Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 augusti 2017
En mässa för vävningen
Inför mässan Väv 2017 är dagarna fyllda av vävning och vävar för Monica Modig Rauden på Hemslöjden Kronoberg.
Inför mässan Väv 2017 är dagarna fyllda av vävning och vävar för Monica Modig Rauden på Hemslöjden Kronoberg.
Vart tredje år arrangerar Svenska vävrådet en vävmässa. I år är det Växjö som är värd för mässan och i september väntas mellan 5000 och 10000 besökare från när och fjärran ta del av mässans omfattande program.

VÄXJÖ. I september kommer Växjö att fyllas av vävning och vävintresserade. Man räknar med att mellan 5000 och 10000 besökare från Sverige, Europa, Japan och USA kommer till Växjö och mässan Väv 2017. Trots att vi varje dag kommer i kontakt med vävda produkter lever vävningen till vardags ett ganska undanskymt liv. Så även om mässan i första hand vänder sig till de vävintresserade hoppas man att mässan ska lyfta fram vävningen och dess betydelse också för en mindre insatt allmänhet.

Sedan länge arbetar man på olika håll med förberedelserna. Själva mässan håller till vid Tipshallen men på olika sätt kommer vävningen att synas på många andra håll i staden.

– Mest synlig blir en lång trasmatta på Storgatan. Den har vävts av 25 vävstugor i länet. Under mässdagarna kommer man också att kunna se utomhusvävning vid Speakers corner, säger hemslöjdskonsulenten Monica Modig Rauden som har ett finger med i mycket av det som händer under vävmässan.

Hon arbetar vid Hemslöjden Kronoberg och som lokal samarbetspartner med Svenska vävrådet fylls hennes tid nu av förberedelserna inför mässan medan hemslöjdens lokaler efterhand fylls av vävda föremål...
LÄS MER I VK 32, UTE 11/8


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Fönster för skönhet och ljus (171112)
> Trumma och hummel (171112)
> Vad ryms i en björk? (171111)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen