Tillbaka till startsidan
Fredag 19 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 juni 2017
Raku - keramik i flammande ugn
De heta föremålen täcks av sågspån som genast börjar brinna.
Temperaturen har stigit och lågorna slår ut ur rakuugnen utanför Elisa Månelds verkstad i utkanten av Linneryd. Med hjälp av elden, syret och glasyren skapar hon föremål med rakuns lyster och den karakteristiska krackeleringen.

LINNERYD. Konsten att forma föremål av lera och sedan bränna dem för att de ska få bra egenskaper är känd sedan tusentals år. Riktigt så gammal är inte den så kallade raku-keramiken. Den härstammar från 1500-talets Japan där den bland annat användes för att skapa enkla teskålar. Till Europa kom tekniken först på 1900-talet. Keramikern Elisa Måneld är en av dem som lockas av rakuns blandning av enkelhet och oändliga variationsmöjligheter.

– Sakerna får ett speciellt uttryck. Idag används rakun inte så mycket till bruksföremål. Tekniken gör att föremålen krackelerar och de blir inte helt täta. Istället används rakukeramiken till exempel till konst  och stora vackra fat.

Elisa Måneld har sin ateljé i utkanten av Linneryd. Strax utanför ateljén har hon murat en enkel ugn av lecablock. Eldstaden är en lång gång som mynnar ut i själva ugnen där föremålen placeras. När draget och värmen är tillräcklig virvlar lågorna runt föremålen.

–  Raku kan man egentligen bränna i en kulle. Man behöver den långa gången. Den långa eldsträckan behövs för att få bra drag och gör att man kan komma upp i temperaturer på 900 till 1000 grader.

Att arbeta med keramik är knappast något för den otåliga. Arbetsmomenten är många och ofta behöver man vänta innan man kan gå vidare med nästa. Själva rakubränningen är inte heller något man gör i en handvändning.

–  Det brukar ta en dag men när man väl kommit upp i temperatur kan man bränna gång på gång...
LÄS MER I VK 25, UTE 23/6


TORE SJÖQVIST
Börjar våren med fagott

Vid vårens första konsert gästas Musica Vitae av fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson.


När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
Varierad jazzvår
180115
Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen