla timmar, oavsett antalet poliser, är självklart. Men däremot förnekas det med emfas att något av dessa områden är vad som brukar kallas en "no go zone". Det vill säga att kriminaliteten där är så hög och allvarlig att till och med polisen undviker dem. Att räddningstjänst och ambulans inte alltid utför tjänster där utan polisskydd är dock belagt. På senare tid har även sjukvård och kommunal hemtjänst uppmärksammat hot och oro de utsätts för där.

Lag och ordning är en demokratins hörnpelare.  I år är det valår och räkna med att frågan kommer att stå högt på listan. Inte minst eftersom den är så intimt sammankopplad med våra trygghetsfrågor. Och oavsett hur det går med att fler eller färre brott klaras upp, så önskar vi alla uppleva en hög känsla av att inte behöva utsättas, eller ens riskera det.

Därför behövs det fler poliser och att yrket reformeras i grunden. Ett sådant är lönen som färdigutbildad polis. Ett annat kanske skulle vara positiva locktoner, såväl ekonomiska som statusskapande, redan under utbildningen. Att vi sedan måste ta erfarna poliser ur tjänst för att utbilda på polishögskolorna är en negativ nödvändighet. Så är det ju med alla yrkesutbildningar, men en investering för framtiden.

Fast allra mest behövs nog en dynamisk omorganisation denna gång. Inte baserad på vilken chef som ska sitta var utan inriktad på vad de poliser vi har ska göra. Det finns massor med uppdrag som kan ses över eller rensas bort. Handräckning åt vissa myndigheter till exempel där det ibland handlar om rena daltandet eller skyddsuppdrag som kan och bör utföras och betalas av skyddsobjektet själv. Rätt till mer kameraövervakning är en annan. När vi nu utbildar nya poliser ska de stoppa grov brottslighet och inte utföra ärenden.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen