Tillbaka till startsidan
Måndag 21 augusti 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 augusti 2017
På väg mot en bättre tillvaro
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
I boken En man som hetade Glader berättar Bodil Stefansson om några av de människor som i mitten av 1800-talet lämnade Småland för att söka sig en bättre tillvara på andra sidan Atlanten. Boken är brett upplagd och berättar om många sidor av livet både i Sverige och Amerika.

ATTSJÖ/LÄNET. Den som läst Mobergs utvandrarepos kan känna igen mycket av innehållet i En man som hetade Glader. Liksom Moberg tar Bodil Stefansson ett brett grepp över historien om utvandrarna från Småland. I hennes bok möter vi några människor i trakterna av Herråkra och Furuby och kring dem bygger hon upp en berättelse om hur livet kan ha varit i Kronoberg i en tid med befolkningsökning och alltfler jordlösa på landsbygden.

I centrum för berättelsen finns Anders Peter Glader från Furuby socken och hans fru Elin Svensdotter. Bodil Stefansson berättar om stort och smått i tillvaron och har i sitt arbete sökt sig genom mängder av källmaterial och litteratur. I sig själv blir boken en påminnelse om att ny kunskap kräver arbete. Det mesta arbetet har naturligtvis Bodil Stefansson gjort men hon har också ett stort förtroende för läsarens intresse och vilja att veta. För bokens 350 täta textsidor kräver lite arbete. För den som är beredd att lägga lite tid ger den också riklig belöning.

Viljan att få med så många aspekter av livet är både en svaghet och en styrka. Skildringarna av jordbruk, soldatliv, kolande och järnhantering eller tro och vetande kring förlossningar eller sjukvård berättar alla om viktiga aspekter av livet hos de blivande utvandrarna men är läsaren inte uppmärksam kan man lätt förlora riktningen. Att boken till dels bygger på släktforskning kan på samma sätt ibland ge mer information än läsaren på ett enkelt sätt kan hantera. Av och till finner jag mig letande bland sidorna för att kunna hålla reda på vem som är släkt med vem...
LÄS MER I VK 32, UTE 11/8


TORE SJÖQVIST
Öppnar sin trädgård för intresserade

Lilian Karlsson visar gärna upp sin trädgård för allmänheten. 

Strax utanför Kalvsvik, vid Åsnens strand, bor Lilian och Lennart Karlsson med sjön som närmsta granne. I trädgården vid Ljusadal är det nu skördetid och att människor från när- och fjärran under hela sommaren valt att besöka deras hem är för dem en ynnest. Många tips delas ut under samtalen och att bli pensionär på heltid är inte något som lockar dessa trädgårdsintresserade människor. 

Läs mer...
Redo för nya utmaningar
170820
Det är nu 20 år sedan som Anne-Mo Timerdal tillsammans med sin familj flyttade från Stockholm ner till Växjö. Här har hon under alla år arbetat på Gallerix, men när så butiken lade ned tidigare i år var hon inte den som gick och gömde sig – tvärtom.
Läs mer...
Musikfestivalen som gillar det lekfulla
170819
Medan många musikfestivaler präglas av storskalighet och kommersialism så går Tillbakakakafestivalen åt motsatt håll och vill vara det lekfulla och spontana alternativet. Förra helgen var det dags för den tionde upplagan som ägde rum vid Sikabacken i Ingelstad.
Läs mer...
Dags att summera sommaren
170816
Under hela sommaren har projektet Scensommar pågått i såväl Växjö som i Alvesta kommun och i veckan var det så dags för de sista programpunkterna att gå av stapeln. Projektledare Thérese Johansson menar att satsningen ännu en gång varit lyckad och pekar inte minst på samarbeten mellan lokala föreningar. Tisdagens konsert med Simon och Fredrik, som tolkade Simon & Garfunkel, lockade i vanlig ordning storpublik.
Läs mer...
> Lyssnande lärande (170812)
> På expedition i konstens tecken (170812)
> Arbete för en varaktig fred (170810)
> En mässa för vävningen (170809)
> Flitiga bin på museum (170704)
> Utställning om folkskolan (170702)
> Ulf Jansson visar naturen i närbild (170701)
> Glada bravader spelar Söderkåkar (170701)
> Vill skapa en scen för den nutida musiken (170630)
> Berg visar konst och kultur (170630)

 
LEDAREN
Den vår den svage kallar höst
I veckan började jaktsäsongen på allvar. Även om det går att fånga ell...
Läs mer...
FAMILJ
Flottans Män firade 70 år
En glad skara människor med god sjövana samlades i Marinstugan i l...
Läs mer...
SPORT
Trogen spelare vann bägaren
Det var en trogen spelare, som vann silverbägaren i årets Tegeludden...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen