Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 april 2018
Gadda ihop sig
Ulf Sibner
 
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.

Några innehåller så kallade aromatiska aminer som misstänks vara cancerframkallande, skadliga för arvsmassan, skadliga för reproduktionsförmågan, eller allergiframkallande. Flera har förhöjda halter av arsenik, kadmium, bly, barium, kobolt, zink eller polycykliska aromatiska kolväten. Läkemedelsverket uppmanar alla som tänker tatuera sig att fråga sin tatuerare om färgerna uppfyller reglerna. Undrar just hur många som kan det?  Magnus Crona som är utredare på verket säger att man generellt sett vet ganska lite om tatueringsfärgers effekt på hälsan och anser att det behövs fler studier på området. I verkets register finns över två tusen färger anmälda och resurser finns inte att analysera så många.

Men allt fler människor tatuerar sig idag. Eller "gadda" sig som det mer populärt heter. En kroppsdekoration som för inte så länge sedan var vanlig hos främst sjömän, men också bland människor i utkanten av samhället, som kriminella och lösdrivande personer. Vem kommer inte ihåg hur föräldrarna förfasade sig över när man, med bläckpennan, i skolan tryckte in de klassiska tre "luffarprickarna" för att döva tristessen på lektioner som hade en förmåga att aldrig vilja ta slut?

Nu är ju i och för sig inte utsmyckningar alls något avvikande för om vi bortser från eventuella hälsorisker kan det betraktas som typiskt mänskliga drag att sätta avtryck. Och vad är väl mer naturligt att göra det på än på den egna kroppen? Speciellt nödvändigt verkar det vara för idrottsmän och i synnerhet fotbollsspelare. Inte heller det så konstigt eftersom de i sitt utövande exponerar stora ytor naket skinn.

Ordet tatuering
kommer från polynesiska. Denna teknik kallades tatau, som senare blev tatuering eller Tattoo. I denna teknik tog man djurben och spetsade dessa till vassa, kamliknande nålar som man doppade i bläck och sedan slog in i huden med en liten benhammare. Så tatuering har funnits i tusentals år i många kulturer runt om världen. Efter att de tidiga europeiska kulturerna övergått till kristendom var det i västvärlden nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar, fram till dess att det åter blev ett mode på 1980-talet.

Men även om det finns möjligheter att ta bort tatueringar så är det ändå, på många sätt, ett slutgiltigt beslut. En tatuering sitter där den sitter. Och det är ju nu så med oss människor att många av oss kanske har svårt att hålla fast vid budskap eller symboler som vi en gång inte hade några som helst problem med. I Danmark är det exempelvis inte tillåtet att tatuera någon i ansiktet eller på händerna. Speciella varningsflaggor bör väl kanske också höjas för tatuerade namn på flick- eller pojkvänner från förr som den nya partnern måste ligga och läsa när det är dags att gå och lägga sig. Själv har jag inga tatueringar, men det beror nog främst på min låga smärtgräns.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Växer ingen mossa på stenar som rullar
180420
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen