Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 juni 2017
Trippel på konsthall
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
I sommarutställningen Vång på Ronneby kulturcenter breddas synen på landskap, konst och arkeologi. Men sommaren bjuder också på diffusa och svekfulla minnen i textil och collage samt utmanande frågor kring vad som kan visas på en kommunal konsthall.

RONNEBY. I sommar kan man se tre utställningar i den stora vackra utställningshallen i Ronnebys kulturkvarter. Utställningen (s)KÖN av Ruskig Ångest, graffitikonstnären Pär Andreasson, kan tyckas lämna betraktaren i sticket. För många av bilderna är vända mot väggen och ska man få en föreställning om Pär Andreassons arbetssätt och bildspråk är man hänvisad till en video. Istället blir utställningen en manifestation mot det avtal som styr utställningen. Meningen Pär Andreasson vänder sig mot är att den utställande konstnären förbinder sig att ''Respektera Ronneby kommuns policy att undvika uttryck som kan uppfattas som rasistiska eller könsdiskriminerande.''

– Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mina verk. Ni får uppfatta dem hur ni vill, säger han under invigningen som bland annat innehåller ett symboliskt undertecknande av ett förstorat utställningskontrakt.

Håkan Robertsson, verksamhetsledare på Ronneby Folkteater, inviger utställningen. Dan vill, liksom Pär Andreasson, låta många röster höras.

–  Det behövs nya friska tankar. Konsten är viktig för att ställa obekväma frågor. Den här utställningen blev väldigt spännande. Vad får visas på en kommunal konsthall, säger Håkan Robertsson.

Britt-Marie Frennessons utställning Klänningar & collage ställer frågor av ett helt annat slag. Hon är född i Ronneby men bor och verkar sedan i London. Hon arbetar i blandtekniker men visar främst arbeten i textil och papper. Utställningen cirklar kring hur våra minnen bleknar, blir diffusa och börjar försvinna.

– Mycket är taget ur mina egna minnen men jag har också samlat material som har talat till mig på något sätt. Alla minnen blandas och lagras på varandra, säger hon...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen