Tillbaka till startsidan
Söndag 22 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 mars 2018
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Ulf Sibner
 
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren. Att det är countrymusikens Mecka går inte att ta miste på när du väl är där. Varje bar, med eller utan självaktning, bjuder på liveband i princip dygnets alla timmar. Och hela showen serveras på en egen Broadway, inte mycket längre än Storgatan i Växjö.

Nu har de dessutom ett av USA:s bästa hockeylag i sina "Predators" med fyra svenskar i laget och ett av förhandstippade lag till finalen i Stanley Cup framåt juni månad. Just deras tre hemmamatcher i förra veckan var det egentliga resmålet för mig. Men det är klart när det bara är lite drygt 30 mil till Memphis och Elvis Graceland som numera är ett stort turistmål, går det ju inte låta bli att hyra en bil och dra dit. I vart fall om man som jag, aldrig har varit där tidigare. Så nu har varit inne både i hus och det privata flygplanet hos "Kingen".

Miljömässiga funderingar är ju något som vi inte kan tränga undan nu för tiden. Och även om jag inte hör till dem allra största miljöbovarna så reflekterar man ju. Och då konstaterar man att USA - i miljöfrågor - inte tillhör föregångsländerna i världen. Dessutom är det en dyster tanke att exempelvis Kina snart är i samma läge. Bilarna är stora och formligen slukar bensin eller diesel. Av privatekonomiska skäl är det ett mindre problem än här hemma. Priset på drivmedel är mindre än hälften av vad du och jag betalar. Och när det gäller miljöfrågor så är det ju dessutom det där med flygtrafiken. Men vill vi nu besöka USA, eller för den delen andra kontinenter, så går det ju inte att resonera som drängen Arvid i Mobergs Utvandrarna. Han kom ju på den briljanta idéen när Oceanien var i vägen och föreslog Robert; "landvägen Robert, varför tar vi inte landvägen".

Speciellt när
man mellanlandar på flygplatser i Amsterdam, Washington eller Chicago blir man medveten om att flyget inte är någon marginell rörelse och eller miljöfråga. Tusen och åter tusen människor rör sig, likt i en myrstack, i sin iver att hitta rätt terminal och gate. Men, som min stolsgranne på väg tillbaka sa när jag tog upp frågan. "Det är oerhört viktigt att vi kommer ut i världen, ser oss omkring och träffar andra människor." Han var en pensionerad professor från Portland Oregon och varmt övertygad om att miljöfrågor kan lösas med teknik och inte genom att vi drar oss tillbaka, som han sa, i våra hålor.

Rätt eller fel? Svårt att säga men självklart har han en poäng.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen