Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 mars 2018
Är du möjligen en Mandelmann?
Ulf Sibner
 
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play. Kort presentation är annars att paret Gustav och Marie Mandelmann driver den ekologiska gården Djupadal på Österlen i Skåne. Något som gör dem självförsörjande. Nå, i och för sig tror jag att TV4 i rätt hög grad bidrar till försörjningen numera,men det är de värda tycker jag.

Det finns säkert en Mandelmann i många, även om dagens samhälle ibland verkar tala emot oss. I vår nuvarande, digital- och teknikstyrda, värld sticker tyvärr människor som Mandelmanns ut. Det de gör är på inte sätt unikt. Generationen som tog tillvara på allt som växte och gick att äta ligger inte så långt bort. Även om övergången till industritillverkad mat i form av halv- och helprodukter i mångt och mycket har tagit över.

Det som är spännande med Gustav och Marie Mandelmann är ändå att de vare sig är barn av landsbygden eller "gröna vågare" i den form som ofta skapat negativa bilder av att återerövra landsbygden. Vad jag förstår så är båda födda i Stockholm och han nästan färdig läkare innan projektet Mandelmanns gård startade. Så även om ersättning från tv-kanalen idag bidrar till självförsörjningen så har de ändå kämpat med det här i över tjugo år.

Många människor som flyttade till staden har ändå behållit lusten och glädjen i att odla. För dem som inte haft egna villaträdgårdar har möjligheten till en kolonilott funnits. Och i spåren av Växjös matmässa har nya idéer slagit rot, för att återknyta till ämnet. Stadsnära odling i det som kallas Eko-backen och andra projekt med närodlat har växt fram och i veckan presenterade Växjö kommun en ny plats på Bräde Udde där små odlingsföretag kan få testa sina produktions- och affärsidéer. Se en liten blänkare om detta till höger på denna sida.

Den presentationen och de här raderna skrivs dock en dag då tankarna kanske främst inte är går till sådd och odling. Vintern slog till lagom till att marknadsknallarna ska ställa till med vårmarknad i Växjö. Men ingen vinter i världen kan besegra almanackan och ljuset. Snart går, den inte allt för djupa, tjälen ur jorden och lockar oss åter till att smutsa ner naglarna i trädgårdslanden, på kolonilotterna eller kanske bara i balkonglådorna. Då kryper det kanske fram en Mandelmann i många av oss. Självförsörjande eller inte så finns det mycket positivt att uppleva i egenodlade livsmedel. Och lär gärna barn och barnbarn att mat inte bara är färdigrullade köttbullar, pizza och fiskpinnar.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.