Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 mars 2018
Utlämnande fakta
Ulf Sibner
 
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier? Frågan har ställts tidigare men också viftats bort av de främsta ivrarna av sociala medier och internet som ser dessa som vägen till himmelen.

Nordea har beslutat att inte längre låta bankens hållbara fonder köpa aktier i det sociala nätverket Facebook. Karantän tills vidare gäller för Facebook-investeringar, skriver storbankens hållbarhetschef Sasja Beslik på Twitter. Nordeas beslut kommer sedan brittiska myndigheter inlett en utredning av hur Facebook har agerat i samband med att personlig användarinformation från Facebook har använts av det omstridda bolaget Cambridge Analytica, vars ledning i en brittisk dokumentär avslöjats med att skryta om hur man riggar digital manipulation och politisk smutskastning i valkampanjer. En kontroll som SR Ekot gjort visar att alla partier inom alliansen fått erbjudande om Cambridge Analyticas tjänster men avböjt.

Det spridda materialet består till mycket stor del av information som många gladeligen "matar" exempelvis Facebook med. Helt aningslöst berättar många, ofta genom till synes oförargliga enkäter och personlighetstester, om vad vi tror, tycker, tänker, gillar, ogillar, har gjort eller inte gjort. Och jätten "glufs-glufs" slickar i sig. Materialet sammanställs och säljs sedan till bolag likt Cambridge Analytica och andra. Och det finns heller ingen anledning att tro att ens en bråkdel är seriösa. Personuppgifter är hårdvara och användbara till både det ena och andra. Vad vi avslöjar för intresse på exempelvis Facebook är viktigt underlag för att rikta reklam mot oss som bäst passar in.

Nordeas beslut motiveras av de avslöjanden som gjorts och den turbulens som har uppstått kring Facebook, som slår mot allmänhetens syn på bolaget och skapar en ökad risk för skärpt reglering av sociala nätverk. Efterlängtat av många men också motarbetat av Facebooks många lärjungar världen över. Myndigheter i USA utreder också Facebooks hantering av användaruppgifter, sedan det uppstått misstankar om brott mot förordningar. Ett brittiskt parlamentsutskott och EU-parlamentet har begärt att Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg förklarar det sociala nätverkets agerande. Men det är nu så med gudar att de dyrkas men helst ser sig ouppnåeliga och agerar därefter.

Själv kommer jag ihåg hur det var för bara några decennier sedan. På nittiotalet var det vanligt att de allra flesta vägrade uppge de fyra sista siffrorna i sitt personnummer av risk för att utsättas för ofrivillig, personlig striptease. Idag är våra personnummer ingen hemlighet längre, med eller utan medgivande. Att allt fler dessutom låter sig bedras genom att lämna ut såväl kontonummer som privata inloggningsuppgifter till kreti och pleti är naturligtvis allvarligare än att vi glatt berättar vad vi tror, tänker och tycker i oskyldiga enkäter. Men faktiskt lika aningslöst.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen