Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 juni 2017
Trippel på konsthall
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
I sommarutställningen Vång på Ronneby kulturcenter breddas synen på landskap, konst och arkeologi. Men sommaren bjuder också på diffusa och svekfulla minnen i textil och collage samt utmanande frågor kring vad som kan visas på en kommunal konsthall.

RONNEBY. I sommar kan man se tre utställningar i den stora vackra utställningshallen i Ronnebys kulturkvarter. Utställningen (s)KÖN av Ruskig Ångest, graffitikonstnären Pär Andreasson, kan tyckas lämna betraktaren i sticket. För många av bilderna är vända mot väggen och ska man få en föreställning om Pär Andreassons arbetssätt och bildspråk är man hänvisad till en video. Istället blir utställningen en manifestation mot det avtal som styr utställningen. Meningen Pär Andreasson vänder sig mot är att den utställande konstnären förbinder sig att ''Respektera Ronneby kommuns policy att undvika uttryck som kan uppfattas som rasistiska eller könsdiskriminerande.''

– Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mina verk. Ni får uppfatta dem hur ni vill, säger han under invigningen som bland annat innehåller ett symboliskt undertecknande av ett förstorat utställningskontrakt.

Håkan Robertsson, verksamhetsledare på Ronneby Folkteater, inviger utställningen. Dan vill, liksom Pär Andreasson, låta många röster höras.

–  Det behövs nya friska tankar. Konsten är viktig för att ställa obekväma frågor. Den här utställningen blev väldigt spännande. Vad får visas på en kommunal konsthall, säger Håkan Robertsson.

Britt-Marie Frennessons utställning Klänningar & collage ställer frågor av ett helt annat slag. Hon är född i Ronneby men bor och verkar sedan i London. Hon arbetar i blandtekniker men visar främst arbeten i textil och papper. Utställningen cirklar kring hur våra minnen bleknar, blir diffusa och börjar försvinna.

– Mycket är taget ur mina egna minnen men jag har också samlat material som har talat till mig på något sätt. Alla minnen blandas och lagras på varandra, säger hon...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Öppnar sin trädgård för intresserade

Lilian Karlsson visar gärna upp sin trädgård för allmänheten. 

Strax utanför Kalvsvik, vid Åsnens strand, bor Lilian och Lennart Karlsson med sjön som närmsta granne. I trädgården vid Ljusadal är det nu skördetid och att människor från när- och fjärran under hela sommaren valt att besöka deras hem är för dem en ynnest. Många tips delas ut under samtalen och att bli pensionär på heltid är inte något som lockar dessa trädgårdsintresserade människor. 

Läs mer...
Redo för nya utmaningar
170820
Det är nu 20 år sedan som Anne-Mo Timerdal tillsammans med sin familj flyttade från Stockholm ner till Växjö. Här har hon under alla år arbetat på Gallerix, men när så butiken lade ned tidigare i år var hon inte den som gick och gömde sig – tvärtom.
Läs mer...
Musikfestivalen som gillar det lekfulla
170819
Medan många musikfestivaler präglas av storskalighet och kommersialism så går Tillbakakakafestivalen åt motsatt håll och vill vara det lekfulla och spontana alternativet. Förra helgen var det dags för den tionde upplagan som ägde rum vid Sikabacken i Ingelstad.
Läs mer...
Dags att summera sommaren
170816
Under hela sommaren har projektet Scensommar pågått i såväl Växjö som i Alvesta kommun och i veckan var det så dags för de sista programpunkterna att gå av stapeln. Projektledare Thérese Johansson menar att satsningen ännu en gång varit lyckad och pekar inte minst på samarbeten mellan lokala föreningar. Tisdagens konsert med Simon och Fredrik, som tolkade Simon & Garfunkel, lockade i vanlig ordning storpublik.
Läs mer...
> På väg mot en bättre tillvaro (170813)
> Lyssnande lärande (170812)
> På expedition i konstens tecken (170812)
> Arbete för en varaktig fred (170810)
> En mässa för vävningen (170809)
> Flitiga bin på museum (170704)
> Utställning om folkskolan (170702)
> Ulf Jansson visar naturen i närbild (170701)
> Glada bravader spelar Söderkåkar (170701)
> Vill skapa en scen för den nutida musiken (170630)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen