Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 februari 2018
Åt skogen är det
Ulf Sibner
 
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.

En metod som forskare på Linnéuniversitet nu ska studera är vad skogen betyder för människors hälsa och välmående. Gemensamt ska forskare från skog- och träteknik och vårdvetenskap låta människor vistas i skogen för att se om hälsan blir bättre. Det första jag ser när jag sluter ögonen är ett helikopterperspektiv där forskningens små möss ersätts av vilsna och från början skräckslagna små människor som söker sina vägar mellan tuvor och granar. Att de med stressymptom på sikt kommer att må bättre kommer forskningen definitivt att visa. Det skulle jag kunna räkna ut med röv-n och en krita, som en god vän till mig brukar säga när det handlar om att imponeras av självklara forskningsresultat.

Hur som helst så känns det rätt att via en universitetsrapport få det bekräftat att många bör förändra sin livsstil för att må bättre, såväl barn, ungdomar som vuxna. Och detta även om det inte innebär att alla nödvändigtvis måste ut i skogen och lufsa. En total sådan omställning skulle väl dessutom innebära att vår natur skulle blir ordentligt tilltufsad. Det kan var och en konstatera bara genom att studera hur det ser ut i och kring våra anlagda promenadstråk i tätorterna. Även om befolkningstakten i städer, på landsbygdens bekostnad, under lång tid ökat så har det ändå mycket handlat om att "importera" landsbygdens gener. En gen som allt mer späds ut till det omvända, men är naturligtvis inte hela anledningen till dagens välståndssjukdomar. Inte heller människor som lever på landet är helt befriade från psykiska och stressrelaterade sjukdomar.

Att jag ser bilden av vilsekomna försöksobjekt - inga kaniner eller möss, utan människor alltså - är en händelse för många år sedan i skogarna mellan Rydaholm och Ryssby. På gården Fylleskog bodde på den tiden "kungamålaren" John-E Franzén som jag lärt känna. När jag körde förbi gården satt John-E med sitt stativ och målade landskap. På den tiden var han professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och brukade ta eleverna till Småland för realistisk landskapsmålning. Hans studenter hade nyligen gått in i de djupa smålandsskogarna med sina stafflier och professorn berättade för mig, som han uttryckte det, "hälften är snart tillbaka på fälten". Han hade rätt, den första som kom springande med staffli, palett och penslar under armarna var en ung tjej som skräckslaget sa; " jag vågar inte vara där inne, det känns som om träden anfaller mig".

Tyvärr har alltså den moderna människan allt mer ersatt rekreation i skogen med exempelvis "naturupplevelser" på våra köpcentra. Därifrån bärs det hem i överflöd av vad vi långt ifrån alltid behöver av mat, kläder och elektronik. Allt mer blir skogens främsta uppgift att suga i sig av dessa produkters miljönegativa rester. Det är inte bara sorgligt, det är oroväckande.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen