Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 mars 2018
Sådan herre - sådan hund
Ulf Sibner
 
ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE
> Nominerad djurklinik (180329)
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.

Men som många andra hund- och kattägare måste det erkännas att det skulle till mycket för att man inte skulle göra allt för hans hälsa och välbefinnande. Även om en del som sticks till honom vid matbordet inte alltid är till för hans mages bästa, mer för att ögonen som tigger är i det närmaste oemotståndliga.

Djursjukhus och smådjurskliniker får allt mer att göra. På Växjö nya djurklinik sysselsätts cirka tolv personer av vår önskan att våra husdjur ska ha det så bra som möjligt. I hela landet fanns för några år sedan runt två miljoner hundar och katter. Och antalet lär inte ha minskat tills idag. Då räknade man med att vart fjärde hushåll har minst en hund eller katt.

Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala beräknade att mer än 8000 personer sysselsätts inom bara katt- och hundsektorn. Bidraget till den svenska bruttonationalprodukten - BNP - uppskattades till sju miljarder kronor per år! Lågt räknat enligt SLU:s beräkningar då. Bara inköp av valpar beräknas till över 600 miljoner per år.

Och vi svenskar verkar vara beredda att lägga mycket pengar på våra sällskapsdjur även efter valpköpet. Mellan 2003 och 2014 fördubblades summan som vi spenderar på hundar och katter när det gäller foder, utrustning, inköp av djur och kostnader för veterinärtjänster. Under 2014 uppgick den summan till drygt elva miljarder kronor. Men till detta ska också läggas kostnader för exempelvis inackordering, omvårdnad och tävlingsverksamhet som gör att omsättningen uppskattas till över 16 miljarder kronor.

Visst finns det också djur som inte mår bra. Men där tar ändå samhället och djurskyddet genom lagstiftning ett ganska stort ansvar. När vanvård av djur avslöjas har aktuell myndighet möjlighet att ta djuren ifrån ägarna och kraftiga böter utdöms för vanvård av djur. Det är väl bra och förhoppningsvis blir tragiska fall som med efterlämnade ''sommarkatter'' allt mer sällsynt.

Vi kommer förhoppningsvis allt mer bort från tiden när Karo stod bunden med en tvåmeterskedja vid hundkojan i ur och skur. Men det som djurägare ändå bör tänka på är att våra sällskapsdjur inte heller mår bra av att bli behandlade som en jämlike, eller ännu värre ta rollen som alfahanne i en familj. Väl omhändertagen, med näringsriktig kost och mycket motion, men ändå placerad i låg rangordning i flocken mår hunden bäst.

Men när man tänker efter är det enklare sagt än gjort. Speciellt med en brun Wachtel som tar den plats i sängen som behagar honom mest.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen