Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2018
Tjuv och polis
Ulf Sibner
 
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
 
Enligt Svensk Handel handlar det om en ökning med 30 procent de senaste tre åren. En ICA-handlare i Sätra Centrum , utanför Stockholm, är en av få som fortfarande anmäler alla brott, men säger i en artikel på Svenskt Näringslivs webb att av de 50 brott som han anmälde under förra året var det endast tre som ledde till åtal. Vid flera av tillfällena när han själv gripit gärningsmän har han haft stöd av övervakningsfilmer. Men trots gripen misstänkt och bevis i form av filmer har utredningarna lagts ner.

Kanske inte
så konstigt att antalet anmälningar minskat och att allmänheten får uppfattningen att problemen också gör det. Det enda som ökar är butiksägares och deras anställdas förtroende för rättsväsendet. Och Svensk Handel pekar inte ut larmade poliser för det här.

Självklart finns det istället butiksägare och handelanställda som tar lagen i egna händer. Inte heller det är naturligtvis någon bra lösning på problemen. Risken är stor att de som jobbar i butikerna för att sälja varor och inte vakta dem, gör sig själva till gärningsmän och brottslingar till brottsoffer. I och för sig är väl många av stölderna enkla snatterier och efter avslöjandet får butiken tillbaka sina varor som passerar dörrarna utan att vara betalda och därmed låter sig nöjas.

Om samhällets brottsstatistik inte speglar verkligheten så har vi till slut ingen verklighet utan bara olika uppfattningar som står emot varandra. Att Svensk Handel nu - återigen - larmar blir aldrig till en sanning. De kommer aldrig att ingå i exempelvis kriminologers eller andra brottsforskares syn på saken. Förmodligen inte heller det faktum att många stölder också följs av verbala hot eller till och med fysiska hot.

En annan sak som försvårar för butiksägare och deras personal är att de heller aldrig kan avvisa personer i preventivt syfte utan problem. Kommer någon in på din tomt kan du avvisa vederbörande, kommer någon för nära din bil eller annan egendom kan du också agera. Men när det gäller butiker där småföretagare många gånger har hela sitt "aktiekapital" så betraktas de i princip som offentliga inrättningar. Något som exempelvis inte gäller banker eller andra kontor där det är fritt fram att godkänna kunden innan man öppnar dörren. En misstanke om att någon enbart är inne för att stjäla kan i en handvändning vändas till att butikspersonalen, inte bara misstänks för utan till och med åtalas för att ha diskriminerat någon.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen