Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 januari 2018
Titta det snöar
Ulf Sibner
 
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

När SMHI ser ett snöfall på väg in över Småland så utfärdas numera varning fast det egentligen är helt normalt väder på gång. Och inte minst vi inom media går igång på alla cylindrar. I tisdags morse hade exempelvis lokalradion utlyst någon form av lyssnarkontakt där man kunde berätta vad sysselsättningen skulle vara i snön. En lyssnare tänkte gå ut med hunden och tänka sig att hen var på polarexpedition!

Hallå! Det är vanligt vinterväder, skiten ska skottas undan för att komma fram och självklart ska vi ta det lugnt exempelvis i trafiken. Men att göra det till närmast något utomjordiskt börjar bli smått löjligt. Snö på senvår eller sommar däremot är mer ovanligt. Själv minns jag väl den 14 juni 1982 när Småland vaknade upp till ett snötäcke på flera centimeter. Jag körde förbi Helgasjön där det sommarvarma vattnet ångade i kontakt med den kalla snön.

I och för sig är det kanske ändå inte så konstigt. Vintrarna är mer snöfattiga än tidigare. För oss, födda före cirka 1970-talet är fortfarande minnet av vintern just snö och is. Många yngre människor minns inte, och kommer kanske aldrig att minnas sina vintrar så.

Visste ni förresten, på tal om snö, att det forskas på ämnet? Forskare vid Luleå tekniska universitet - svårt kanske att forska i Malmö - upptäckte så sent som i slutet av förra året en ny sorts snöflinga. Skolans snöakademi gjorde upptäckten när de testade om det gick att röntga snö med vanlig röntgenutrustning. Tanken var egentligen att de skulle undersöka mer mekaniska funktioner i snö och de letade inte efter någon ny snöflinga.

Det finns olika former på snöflingor och alla har till viss del olika form. Men generellt finn det de som är platta stjärnlika och de lite mer spetsiga cylinderformade. Den nya upptäckten är en kombination av de båda, berättar professor Johan Casselgren vid universitetet. Den "nya" är formad som en stjärna, men med ett djup och ett rör rakt igenom. Kanske just en sådan har dansat ner på din näsa i veckan som gått.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen