Tillbaka till startsidan
Lördag 25 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 augusti 2017
På väg mot en bättre tillvaro
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
Royce och Jane Glader besökte bland annat Gladers födelsetorp Näset där skogen idag tagit tillbaka den jord som tidigare odlats.
I boken En man som hetade Glader berättar Bodil Stefansson om några av de människor som i mitten av 1800-talet lämnade Småland för att söka sig en bättre tillvara på andra sidan Atlanten. Boken är brett upplagd och berättar om många sidor av livet både i Sverige och Amerika.

ATTSJÖ/LÄNET. Den som läst Mobergs utvandrarepos kan känna igen mycket av innehållet i En man som hetade Glader. Liksom Moberg tar Bodil Stefansson ett brett grepp över historien om utvandrarna från Småland. I hennes bok möter vi några människor i trakterna av Herråkra och Furuby och kring dem bygger hon upp en berättelse om hur livet kan ha varit i Kronoberg i en tid med befolkningsökning och alltfler jordlösa på landsbygden.

I centrum för berättelsen finns Anders Peter Glader från Furuby socken och hans fru Elin Svensdotter. Bodil Stefansson berättar om stort och smått i tillvaron och har i sitt arbete sökt sig genom mängder av källmaterial och litteratur. I sig själv blir boken en påminnelse om att ny kunskap kräver arbete. Det mesta arbetet har naturligtvis Bodil Stefansson gjort men hon har också ett stort förtroende för läsarens intresse och vilja att veta. För bokens 350 täta textsidor kräver lite arbete. För den som är beredd att lägga lite tid ger den också riklig belöning.

Viljan att få med så många aspekter av livet är både en svaghet och en styrka. Skildringarna av jordbruk, soldatliv, kolande och järnhantering eller tro och vetande kring förlossningar eller sjukvård berättar alla om viktiga aspekter av livet hos de blivande utvandrarna men är läsaren inte uppmärksam kan man lätt förlora riktningen. Att boken till dels bygger på släktforskning kan på samma sätt ibland ge mer information än läsaren på ett enkelt sätt kan hantera. Av och till finner jag mig letande bland sidorna för att kunna hålla reda på vem som är släkt med vem...
LÄS MER I VK 32, UTE 11/8


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Fönster för skönhet och ljus (171112)
> Trumma och hummel (171112)
> Vad ryms i en björk? (171111)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)

 
LEDAREN
Nu är det spikat - men inte byggt
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Massor av innebandy - med Ryd, Växjö IBK, Hovshaga, Gransholm och Mohe...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen