Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 april 2018
Växer ingen mossa på stenar som rullar
Ulf Sibner
 
ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE
> Resecentrum i tillfälliga lokaler (180420)
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.

Vi i media har skrivit om och bevakat dessa projekt och mycket annat som hänt i Växjö genom åren. Allmänheten borde vara välinformerad kan vi tycka, ändå haltar debatt och diskussioner som följer av händelserna och rapporteringar. Det är ju nu i och för sig bra, alla ska vi inte tycka lika och inte bara svälja allt som beslutas. Men i grunden handlar det om att inför faktum står vi maktlösa, och alla dessa faktum har vi rapporterat om genom åren. Växjö växer och oavsett om vi tycker olika om det så är det inget vi kan göra något år. Definitivt inte motarbeta menar de flesta.

Rapporterna om Växjö som en av landet starkaste tillväxtkommuner under 2000-talet blir ibland lett till nyheter som ibland läses med en gäspning. Och därför är det intressant att sätta in tillväxten i en jämförelse. I detta sydöstra hörn av Sverige - som för övrigt bevakas gemensamt av Gota Media - finns Växjö, Kalmar och Karlskrona. Men vi kan addera Kristianstad också eftersom deras främsta media ingår i vår "familj".

Om vi tar det som är mest siffermässigt så har Växjö kommuns befolkningsutveckling under 2000-talet ökat med cirka 15.000 invånare i jämförelse med cirka 5000 i Kalmar och cirka 4000 i Karlskrona. Något bättre har befolkningsutvecklingen varit för Kristianstad. Skånemetropolen har ökat med cirka 9000 invånare under samma tid. Siffrorna jag använder tog jag från Wikipedia och gäller mellan 2000 och 2016. Och det finns ingen anledning att misstro de siffrorna.

Vi gör gärna jämförelser mellan just Växjö, Kalmar och Karlskrona. Men det funkar inte att titta på hur de sistnämnda utvecklar eller kanske bevarar sina stadsmiljöer när vi ska jämföra. Växjö har genom beslut, eller möjligen genom tillfälligheter, bestämt sig för att gå från en småstad till en liten storstad. Kalmar och Karlskrona kan helt enkelt inte matcha detta.

Personligen
har jag varken anledning eller vilja att försvara beslut i denna expansionsfas. Kan dock konstatera att det inte fungerar att sparka sig bakåt, oavsett vad vi som enskilda människor tycker. Det går heller inte att bromsa sig ur en uppförsbacke som Maria Lundqvists rollkaraktär, bibliotekarien i tv-serien Sally brukade säga. Även om uppförsbacken symboliserar något helt annat än stigande befolkningssiffror för Växjö kommun. Det är sådana fakta som gör att exempelvis mossor och lavor som råkar leva sina stilla liv i närheten av Fagrabäcksrondellen kommer att försvinna.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen