Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 april 2018
Växjös skärgård
Ulf Sibner
 
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.

Det finns olika anledningar till dessa projekt. Statens bidrag handlar om att förbättra kvaliteten på det vatten som rinner ut i haven. Kommunen har naturligtvis också liknande miljömål men också en bättre vattenkvalitet för våra upplevelser skull.

Att Trummen och Växjösjön - som idag ingår i våra stadsmiljöer - fått en bättre vattenkvalitet i form av bättre siktdjup och minskad algblomning blir därmed en viktig estetisk fråga. Och kring dessa, mest stadsnära, sjöar har också närvaron i form av rekreation ökat. Men sjöarnas förbättrade kvalitet har också bidragit till att intresset för bostadsbebyggelse ökat rejält. För ett antal år sedan var sjöarnas kvalitet så dåligt att få hade intresse vare sig för rekreation eller bebyggelse i deras närhet.

I naturliga sjöar fastläggs betydande mängder fosfor i bottnen. En stor del av fosforn binds då till naturligt förekommande mineral som järn, aluminium och kalcium. Genom dessa bindningar fungerar de flesta sjöar som naturliga reningsverk mot övergödning.

I Växjösjöarna och på många andra platser med omfattande övergödning har balansen mellan fosfor och fosforbindande ämnen störts. Det finns inte tillräckligt med fosforbindande ämnen i relation till mängden fosfor. Sjöbottnarna läcker därför oerhört stora mängder fosfor, särskilt under sommaren. Under en enda månad kan mer än 2000 kilo ren fosfor frigöras från botten av Södra Bergundasjön. Som jämförelse är tillförseln från uppströmsliggande sjöar, dagvatten, skogsbäckar med mera, knappt 400 kilo per år.

Så de miljoner som nu satsas på förbättrade vattenkvaliteter har alltså flera sidor av myntet. Därmed är nästa fråga vem eller vilka som kan, vill eller får öka närvaron vid och på sjöarna. I takt med att sjöarna blir mer attraktiva kommer dessa frågor att aktualiseras. Historiskt har det redan dykt upp en del saker där olika intressen kolliderat.

Båtlivet på
Växjösjön och Trummen är exempelvis fortfarande i stort sett noll. Men här lär säkert snart komma fram önskemål om att exploatera ytorna, såväl marknadsmässigt som genom ett utökat intresse för öppet vatten för rekreation. Södra- och norra Bergundasjön har en mer naturnära miljö omkring sig men även runt dessa sjöar börjar bostadsbebyggandet tränga sig på. Men också förbättrat fiske efter de åtgärder som gjorts ökar intresset.

Hur det ska bli med båtar och annat friluftsliv på och runt Växjös stadsnära sjöar - parallellt med miljöåtgärder - måste bli en prioriterad strategisk fråga för politikerna. Vad får vi göra och inte göra i dessa naturresurser i framtiden?

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen