Tillbaka till startsidan
Måndag 28 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Raku - keramik i flammande ugn
De heta föremålen täcks av sågspån som genast börjar brinna.
Temperaturen har stigit och lågorna slår ut ur rakuugnen utanför Elisa Månelds verkstad i utkanten av Linneryd. Med hjälp av elden, syret och glasyren skapar hon föremål med rakuns lyster och den karakteristiska krackeleringen.

LINNERYD. Konsten att forma föremål av lera och sedan bränna dem för att de ska få bra egenskaper är känd sedan tusentals år. Riktigt så gammal är inte den så kallade raku-keramiken. Den härstammar från 1500-talets Japan där den bland annat användes för att skapa enkla teskålar. Till Europa kom tekniken först på 1900-talet. Keramikern Elisa Måneld är en av dem som lockas av rakuns blandning av enkelhet och oändliga variationsmöjligheter.

– Sakerna får ett speciellt uttryck. Idag används rakun inte så mycket till bruksföremål. Tekniken gör att föremålen krackelerar och de blir inte helt täta. Istället används rakukeramiken till exempel till konst  och stora vackra fat.

Elisa Måneld har sin ateljé i utkanten av Linneryd. Strax utanför ateljén har hon murat en enkel ugn av lecablock. Eldstaden är en lång gång som mynnar ut i själva ugnen där föremålen placeras. När draget och värmen är tillräcklig virvlar lågorna runt föremålen.

–  Raku kan man egentligen bränna i en kulle. Man behöver den långa gången. Den långa eldsträckan behövs för att få bra drag och gör att man kan komma upp i temperaturer på 900 till 1000 grader.

Att arbeta med keramik är knappast något för den otåliga. Arbetsmomenten är många och ofta behöver man vänta innan man kan gå vidare med nästa. Själva rakubränningen är inte heller något man gör i en handvändning.

–  Det brukar ta en dag men när man väl kommit upp i temperatur kan man bränna gång på gång...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.