Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 mars 2018
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
Ulf Sibner
 
ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE
> Stridslystna seniorer (180307)
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt. Ja, jag vet. Det brukar sägas att det inte är journalistiskt helt OK att skriva i egen sak. Men å andra sidan är det inte i egen sak. Att "fylla pensionär", att fundera på yrkeslivet efter att man slutat och så vidare är något vi alla har gemensamt. För oss som har glädjen att uppnå den ålder alltså.

Artur Ringart behöver kanske ingen närmare presentation. Han jobbade med sportjournalistik under säkert 40 år, både på SVT och tv4. Han berättar att han i slutfasen av denna karriär kom med flera ideér om att göra media som på ett seriöst och allvarligt sätt skulle rikta sig till den äldre publiken. Han upplevde det som att han mest fick nobben, tog några årslöner och drog. Sådant som, kanske främst, tämligen välavlönade människor kan göra. Men inte alla. För vi ska veta att detta med att släppa yrkeslivet och bli pensionär inte är ett homogent tillstånd. Många får ut en god pensionslön. Ingen får lika mycket som i yrkeslivet, men för många blir det ekonomiskt mer än OK.

Men vi har också gruppen, i en fallande skala ner till "fattigpensionärer" där det varken finns utrymme för utsvävningar eller guldkant. För de allra sämst beställda handlar det näst intill om en kamp för att överleva. Ringart och många andra medieprofiler är vana att höras och synas men är för den delen inte ensamma. Alla kanske inte har handgreppen för att göra alternativ media som på sikt kan bli allvarlig opinionsbildning. Men inom alla yrkeskategorier ser jag att det idag finns helt andra profiler än tidigare. Människor som inte bara nöjer sig med att bli pensionärer och därmed förväntas hålla käft och mata duvor. Det startade kanske med den ifrågasättande 40-talsgenerationen och har nu nått den 50-talsgeneration som inte lika mycket fått allt serverat som de födda på 40-talet.

Generaliserar jag nu? Ja,självklart. Men det brukar sägas om 40-talsgenerationen att deras föräldrar, i sin lycka över att ha överlevt kriget, fått jobb och lägenhet i olika miljonprogram var så euforiska att de ville ge sina barn allt. Och att det där avtog med tiden. Hur som helst med det, men en sak är väldigt säker. Dagens och morgondagens seniorer kommer inte att, likt våra pensionerade föräldrar från exempelvis 1920-talet, sitta med mössan i handen och låta sig hunsas. Som friska och aktiva seniorer kommer de att kräva av samhället - inte tacka. Som krassliga pensionärer kommer de att kräva av sjukvården - inte tacka.

Som duva är det ingen självklarhet att bli matad i framtiden.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.