Richard Grügiel växte upp i ett flyktingläger i Västtyskland efter andra världskriget, kom till Sverige som sommarbarn och sedermera fosterbarn och blev så småningom präst i Svenska kyrkan. Sitt omvälvande livsöde berättade Richard om i samband med Torsdagsträffen i Västrabokyrkan. Det blev en stund av både glädje, eftertanke och livsreflektion.
FOLK I FARTEN. ”Från flykting till präst”. Så löd rubriken när Richard Grügiel, numera komminister i Mariakyrkan, gästade Torsdagsträffen i Västrabokyrkan. Det är ett fascinerande levnadsöde som Richard kan berätta om. Han tillbringade sina barndomsår tillsammans med sin mamma och sina syskon i ett flyktingläger i Västtyskland efter andra världskrigets slut. Därefter skickades han via Örebromissionen till Sverige, först som sommarbarn och sedan som fosterbarn.
– Min pappa hade varit otrogen och det blev en vårdnadstvist. För att förhindra att pappa fick vårdnaden skickade mamma oss till Sverige. Jag minns att vi satt längst bak i en folkvagnsbuss. I Västtyskland såg vi nästan bara ruiner men när vi kom till Sverige började vi räkna väderkvarnar längs vägarna.
Richard blev adopterad av sina svenska fosterföräldrar och växte upp i en landsbygdsmiljö i Västergötland med starka kristna traditioner. Sin egen kallelse fick han sittande i en traktor ute på en åker.
– Jag hjälpte min pappa att harva och där ute på åkern fick jag en väldigt stark ingivelse; du ska bli präst! Och det har varit min kallelse sedan dess.
Erfarenheterna som flyktingbarn har påverkat Richards vägval som vuxen och gjort honom starkt engagerad i flyktingfrågan. Under 90-talet var han med och gömde utvisningshotade flyktingfamiljer.
– Bland annat gömde vi en familj just här i källaren i Västrabokyrkan...
LÄS MER I VK 12, UTE 20/3
DAVID FÄRDIGH