Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 januari 2018
Paradis - med eller utan skatteproblem
Ulf Sibner
 
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.

Men det finns också en helt annan kategori boende som stadigt växer för de som avslutat sitt yrkesliv nämligen pensionärslivet utomlands i sol och värme och i många fall med betydligt lägre skatter. För något år sedan räknade man med att långt fler än 120000 svenska pensionärer kvitterade ut sina pensioner i, ofta varmare klimat än hemma i Sverige. Och siffran stiger stadigt enligt Skatteverket och SCB:s statistik.

Kombinationen sol och värme och lägre skatter är självklart lockande men det finns så klart nackdelar. Regelverket är inte inläst på en förmiddag och kan upplevas ha fällor som gör att långt ifrån alla människor har lust att bryta upp. Barn och barnbarn kommer längre bort ifrån vardagen och detsamma gäller naturligtvis vänner som inte har, eller har lust att göra detsamma. Men å andra sidan så blir ofta boendet i solen organiserat i svenska föreningar och annat som gör att vänkretsen ökar.

Tveklöst är det så att skatten blir lägre men regelverket är alltså inte helt enkelt. I stora drag gäller dock att man ska bo stadigvarande utomlands i minst sex månader, man får inte fortsätta att äga fastighet i Sverige tänkt för året runt boende och sedan gäller det naturligtvis att se över vad som gäller vid sjukdom eller olycksfall. Men äga en lägenhet eller ett hus i Spanien eller Portugal och hyra ett torp i Småland för sommar- och julveckor är inget problem. För "välpensionerade" människor som haft höga inkomster kan det lätta handla om flera hundratusen kronor mer att förgylla livet med.

De flesta pensioner som betalas ut till utlandet är dock till våra grannländer där Finland är störst. Men även i länder typ inom det forna Jugoslavien, varifrån många invandrade hit som arbetskraft, har idag svenska pensionärer. Det är ju samma beteende som när svenskfödda återvänder till sina hemtrakter efter avslutad gärning i exempelvis våra storstäder.

Men trots mer sol med varmare dagar och nätter och mer pension över i plånboken, så är det så att minimal rörlighet i vårt boende är det som lockar de allra flesta. För dem kan säkert områden som exempelvis Skärvet vara ett alternativ. Reavinsten vid försäljning, efter 30-40 år, av en fastighetsförsäljning i exempelvis någon av Växjös stadsdelar, brukar dessutom räcka långt när det ska köpas centralt nyproducerade lägenheter.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.