Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 augusti 2017
Arbete för en varaktig fred
Under årets Hiroshimadag berättade Gabriella Irsten från IKFF om förbudet mot kärnvapen.
Under årets Hiroshimadag berättade Gabriella Irsten från IKFF om förbudet mot kärnvapen.
När IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet bilades i Haag 1915 var Elin Wägner en av de svenska representanterna. Drygt 100 år senare besöker Pierre Schori Wägners Lilla Björka för att tala om arbetet för en varaktig fred.

BERG. Elin Wägner var aktiv inom flera fält. Främst inom jämställdhet, fredsarbete och miljöfrågor. I år har hennes intressen uppmärksammats i en föreläsningsserie vid hennes hem Lilla Björka där Pierre Schori gav sina synpunkter på hur en varaktig fred skulle kunna uppnås.

– Elin Wägner började sitt arbete för över 100 år sedan men hon är fortfarande aktuell, säger Pierre Schori.

Den aktualiteten är kanske inget att glädja sig åt och man kan tycka att vi skulle kunnat vara mer framgångsrika med att lösa de tre frågor Elin Wägner främst engagerade sig i. När det gäller freden har världen sedan drygt 70 år istället levt med nya vapen och nya rädslor.

– Idag är det bara ett par dagar till Hiroshimadagen. Kärnvapen är så påträngande och kampen för fred så oerhört viktig, säger Pierre Schori.

Hur arbetet för fred ska föras diskuteras men Pierre Schoris grundinställning är att det satsas alltför mycket på militära lösningar och alltför lite på diplomati och utrikespolitik.

– Det har lett till satsningar på yrkessoldater och högteknologiska vapensystem. Men hoten mot freden består inte bara av Putin och Trump. Vi hotas också av till exempel klimatförändring, organiserad brottslighet, pandemier och främlingsfientlighet...
LÄS MER I VK 32, UTE 11/8


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Fönster för skönhet och ljus (171112)
> Trumma och hummel (171112)
> Vad ryms i en björk? (171111)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen