Tillbaka till startsidan
Måndag 19 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 februari 2018
Åt skogen är det
Ulf Sibner
 
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.

En metod som forskare på Linnéuniversitet nu ska studera är vad skogen betyder för människors hälsa och välmående. Gemensamt ska forskare från skog- och träteknik och vårdvetenskap låta människor vistas i skogen för att se om hälsan blir bättre. Det första jag ser när jag sluter ögonen är ett helikopterperspektiv där forskningens små möss ersätts av vilsna och från början skräckslagna små människor som söker sina vägar mellan tuvor och granar. Att de med stressymptom på sikt kommer att må bättre kommer forskningen definitivt att visa. Det skulle jag kunna räkna ut med röv-n och en krita, som en god vän till mig brukar säga när det handlar om att imponeras av självklara forskningsresultat.

Hur som helst så känns det rätt att via en universitetsrapport få det bekräftat att många bör förändra sin livsstil för att må bättre, såväl barn, ungdomar som vuxna. Och detta även om det inte innebär att alla nödvändigtvis måste ut i skogen och lufsa. En total sådan omställning skulle väl dessutom innebära att vår natur skulle blir ordentligt tilltufsad. Det kan var och en konstatera bara genom att studera hur det ser ut i och kring våra anlagda promenadstråk i tätorterna. Även om befolkningstakten i städer, på landsbygdens bekostnad, under lång tid ökat så har det ändå mycket handlat om att "importera" landsbygdens gener. En gen som allt mer späds ut till det omvända, men är naturligtvis inte hela anledningen till dagens välståndssjukdomar. Inte heller människor som lever på landet är helt befriade från psykiska och stressrelaterade sjukdomar.

Att jag ser bilden av vilsekomna försöksobjekt - inga kaniner eller möss, utan människor alltså - är en händelse för många år sedan i skogarna mellan Rydaholm och Ryssby. På gården Fylleskog bodde på den tiden "kungamålaren" John-E Franzén som jag lärt känna. När jag körde förbi gården satt John-E med sitt stativ och målade landskap. På den tiden var han professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och brukade ta eleverna till Småland för realistisk landskapsmålning. Hans studenter hade nyligen gått in i de djupa smålandsskogarna med sina stafflier och professorn berättade för mig, som han uttryckte det, "hälften är snart tillbaka på fälten". Han hade rätt, den första som kom springande med staffli, palett och penslar under armarna var en ung tjej som skräckslaget sa; " jag vågar inte vara där inne, det känns som om träden anfaller mig".

Tyvärr har alltså den moderna människan allt mer ersatt rekreation i skogen med exempelvis "naturupplevelser" på våra köpcentra. Därifrån bärs det hem i överflöd av vad vi långt ifrån alltid behöver av mat, kläder och elektronik. Allt mer blir skogens främsta uppgift att suga i sig av dessa produkters miljönegativa rester. Det är inte bara sorgligt, det är oroväckande.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
Titta det snöar
180119
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)

 
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Alvestaseger mot Rögle, tung HAIF-seger och mängder av Åryd Cup i veck...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen