Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 februari 2018
Öl i ett mikroperspektiv
Ulf Sibner
 
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.

Det betyder också att det inte bara handlar om människor som blir sina egna fritidsbryggare, det finns bara runt 550 alkoholdryckestillverkare i landet. Så många har anställt personal i en bransch som bara växt de senaste åren och idag sysselsätter cirka 2500 människor. Men det är också en bransch som stöter på motstånd från organisationer som ser restriktivt på konsumtionen men också från förespråkare till landets alkoholmonopol i form av Systembolaget. De senare erbjuder visserligen visst samarbete eftersom de naturligtvis behöver leverantörer men inte gärna ser på konkurrens i själva affärsledet. Däremot har tydligen EU-kommissionen en positiv inställning till denna "alternativa" konkurrent som mikrobryggerierna utgör.

Ingenting talar heller för att det främst är av ekonomiska skäl som den här verksamheten exploderat. Ungefär hälften av producenterna medger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig, medan resten svarar tvekande eller bara ganska god. Så frågan om vinnarna till slut inte blir de som tror på en bättre - och godare - dryckeskultur i det här landet.

Priserna på de små mikrobryggeriernas produkter blir av naturliga skäl högre än de "industriprocessade" och utgör därför inte den främsta faran för överkonsumtion av alkohol eller direkt missbruk. De som uppskattar öl för mer än alkoholen är överrens om att denna "tillväxt" innebär en flora av nya smaker tack vare dessa hantverkare. Liknande torde det vara för de som försöker att i liten skala framställa vin, även om Sveriges klimat inte är optimalt för den drycken.

För de som vill konsumera öl bara för alkoholens effekter finns fortfarande betydligt billigare alternativ på systembolagen, för att inte tala om den legala införseln som gärna blir illegal på en svart marknad. Jag tillhör själv dem som ibland tar en tur till tyska Puttgarden för att "storhandla". Men jag vill vara mycket tydlig med att det handlar om "eget bruk" och bruket är så pass måttligt att det räcker rätt länge. Själva resan ser jag många gånger som en utflykt men visst finns det pengar att tjäna, När det gäller starksprit är det ungefär halva priset, på öl är förtjänsten större än så. Men då handlar det alltså inte om att komma åt särskilt utvecklade smaker eller aromer i brygden.

Det som slår igenom vid denna "egenimport" är naturligtvis skatten. Det svenska processölet håller ändå tämligen hög klass och därför är det också populärt vid dessa resor. Det är på så sätt som långtradare efter långtradare kan frakta öl från Vårby till Puttgarden för att senare hämtas tillbaka i nya biltransporter. Det är inte särskilt miljövänligt och svårt att argumentera för i jämförelse med närproducerat.

Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.