Tillbaka till startsidan
Onsdag 21 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 augusti 2017
På väg mot en bättre tillvaro
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
I boken En man som hetade Glader berättar Bodil Stefansson om några av de människor som i mitten av 1800-talet lämnade Småland för att söka sig en bättre tillvara på andra sidan Atlanten. Boken är brett upplagd och berättar om många sidor av livet både i Sverige och Amerika.

ATTSJÖ/LÄNET. Den som läst Mobergs utvandrarepos kan känna igen mycket av innehållet i En man som hetade Glader. Liksom Moberg tar Bodil Stefansson ett brett grepp över historien om utvandrarna från Småland. I hennes bok möter vi några människor i trakterna av Herråkra och Furuby och kring dem bygger hon upp en berättelse om hur livet kan ha varit i Kronoberg i en tid med befolkningsökning och alltfler jordlösa på landsbygden.

I centrum för berättelsen finns Anders Peter Glader från Furuby socken och hans fru Elin Svensdotter. Bodil Stefansson berättar om stort och smått i tillvaron och har i sitt arbete sökt sig genom mängder av källmaterial och litteratur. I sig själv blir boken en påminnelse om att ny kunskap kräver arbete. Det mesta arbetet har naturligtvis Bodil Stefansson gjort men hon har också ett stort förtroende för läsarens intresse och vilja att veta. För bokens 350 täta textsidor kräver lite arbete. För den som är beredd att lägga lite tid ger den också riklig belöning.

Viljan att få med så många aspekter av livet är både en svaghet och en styrka. Skildringarna av jordbruk, soldatliv, kolande och järnhantering eller tro och vetande kring förlossningar eller sjukvård berättar alla om viktiga aspekter av livet hos de blivande utvandrarna men är läsaren inte uppmärksam kan man lätt förlora riktningen. Att boken till dels bygger på släktforskning kan på samma sätt ibland ge mer information än läsaren på ett enkelt sätt kan hantera. Av och till finner jag mig letande bland sidorna för att kunna hålla reda på vem som är släkt med vem...
LÄS MER I VK 32, UTE 11/8


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen