Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 mars 2018
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
Ulf Sibner
 
ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE
> Stridslystna seniorer (180307)
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt. Ja, jag vet. Det brukar sägas att det inte är journalistiskt helt OK att skriva i egen sak. Men å andra sidan är det inte i egen sak. Att "fylla pensionär", att fundera på yrkeslivet efter att man slutat och så vidare är något vi alla har gemensamt. För oss som har glädjen att uppnå den ålder alltså.

Artur Ringart behöver kanske ingen närmare presentation. Han jobbade med sportjournalistik under säkert 40 år, både på SVT och tv4. Han berättar att han i slutfasen av denna karriär kom med flera ideér om att göra media som på ett seriöst och allvarligt sätt skulle rikta sig till den äldre publiken. Han upplevde det som att han mest fick nobben, tog några årslöner och drog. Sådant som, kanske främst, tämligen välavlönade människor kan göra. Men inte alla. För vi ska veta att detta med att släppa yrkeslivet och bli pensionär inte är ett homogent tillstånd. Många får ut en god pensionslön. Ingen får lika mycket som i yrkeslivet, men för många blir det ekonomiskt mer än OK.

Men vi har också gruppen, i en fallande skala ner till "fattigpensionärer" där det varken finns utrymme för utsvävningar eller guldkant. För de allra sämst beställda handlar det näst intill om en kamp för att överleva. Ringart och många andra medieprofiler är vana att höras och synas men är för den delen inte ensamma. Alla kanske inte har handgreppen för att göra alternativ media som på sikt kan bli allvarlig opinionsbildning. Men inom alla yrkeskategorier ser jag att det idag finns helt andra profiler än tidigare. Människor som inte bara nöjer sig med att bli pensionärer och därmed förväntas hålla käft och mata duvor. Det startade kanske med den ifrågasättande 40-talsgenerationen och har nu nått den 50-talsgeneration som inte lika mycket fått allt serverat som de födda på 40-talet.

Generaliserar jag nu? Ja,självklart. Men det brukar sägas om 40-talsgenerationen att deras föräldrar, i sin lycka över att ha överlevt kriget, fått jobb och lägenhet i olika miljonprogram var så euforiska att de ville ge sina barn allt. Och att det där avtog med tiden. Hur som helst med det, men en sak är väldigt säker. Dagens och morgondagens seniorer kommer inte att, likt våra pensionerade föräldrar från exempelvis 1920-talet, sitta med mössan i handen och låta sig hunsas. Som friska och aktiva seniorer kommer de att kräva av samhället - inte tacka. Som krassliga pensionärer kommer de att kräva av sjukvården - inte tacka.

Som duva är det ingen självklarhet att bli matad i framtiden.

ULF SIBNER
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass

 

Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
Öl i ett mikroperspektiv
180223
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen