Tillbaka till startsidan
Måndag 23 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Raku - keramik i flammande ugn
De heta föremålen täcks av sågspån som genast börjar brinna.
Temperaturen har stigit och lågorna slår ut ur rakuugnen utanför Elisa Månelds verkstad i utkanten av Linneryd. Med hjälp av elden, syret och glasyren skapar hon föremål med rakuns lyster och den karakteristiska krackeleringen.

LINNERYD. Konsten att forma föremål av lera och sedan bränna dem för att de ska få bra egenskaper är känd sedan tusentals år. Riktigt så gammal är inte den så kallade raku-keramiken. Den härstammar från 1500-talets Japan där den bland annat användes för att skapa enkla teskålar. Till Europa kom tekniken först på 1900-talet. Keramikern Elisa Måneld är en av dem som lockas av rakuns blandning av enkelhet och oändliga variationsmöjligheter.

– Sakerna får ett speciellt uttryck. Idag används rakun inte så mycket till bruksföremål. Tekniken gör att föremålen krackelerar och de blir inte helt täta. Istället används rakukeramiken till exempel till konst  och stora vackra fat.

Elisa Måneld har sin ateljé i utkanten av Linneryd. Strax utanför ateljén har hon murat en enkel ugn av lecablock. Eldstaden är en lång gång som mynnar ut i själva ugnen där föremålen placeras. När draget och värmen är tillräcklig virvlar lågorna runt föremålen.

–  Raku kan man egentligen bränna i en kulle. Man behöver den långa gången. Den långa eldsträckan behövs för att få bra drag och gör att man kan komma upp i temperaturer på 900 till 1000 grader.

Att arbeta med keramik är knappast något för den otåliga. Arbetsmomenten är många och ofta behöver man vänta innan man kan gå vidare med nästa. Själva rakubränningen är inte heller något man gör i en handvändning.

–  Det brukar ta en dag men när man väl kommit upp i temperatur kan man bränna gång på gång...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen