Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 februari 2018
En nåd att stilla bedja om
Ulf Sibner
 
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.

Religionsfrihet i Sverige är en självklarhet men är den hotad om, i det här fallet muslimer, inte får dessa önskemål tillgodosedda? Religionsfrihet är nu en gång för alla också rätten att avstå religion. Eller till och med att helt slippa den för att hårddra det hela.

Inte heller ska den som inte blir direkt berörd i sin boendemiljö av böneutrop från moskén bortanför Araby, per automatik, vara bortom diskussionerna. Det står alla fritt att ha synpunkter på frågor av den här typen. Men - som vanligt i kommentarstrådar på sociala medier - så går det över styr. Det må vara Vänliga veckan eller inte.

Negativa synpunkter och till och med uttalat motstånd hamnar tyvärr dessutom i samma kloak. Och därför är det säkert många som avstår från att tycka. Eller rättare sagt det tycks men händer knyts i fickorna. En sak som många för övrigt tycker är typiskt svenskt.

Många av de som har betalt för att tycka och ta ställning har initialt tvekat att göra det. Politiker över lag hade inledningsvis svårt att formulera svar på medias frågor. Och då ska vi betänka att det inte var i avvaktan på några kostnadsaspekter eller dylikt. Valet är egentligen enkelt: påverkas religionsfriheten om vi säger nej? Och hur överensstämmer det med religionsfrihet att påverka andra människor?

I debattens kölvatten har också förekommit mer eller mindre konstiga jämförelser. Miljö- och hälsoskyddsinspektören skjuter ifrån sig med förklaringen att deras ställningstagande inte skiljer sig ifrån att godkänna glassbilen? Och eftersom de har fått tillstånd till sina "trudelutter" så har de svarat att om gränsvärden för "decibelutsläpp" hålls så är det OK.

I ärlighetens namn ska sägas att det inte är Miljö- och hälsoskyddsinspektörer som är svaren skyldiga och inte heller polisen. Tyvärr är det dessa båda instanser som stått i fokus. Frågan är självklart politisk, inom ramen för religionsfrihet och inte minst med klara ställningstaganden om hur betydelsefulla religionsfrågor är i integrationsdebatten.

Inte heller jämförelsen med klockringning i våra kyrkor går att bortse ifrån, även om den haltar en aning. Det är också en företeelse som begränsats i modern tid, även om det fortfarande förekommer. Men i mina öron är kyrkornas klockringning främst ett miljöljud, inte ett budskap. Men oavsett vad vi tänker och tycker så ska debatten hållas på en anständig nivå.

Även när det inte är Vänliga veckan.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> Åt skogen är det (180209)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.