Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 juni 2017
Trippel på konsthall
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
Graffitikonstnären Pär Andreasson ställer frågor om vad som kan visas på en kommunal konsthall.
I sommarutställningen Vång på Ronneby kulturcenter breddas synen på landskap, konst och arkeologi. Men sommaren bjuder också på diffusa och svekfulla minnen i textil och collage samt utmanande frågor kring vad som kan visas på en kommunal konsthall.

RONNEBY. I sommar kan man se tre utställningar i den stora vackra utställningshallen i Ronnebys kulturkvarter. Utställningen (s)KÖN av Ruskig Ångest, graffitikonstnären Pär Andreasson, kan tyckas lämna betraktaren i sticket. För många av bilderna är vända mot väggen och ska man få en föreställning om Pär Andreassons arbetssätt och bildspråk är man hänvisad till en video. Istället blir utställningen en manifestation mot det avtal som styr utställningen. Meningen Pär Andreasson vänder sig mot är att den utställande konstnären förbinder sig att ''Respektera Ronneby kommuns policy att undvika uttryck som kan uppfattas som rasistiska eller könsdiskriminerande.''

– Jag har ingen aning om hur ni uppfattar mina verk. Ni får uppfatta dem hur ni vill, säger han under invigningen som bland annat innehåller ett symboliskt undertecknande av ett förstorat utställningskontrakt.

Håkan Robertsson, verksamhetsledare på Ronneby Folkteater, inviger utställningen. Dan vill, liksom Pär Andreasson, låta många röster höras.

–  Det behövs nya friska tankar. Konsten är viktig för att ställa obekväma frågor. Den här utställningen blev väldigt spännande. Vad får visas på en kommunal konsthall, säger Håkan Robertsson.

Britt-Marie Frennessons utställning Klänningar & collage ställer frågor av ett helt annat slag. Hon är född i Ronneby men bor och verkar sedan i London. Hon arbetar i blandtekniker men visar främst arbeten i textil och papper. Utställningen cirklar kring hur våra minnen bleknar, blir diffusa och börjar försvinna.

– Mycket är taget ur mina egna minnen men jag har också samlat material som har talat till mig på något sätt. Alla minnen blandas och lagras på varandra, säger hon...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.