Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 januari 2018
Är storhet vansinne?
Ulf Sibner
 
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Det finns de som tycker det förra, I debattartiklar och inlägg på sociala medier använder de sig ibland av begreppet "storhetsvansinne". Det må gälla pågående byggnationerna av Icon-fastigheten vid Vida Arena, eller höghuset som Kärnhem bygger på Solberget. Där gamla vattentornet låg. Växjö kommuns majoritet har ju också beslutat om ett nytt, i mångas tycke gigantiskt, kombinerat stadshus och resecentrum. Allt detta innan svallvågorna av debatten om World Trade Center ens har hunnit ebba ut.

Att Växjö växer är ingen nyhet. Folkmängden har ökat under ett stort antal år, mycket beroende på att nya arbetstillfällen skapats. Ofta inom moderna och morgondagens branscher och Växjö har många år på nacken med tillväxt inom IT-sektorn.

Men det som nu händer är ett ökat intresse av förtätning av staden. Jag kommer ihåg att vi på redaktionerna redan på 1990-talet beskrev viljan till en förtätning av staden för att tillgodose bostadsbehoven. Förespråkare framhåller ofta att det ur miljösynpunkt är positivt att bygga på höjden istället för att anlägga bostadsområden allt längre från centrum. Byggherrarna får naturligtvis också mer för pengen per kvadratmeter. Men allt går inte som på räls.

Efterfrågan på kontorslokaler i centrum är inte glödhet. Nya områden, som Arenastaden och Universitetsområdet är idag väl så populärt som att etablera sig i city. Och om det då vänder så handlar det väl om en framtid och efterfrågan där folk gärna bor i city och jobbar i ytterområdena. Inte heller det någon särskilt erfarenhet då den förra ekonomin, som främst vilade i stora industrikomplex etablerades externt från city.

När det gäller att förespråka en förtätning så var miljöargumenten ofta att färre skulle behöva åka kollektivt, eller ännu värre köra privata bilar, långa stäckor från bostad till arbetsplats. Bland miljösjälen för förtätning. att bygga ihop centrumbyggnader och gärna bygga på höjden, finns också argumenten att inte ta bort naturvärdiga åker- eller skogsmarker. Men den diskussionen har mest funnits i exempelvis skånska städers tillväxt och inte varit lika aktuell för Växjös del. Även om det naturligtvis funnits motstånd också mot att områden närmare friluftsområdet Bokhultet naggas i kanten.

Som debatten visar så blir aldrig alla nöjda. Själv tycker jag att det är lite häftigt att se de höga husen växa upp. Men än så länge ligger de utspridda lite här och där och vi har långt kvar innan vi kan skönja en siluett värdigt namnet "Växjö down town".

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen