Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Raku - keramik i flammande ugn
De heta föremålen täcks av sågspån som genast börjar brinna.
Temperaturen har stigit och lågorna slår ut ur rakuugnen utanför Elisa Månelds verkstad i utkanten av Linneryd. Med hjälp av elden, syret och glasyren skapar hon föremål med rakuns lyster och den karakteristiska krackeleringen.

LINNERYD. Konsten att forma föremål av lera och sedan bränna dem för att de ska få bra egenskaper är känd sedan tusentals år. Riktigt så gammal är inte den så kallade raku-keramiken. Den härstammar från 1500-talets Japan där den bland annat användes för att skapa enkla teskålar. Till Europa kom tekniken först på 1900-talet. Keramikern Elisa Måneld är en av dem som lockas av rakuns blandning av enkelhet och oändliga variationsmöjligheter.

– Sakerna får ett speciellt uttryck. Idag används rakun inte så mycket till bruksföremål. Tekniken gör att föremålen krackelerar och de blir inte helt täta. Istället används rakukeramiken till exempel till konst  och stora vackra fat.

Elisa Måneld har sin ateljé i utkanten av Linneryd. Strax utanför ateljén har hon murat en enkel ugn av lecablock. Eldstaden är en lång gång som mynnar ut i själva ugnen där föremålen placeras. När draget och värmen är tillräcklig virvlar lågorna runt föremålen.

–  Raku kan man egentligen bränna i en kulle. Man behöver den långa gången. Den långa eldsträckan behövs för att få bra drag och gör att man kan komma upp i temperaturer på 900 till 1000 grader.

Att arbeta med keramik är knappast något för den otåliga. Arbetsmomenten är många och ofta behöver man vänta innan man kan gå vidare med nästa. Själva rakubränningen är inte heller något man gör i en handvändning.

–  Det brukar ta en dag men när man väl kommit upp i temperatur kan man bränna gång på gång...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Öppnar sin trädgård för intresserade

Lilian Karlsson visar gärna upp sin trädgård för allmänheten. 

Strax utanför Kalvsvik, vid Åsnens strand, bor Lilian och Lennart Karlsson med sjön som närmsta granne. I trädgården vid Ljusadal är det nu skördetid och att människor från när- och fjärran under hela sommaren valt att besöka deras hem är för dem en ynnest. Många tips delas ut under samtalen och att bli pensionär på heltid är inte något som lockar dessa trädgårdsintresserade människor. 

Läs mer...
Redo för nya utmaningar
170820
Det är nu 20 år sedan som Anne-Mo Timerdal tillsammans med sin familj flyttade från Stockholm ner till Växjö. Här har hon under alla år arbetat på Gallerix, men när så butiken lade ned tidigare i år var hon inte den som gick och gömde sig – tvärtom.
Läs mer...
Musikfestivalen som gillar det lekfulla
170819
Medan många musikfestivaler präglas av storskalighet och kommersialism så går Tillbakakakafestivalen åt motsatt håll och vill vara det lekfulla och spontana alternativet. Förra helgen var det dags för den tionde upplagan som ägde rum vid Sikabacken i Ingelstad.
Läs mer...
Dags att summera sommaren
170816
Under hela sommaren har projektet Scensommar pågått i såväl Växjö som i Alvesta kommun och i veckan var det så dags för de sista programpunkterna att gå av stapeln. Projektledare Thérese Johansson menar att satsningen ännu en gång varit lyckad och pekar inte minst på samarbeten mellan lokala föreningar. Tisdagens konsert med Simon och Fredrik, som tolkade Simon & Garfunkel, lockade i vanlig ordning storpublik.
Läs mer...
> På väg mot en bättre tillvaro (170813)
> Lyssnande lärande (170812)
> På expedition i konstens tecken (170812)
> Arbete för en varaktig fred (170810)
> En mässa för vävningen (170809)
> Flitiga bin på museum (170704)
> Utställning om folkskolan (170702)
> Ulf Jansson visar naturen i närbild (170701)
> Glada bravader spelar Söderkåkar (170701)
> Vill skapa en scen för den nutida musiken (170630)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen