Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 februari 2018
Med två tomma händer
Ulf Sibner
 
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Visst har Sverige både tidigare och senare "producerat" stora entreprenörer. Men lika, eller nästan lika, kända som Kamprad är mest bekanta som kombinationen entreprenör/uppfinnare. Och i olika omröstningar har Kamprad hållits hästlängder före namn som både Alfred Nobel, Gustaf de Laval eller Ruben Rausing. En generation efter Kamprad och i övergången från industrialiseringen finns namn som Jan Stenbeck, mediemogulen som förändrade mediebranschen och ledde Kinnevikssfären. Men med den skillnaden att han hade stora värden i bland annat skogar att spela med.

I våra dagar tänker många yngre på Daniel Ek medan andra kanske frågar; vem är det? Daniel Ek skapade redan som 23-åring Spotify, online-musiktjänsten som erbjuder möjligheter att lyssna på strömmande musik. Men kanske medveten om att substansen i nya tiders entreprenörskap inte går att jämföra med exempelvis Ikea släppte Daniel Ek tidigt in investerare i bolaget. Just Kamprads ovilja att låta främmande kapital eller makt komma åt Ikea skiljer honom och koncernen ifrån de allra flesta jämförelser, såväl svenska som av andra nationaliteter.

Det finns ett gammalt talesätt som säger; "sätt en smålänning på en klippa i havet så skaver han sig mätt, ge honom en get så blir han rik" Ett talesätt som på många sätt passar in på människor som Ingvar Kamprad. Många har gjort strålande affärer och uppfunnit världsomvälvande föremål, men oavsett vad eller betydelse så är det alltid begreppet att "starta med två tomma händer" som slår allt annat. För de flesta är det omöjligt att värja sig mot "sagan" att en enkel bondgrabb från Småland lyckas. Och lyckas man som Ingvar Kamprad så blir det dessutom gloria av glansen.

Ingvar Kamprad har haft sina motgångar och motståndare. Han har skapat möbler och heminredning för "alla" människor men naturligtvis inte utan att skaffa sig ovänner. Så är nu affärsvärlden en gång för alla. Det har många gånger beskrivits hur Ikeas beställningar har hållit små möbelindustrier prismässigt i ett järngrepp. Men alla jobb som har skapats och alla möjligheter för låginkomsttagare att sätta guldkant på, om inte tillvaron så i vart fall hemmen har alltid vägt tyngre i den andra vågskålen.

Fel och brister är sällan någon människa befriad ifrån. Det är därför tråkigt att se respektlösa inlägg och nyhetsvinklar just i dagar när familjen, vänner, bidragsmottagare och hundratusentals Ikea-anställda tycker att livet blivit lite fattigare.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
Titta det snöar
180119
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen