Tillbaka till startsidan
Fredag 25 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 maj 2018
Ingen trött valfångst
Ulf Sibner
 
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.

När det gäller ekonomin är jag inte speciellt orolig, även om en hyfsad lönecheck inte längre dansar in på kontot. Det finns så många ibland mina nya "kollegor" som har det mycket, mycket sämre. Ja, för en del så illa att de ligger under anständiga fattigdomsnivåer för andra grupper. Och jag har sett det på nära håll. Min mor - som inte längre finns - var en av dem. Hon slutade tidigt att lönearbeta och blev hemmafru. Hon tog hand om, och det ska erkännas, servade man och barn på ett nästan överdrivet sätt som det visserligen finns likheter med idag, men inga jämförelser ekonomiskt.

Nu talar vi inte forntid så visst hade det funnits kommunal barnpassning även för vår familj om hon fortsatt arbeta. Men nu blev det inte så och därför levde hon sina sista år på en minst sagt minimal pension. Vad hon inte fick tillgodogöra sig ekonomiskt var nämligen, tillsammans med väldigt många i hennes situation, den insats de gjorde för att kommunernas dagis- och fritidskostnader inte skulle raka i höjden. De föräldrar som lämnade barnen betalade småsmulor för att kunna bygga upp sin pension. Så gjorde delvis jag och så har det fortsatt. Hennes insats var naturligtvis på gott och ont för alla, men lön för mödan? Nej det var det inte frågan om.

I veckan läste jag om en kvinna med ungefär samma pensionssituation som min mor. Hon var tvungen att säga nej till den lagade maten på äldreboendet hon hyrde. Tur för henne att hon har två barn som byts vid att bjuda hem henne på lunch varje dag i veckan.

Nu slåss partierna om att tala om hur mycket de tänker satsa på - den jättestora väljargruppen - pensionärerna. Så alla ni som de närmste månaderna lyssnar på lockropen. Sätt er in i hur mycket "satsningarna" kommer att vara värda i slutändan. Kolla fakta. 

Nästan allas pensionsvillkor är olika. Men för många handlar det tyvärr om att satsningen - netto - ger ungefär så mycket att det räcker till en extra pizza i månaden. Men - som sagt - det är drygt två (2) miljoner pensionärer som ska rösta i september. Jag har sagt det innan och det är värt att notera igen. Den gruppen är förhoppningsvis en "tickande bomb" för de politiker vid makten som inte förstår det, och inte bara en "trött valfångst".

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
Växer ingen mossa på stenar som rullar
180420
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen