Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 februari 2018
Med två tomma händer
Ulf Sibner
 
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Visst har Sverige både tidigare och senare "producerat" stora entreprenörer. Men lika, eller nästan lika, kända som Kamprad är mest bekanta som kombinationen entreprenör/uppfinnare. Och i olika omröstningar har Kamprad hållits hästlängder före namn som både Alfred Nobel, Gustaf de Laval eller Ruben Rausing. En generation efter Kamprad och i övergången från industrialiseringen finns namn som Jan Stenbeck, mediemogulen som förändrade mediebranschen och ledde Kinnevikssfären. Men med den skillnaden att han hade stora värden i bland annat skogar att spela med.

I våra dagar tänker många yngre på Daniel Ek medan andra kanske frågar; vem är det? Daniel Ek skapade redan som 23-åring Spotify, online-musiktjänsten som erbjuder möjligheter att lyssna på strömmande musik. Men kanske medveten om att substansen i nya tiders entreprenörskap inte går att jämföra med exempelvis Ikea släppte Daniel Ek tidigt in investerare i bolaget. Just Kamprads ovilja att låta främmande kapital eller makt komma åt Ikea skiljer honom och koncernen ifrån de allra flesta jämförelser, såväl svenska som av andra nationaliteter.

Det finns ett gammalt talesätt som säger; "sätt en smålänning på en klippa i havet så skaver han sig mätt, ge honom en get så blir han rik" Ett talesätt som på många sätt passar in på människor som Ingvar Kamprad. Många har gjort strålande affärer och uppfunnit världsomvälvande föremål, men oavsett vad eller betydelse så är det alltid begreppet att "starta med två tomma händer" som slår allt annat. För de flesta är det omöjligt att värja sig mot "sagan" att en enkel bondgrabb från Småland lyckas. Och lyckas man som Ingvar Kamprad så blir det dessutom gloria av glansen.

Ingvar Kamprad har haft sina motgångar och motståndare. Han har skapat möbler och heminredning för "alla" människor men naturligtvis inte utan att skaffa sig ovänner. Så är nu affärsvärlden en gång för alla. Det har många gånger beskrivits hur Ikeas beställningar har hållit små möbelindustrier prismässigt i ett järngrepp. Men alla jobb som har skapats och alla möjligheter för låginkomsttagare att sätta guldkant på, om inte tillvaron så i vart fall hemmen har alltid vägt tyngre i den andra vågskålen.

Fel och brister är sällan någon människa befriad ifrån. Det är därför tråkigt att se respektlösa inlägg och nyhetsvinklar just i dagar när familjen, vänner, bidragsmottagare och hundratusentals Ikea-anställda tycker att livet blivit lite fattigare.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen