Tillbaka till startsidan
Måndag 21 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 maj 2018
Plikten framför allt
Ulf Sibner
 
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Plikten - etiskt och moraliskt sett som en mänsklig skyldighet, har allt mer glidit över i en syn på bestraffning. Värnplikten som har avskaffats men återinförts som någon halvvariant av plikt och frivillighet är ett bra exempel.  I förra veckan kunde vi så läsa - med rubriken "Unga förstår inte plikten i värnplikten" - att många av de 18-åringar som numera har skyldighet att lämna uppgifter om sig själva till mönstringsunderlaget, och därmed kan bli skyldiga att mönstra och genomföra militär grundutbildning enligt lagen om totalförsvarsplikt inte förstår.

Mätningar som Rekryteringsmydigheten gjort visar att ungdomar känner till att man är skyldig att fylla i mönstringsunderlaget och att man är skyldig att komma om man blir kallad till mönstring, men få förstår att det handlar om tvång och att det medför konsekvenser för dem som inte följer skyldigheterna.

6000 i åldersgruppen svarade förra året inte på myndighetens krav. Därmed skulle de drabbas av ett vite på 2500 kronor. Något som senare drogs tillbaka helt. Av de 18-åringar som kallades till mönstring dök cirka 100 aldrig upp. Enligt kontroller hade många av dem "glömt" bort att komma! Ett antal av de fallen hanteras av åklagaren, så det återstår att se om det får lagliga konsekvenser eller blir till en ny "amnesti".

Det finns många synpunkter på att ha, eller inte ha ett militärt försvar. Men det fanns det även på den tiden allmän värnplikt fanns kvar. Men att tycka att man inte ville göra militärtjänst räckte inte för att utebli från mönstring även om det gick att få så kallad frisedel i ömmande, eller kanske ömkande fall.  Men nu är tydligen plikt - som begrepp - utbytt mot uppdrag eller till och med en förfrågan som uppfattas som något som kan avböjas om lust eller tid inte finns.

Plikt är en skyldighet, men har även i allmänt språkbruk förändrats till något som går att krångla sig ur. Bryter man mot reglerna i golf kan man exempelvis få "plikta" med ett slag, alltså förvisso försämra sitt resultat men inte mer än så. I vardagslivet hör vi också allt mer sällan någon säga att "plikten kallar". Mer vanligt är ursäkter som "att livspusslet inte går ihop. Ett annat exempel är "att det är mycket nu".

Det senare enligt många filosofer den ultimata ursäkten för sitt egna tillkortakommande.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
Växer ingen mossa på stenar som rullar
180420
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
LEDAREN
Ingen trött valfångst
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen